Tv-serier har enorm betydning for moden

Netop afsluttede ’Mad Men’ har sat sit tydelige præg på moden. Vi ser tilbage på trendsættende tv-serier – inklusiv den, der blåstemplede Helle Thorning-Schmidts stil.

  • Don Draper med Joan Halloway spillet af Christina Hendricks. Hun blev med sin rolle i 'Mad Men' et modeikon og gjorde det igen moderne at vise kvindelige former i en tid, hvor det ultraslanke look dominerede. (© PR-Foto)
  • Miranda, Charlotte, Carrie og Samantha fra den populære serie 'Sex And The City' blev hurtigt modeikoner med deres dyre samt forskellige stil i slutningen af 1990'erne og ikke mindst i 00'erne. (Foto: Paramount Pictures)
  • De færreste havde nok set det komme, men en varm og vamset trøje kan sagtens være trendy. Sofie Gråbøl satte i hvert fald i DR's dramaserie 'Forbrydelsen' mode med sin islandske sweater. (© Tine Harden)
  • Claire Underwood fra 'House of Cards' er med sit korte, lyse hår og en skarp garderobe blevet et nyt modeikon. (Foto: Nathaniel Bell © Netflix)
  • I 90'erne ville alle unge ligne idolerne fra hitserien 'Beverly Hills 90210'. Forvaskede jeans over hele linjen, Donnas blomstrede og stramme stil, Kellys blazere og Brandons perfekt satte hår. (© ap graphichs)
1 / 5

Siden 2007 er mænds interesse for jakkesæt og kvinders interesse for stramme, højtaljede nederdele øget markant - det skyldes ikke mindst tv-serien ’Mad Men’, mener DR’s modeekspert Chris Pedersen.

Sidste afsnit af den trendsættende serie blev sendt søndag aften i USA.

- Serien har betydet enormt meget for moden i de seneste år, og sådan er det faktisk ofte med de store tv-serier i dag. De sætter et tydeligt aftryk i tidens tendenser, fortæller Chris Pedersen.

Stylisten spiller hovedrolle

Tv-seriernes succes afhænger af mange ting – men en af dem er helt sikkert karakterernes påklædning og stil, mener Chris Pedersen.

- Moden er en kæmpe del af tv-serier i dag. Faktisk taler man om, at seriernes stylist også spiller en hovedrolle sammen med skuespillerne. Tøjet er en kæmpe medfortæller af historien, siger Chris Pedersen.

’Mad Men’s stylist Janie Bryant fik faktisk så stor opmærksomhed, at hun i 2011 kunne lancere sin egen kollektion baseret på tøjet fra serien. Kollektionen blev udsolgt næsten med det samme.

Mænd blev til gentlemen – kvinder til kvinder

I ’Mad Men’ gjorde de mandlige karakterers skarpt skårne jakkesæt og slikkede frisurer gentleman-stilen populær.

- Serien gav helt tydeligt en renæssance til jakkesættet. Især den unge generation begyndte at interessere sig for de forskellige typer, man kan få – det var ikke længere bare nok med et sort jakkesæt i uld, forklarer Chris Pedersen

Hos kvinderne blev pencil-nederdele og cardigans populære. Men også kropsidealerne blev udfordret af især én af seriens kvindelige hovedpersoner.

- Christina Hendricks (Spiller Joan Harris, red.) gjorde kvindelige former sexede. Hun stod i skarp kontrast til de tændstik-tynde modeller, som modebilledet ellers var præget af.

Christina Hendricks fra 'Mad Men' på forsiden af modemagasin.

Thorning og Claire fra ’House of Cards’ deler stil

Det mest aktuelle eksempel på tv-seriernes betydning for moden er fra ’House of Cards’, hvor hovedpersonen Frank Underwoods kone Claire, der spilles af Robin Wright, er en klog og både fysisk og psykisk stærk kvinde.

'Claire' fra tv-serien 'House of Cards' har lidt samme stil som Helle Thorning-Schmidt, mener modeekspert Chris Pedersen. (© HBO Pressebillede)

- Hun går i stramme, enkle business-suits, har kort hår og er enormt veltrænet – lidt som en mand, men på alle måder alligevel sexet. For 15 år siden ville mange have ment, at hun var kedelig at se på – men hun ikoniserer looket og viser samtidigt, at også kvinder oppe i årene (Robin Wright er 49 år, red.) kan se godt ud.

En anden kvinde, som også dyrker det look, er Helle Thorning Schmidt. For 10 år siden gjorde mange grin af hendes stramme, dyre look – men det kan man ikke rigtig mere, mener Chris Pedersen.

- Tiden er en anden i dag. Man kan ikke længere drille Thorning med hendes stramme business-stil – simpelthen fordi det er sexet, når man udstråler, at man har en hjerne.

Den syvende og sidste sæson af 'Mad Men' kan ses via amerikansk iTunes. Der går et stykke tid, før danske tjenester/tv-stationer sender finalen. Se, hvordan du får adgang til amerikansk iTunes her.

Facebook
Twitter