TV 2 får pris for at lave dramaer om homoseksuelle

Filmfestivalen Mix Copenhagen mener, at TV 2's dramaafdeling er førende, når tv skildrer homoseksuelle. Derfor får kanalen en pris.

I TV 2-serien 'Rita' følger seerne blandt andre Ritas søn Jeppe, der springer ud som homoseksuel. (Foto: Per Arnesen © TV 2)

Teenagesønnen Jeppe springer ud som homoseksuel i ’Rita’. Betjent Bendtsen i ’Dicte’ er lesbisk, og grev Ditmar kæmper i en tid, hvor homoseksualitet var strafbart i ’Badehotellet’.

Homoseksuelle fylder meget i TV 2’s dramaserier, og serierne fremstiller karaktererne uden de sædvanlige klicheer. Derfor får kanalen filmfestivalen Mix Copenhagens Æres-Bent-pris.

- TV 2 har de seneste år vist sig som den førende tv-kanal, når det gælder tidssvarende skildringer af homoseksuelle i tv-dramatik, siger biografdirektør Mette Schramm, stifter af prisen og biografdirektør, i en pressemeddelelse.

Katrine Vogelsang, der er fiktionschef i TV 2, fortæller til DR Kultur, at hun er stolt af prisen.

- Det er altid rart, når det miljø, man prøver at beskrive i serier, synes, det er et godt stykke arbejde, der er lavet. Når det så er sagt, så er det jo forfatterne, der har opfundet karaktererne, siger Katrine Vogelsang.

Serier giver et homoseksuelt tidsbillede

Hun fortæller, at det ikke har været et bevidst valg fra kanalens side, at homoseksuelle indgår i TV 2’s serier, men at det skyldes, at manuskriptforfatterne har fået karaktererne til at fungere på hver deres måde i serierne. Samtidig giver serierne et tidsbillede af, hvordan udviklingen har været, siger hun.

I ’Rita’ følger seerne Jeppes rejse som ung homoseksuel, mens det for Bendtsens tilfælde i ’Dicte’ handler om hendes kærlighedshistorie og de følelser, der ligger i den. Og så skiller ’Badehotellet’ sig ud, når man ser, hvordan det var at være homoseksuel i 30’erne.

Er der ikke risiko for, at det bliver for meget, når I gang på gang har homoseksuelle karakterer med?

- Jo, hvis det ikke bliver skildret på ægte og troværdig vis, og når seksualitet bliver en funktion i stedet for en oprigtig historie. Men det er vi opmærksomme på, siger Katrine Vogelsang.

Få homoseksuelle i DR's dramaserier

DR har en væsentlig længere dramaserietradition end TV 2. Men alligevel rummer DR’s dramaserier langt færre homo-, bi- og transkønnede karakterer. Mest kendt er karakteren Daniel Skjern fra ’Matador’.

- Det er ikke sådan, at vi ikke vil lave serier med homoseksuelle, eller at vi har et krav om, at de ikke skal være med. Det er op til forfatterne, men det falder ikke naturligt for dem. Hvis den gode historie kommer med et plot om homoseksualitet, så er det da noget, vi sagtens kan lave, siger Piv Bernth, dramachef i DR.

Hun mener, det vil være mærkeligt, hvis DR Drama skulle opfordre forfatterne til at inkludere flere personer med andre seksuelle orienteringer.

- Det svarer til, at vi skulle opfordre til, at vi skal have flere rødhårede, mænd eller kvinder med, siger hun og peger på, at plottet er det vigtige, siger Piv Bernth.

Bent-prisen blev stiftet i 2011 og uddeles hvert år til danske tv- og filmfolk, der i løbet af det forgagne år har skabt troværdige homoseksuelle, biseksuelle eller transkønnede karakterer.

Prisen er opkaldt efter Frit Helmuths rolle i filmen ’Lille spejl’ fra 1978, som er den første danske spillefilm med en åben homoseksuel hovedperson.

Facebook
Twitter