Tv-serier der var værd at blive afhængig af i 2015

Hvilke tv-serier er alle afsnit værd? På tværs af streaming-tjenesterne guider Tobias Bukkehave dig til de bedste fra 2015.

Der er serier, du ikke gider se mere end to afsnit af - og så er der dem, hvor du ikke slukker før sidste afsnit. Tobias Bukkehave guider dig til syv af de bedste fra 2015. (Foto: Collage: Dr.dk © Colourbox samt serierne)

Det vrimler med serier på streamingtjenester og tv-kanaler. Hvis du siger, at du har set det hele, har du binge-watchet hele 2015 væk - eller i hvert fald ikke sovet nok...

Men der er nogle serier, du bør se - eller i hvert fald vide, eksisterer. Her er de syv tv-serier, der har gjort størst indtryk på mig i 2015.

Obs: Er der en anden serie, du har slugt som slik i år? Så skriv en kommentar nederst i artiklen!

7. Daredevil (Netflix)

Serien handler om den blinde Matt Murdock, der yder advokatbistand til de fattige i Hells Kitchen om dagen, og tæsker forbrydere i samme bydel om natten.

Vi møder også mafiabossen Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio), som er mere nuanceret end de fleste antagonister i superhelteserier. Faktisk bliver hans personplot noget af det mest interessante ved første sæson.

Serien afspejler en helstøbt vision og dyrker en raffineret fortælletone, der balancerer perfekt mellem at være tegneserieagtig og troværdig. Med andre ord: En lækker fysik, der minder lidt om Christopher Nolans ’Batman’-trilogi.

6. Penny Dreadful (HBO)

John Logans ’Penny Dreadful’ foregår i en overnaturlig udgave af det victorianske London i slutningen af 1800-tallet, hvor der lever ekse, varulve, ånde og vampyrer. Midt i det hele følger man et broget persongalleri af bl.a. en rigmand, en gunslinger, et medie og en videnskabsmand.

Anden sæson byder blandt på sort magi, en makaber hekseafbrænding og en sulten varulvs hærgen i Londons natteliv. ’Penny Dreadful’ er måske den mest fantasifulde og eventyrlige serie, man kan se lige nu, og dens visuelle stil i er decideret fantastisk. Både kostumer, scenografi og kameraarbejde er af øverste skuffe, og den seneste sæson er endnu smukkere, end den første var.

5. The Leftovers (HBO)

Damon Lindelofs mystery-serie om tro, skyld og tab er blevet kaldt den eneste moderne tv-serie, der tager religion seriøst. I seriens univers har en mystisk hændelse, hvor 2 % af klodens befolkning forsvandt ud af den blå luft, vendt op og ned på verden.

Vi følger betjenten Kevin Garvey (Justin Theroux) og hans familie finde sig til rette i en virkelighed, der på flere planer har mistet mening. ’The Leftovers’ er det bedste mystery-show lige nu, og selvom plottet er ret langt ude, så holder den fast i at være en a-produktion. Serien fik en ansigtsløfting, og anden sæson er endnu bedre end første.

4. The Knick (HBO)

Første sæson af Steven Soderberghs originale hospitalsdrama glemmer man ikke foreløbig. Historien udspiller sig på newyorker-hospitalet The Knickerbocker i begyndelsen af 1900-tallet. Her står en gruppe visionære læger står fadder til den moderne lægevidenskab led an af Dr. John Thackery (Clive Owen), der ikke er som hovedkarakterer er flest.

I anden sæson er han blevet sin stofafhængighed kvit, og kommer tilbage på hospitalet, hvor der atter rykkes grænser – og snart er han igen på kokain. Serien kræver tålmodighed, den har en stærk intellektuel bagtone, men man bliver belønnet. En af dens mange interessante facetter er måden, den fortæller historien om det moderne USA's fødsel på tværs af samfundslag.

3. Game of Thrones (HBO)

Fantasy-mesterværket er ikke bare den dyreste tv-serie-produktion nogensinde, men også den mest populære. Femte – og seneste – sæson havde 2-3 fremragende afsnit, men var generelt præget af små svaghedstegn i plottet og til tider lidt for mange kerner i fortællingen. Alligevel fortjener den sin Emmy for bedste dramaserie, for den har tårnhøj production value og holder et svimlende højt niveau år efter år.

Næste sæson, der rammer skærmen til april, bliver ekstra spændende, fordi George R. R. Martins bogforlæg omsider er blevet indhentet af serien. Med andre ord ved ingen, hvad der kommer til at ske. Det bliver skønt.

2. Homeland (HBO)

Spionthrilleren ’Homeland’ er tilbage i allerhøjeste gear. Der er sket lidt af hvert siden første sæson, hvor den hjernevaskede marinesoldat, Brody (Damien Lewis) vender hjem fra islamistisk fangenskab med planer om terror på amerikansk jord. Det bliver forpurret af FBI-agenten Carrie Mathison (Claire Danes), og de to bliver forelskede.

Her i femte sæson er Brody for længst død, og Carrie lever nu en stabil tilværelse i Berlin med deres barn. Men det varer ikke længe, før hun atter bliver midtpunkt for en geopolitisk sikkerhedskrise. Skaberparret Howard Gordon og Alex Gansa giver os et af de bedste krimiplots længe.

1. Fargo (HBO)

Noah Hawleys livtag med Ethan og Joel Coens 1996-spillefilm ’Fargo’ er årets bedste tv-serie. Han formår at fange stemningen til UG med kryds og slange med et vidunderligt voldsomt krimiplot om frisøsen Peggy (Kirsten Dunst), der rodes ind i en gangsterkrig. Det hele udspiller sig i en stille snedækket Minnesota-hverdag med masser af 70’er-stemning og et stærkt karakterensemble.

Seriens fortællestil og visuelle æstetik kædet sammen med Hawleys humor og fornemmelse for suspense gør, at ’Fargo’ ikke ligner noget andet i dit tv. Anden sæson af ’Fargo’ er ganske enkelt en fuldendt serieoplevelse.

...og tre boblere:

’Transparent’ (Viaplay) var årets vigtigste og mest overraskende komedie.

’The Affair’ (HBO) leverede årets bedste dissektion af kærlighedslivet.

’Bloodline’ (Netflix) var årets største lige-ved-og-næsten-serie. Vi krydser fingre for sæson to.

  • Tobias Bukkehave er cand. mag. i film- og medievidenskab og ekspert i tv-serier.

  • Han har blandt andet udgivet bogen "50 tv-serier du skal se"

  • Tobias sætter stor pris på science fiction, amerikanske film fra halvfjerdserne og alt, man kan se i sit fjernsyn.

FacebookTwitter