Tv-station dropper Golden Globes efter shitstorm: 'Det er en hel kultur, der skal gøres op med'

Krisen fortsætter hos organisationen bag den skandaleramte prisuddeling.

Næste års Golden Globe Awards kan hænge i en tynd tråd, efter tv-stationen NBC har valgt at droppe samarbejdet med Hollywood Foreign Press Association (HFPA), der står bag prisuddelingen. Her ses Tom Cruise med den Golden Globe, han vandt i 1996 for sin rolle i 'Jerry Maguire' - og som han nu har sendt retur. (Foto: © Kim Kulish, Scanpix)

Én ulykke kommer sjældent alene, lyder et gammelt ordsprog.

Det kan Hollywood Foreign Press Association (HFPA), der uddeler de eftertragtede Golden Globe-priser, i dén grad skrive under på for tiden.

I løbet af den seneste uges tid har både Netflix og Amazon Studios valgt at droppe alt samarbejde med organisationen, ligesom den Oscar-nominerede skuespiller Scarlett Johansson har beskyldt organisationen for sexisme.

Nu har tv-stationen NBC, der viser Golden Globes-showet på amerikansk tv, så valgt helt at trække stikket på den glitrende prisuddeling, der har fundet sted hvert år siden 1944.

- Vi tror fortsat på, at HFPA er dedikeret til at indføre en meningsfuld reform, siger en talsperson for NBC i en erklæring ifølge Variety.

- En omvæltning af denne størrelse tager dog tid og kræver arbejde. Og vi føler stærkt, at HFPA har brug for tid til at gøre det på den rigtige måde. Derfor vil NBC ikke sende Golden Globe-uddelingen i 2022. Vi går ud fra, at organisationen fører sin plan ud i livet og håber derfor på, at vi kan sende showet i januar 2023.

Herudover har skuespiller Tom Cruise også meldt sig i koret af kritikere: Han har nemlig valgt at sende sine tre Golden Globe-statuetter tilbage i protest over den manglende diversitet i HFPA, skriver blandt andet The Hollywood Reporter og The Guardian.

HFPA består af journalister og skribenter, som dækker den amerikanske filmbranche i USA, og organisationen har siden 1944 uddelt filmpriserne The Golden Globes. (Foto: © Robyn BECK, AFP or licensors)

På tide med kritik af 'bundrådden organisation'

DR's filmekspert og anmelder Maria Månson hilser den seneste tids udvikling velkommen, da hun mener, at det er "på høje tid", at der sker noget i HFPA.

- Jeg har prøvet at finde noget sympati for HFPA, men jeg synes, det er på tide med den her kritik. Det er en organisation, som i årtier har udnyttet sin lukrative position, og som har gjort sig uvenner med ikke blot journalistkollegaer, men også pr-firmaer og skuespillere. De har virkelig gjort brug af ufine metoder.

Hun understreger dog, at NBC's beslutning om at droppe Golden Globes ikke nødvendigvis er permanent.

- NBC siger, de stadig har tiltro til, at HFPA kan levere på reformplanen, men at det tager tid, og at de ikke tror, at det kan nå at blive ændret på et år. Det betyder ikke, de ikke vil sende showet i fremtiden, men det bliver i hvert fald ikke næste år. Spørgsmålet er, om der er nogen, der vil prikke mere til den betændte byld lige nu. Det tror jeg ikke, der er.

Hvordan kan det være kommet så vidt?

- Det kan det, når magt står uimodsagt for længe, som det har gjort i forhold til HFPA's position. Det er en hel kultur, der skal gøres op med, siger Maria Månson og uddyber:

- Det handler om etik, og det handler om almindelig opførsel overfor kollegaer og de personer, de interviewer. Det er en organisation, som i årevis har været bundrådden: Der har været sager om voldsomt sexistiske interviews. Der har været sager om mistanke om korruption. Og der har været sager om, at der er blevet givet gaver for at få film nomineret. Det er godt, der sker noget nu.

'Et definerende øjeblik for Hollywood'

Tina Tchen, der er præsident og administrerende direktør i Time's Up-organisationen, der blandt andet støtter ofre for seksuelle krænkelser, hilser også NBC's beslutning velkommen:

- Det her er et definerende øjeblik for Hollywood. Vi har sagt et magtfuldt og dybt forfejlet prisuddelingssystem imod, og nu kan vi se, at det har givet os muligheden for at gentænke en mere retfærdig branche.

Også skuespiller Mark Ruffalo takker NBC for at gøre "det rigtige":

NBC's beslutning om at droppe prisuddelingen kommer efter flere måneders heftig kritik, der for alvor tog fart i marts. Her kom det frem, at HFPA ikke havde nogen sorte medlemmer blandt organisationens 87 medlemmer.

Torsdag den 6. maj vedtog omkring 75 af HFPAs 87 medlemmer så en reformplan, der tillader organisationens bestyrelse at hyre et rekrutteringsbureau til blandt andet at finde en ny administrerende direktør samt en direktør for diversitet, lighed og inklusion.

Herudover betød resultatet af afstemningen også, at organisationen skal til at udbygge medlemsskaren med det samme. Man har nu som erklæret mål at finde 20 nye medlemmer i løbet af det næste år, mens antallet af HFPA-medlemmer i alt skal være øget med 50 procent inden for de næste to år.

Værterne Tina Fey (til venstre) og Amy Poehler (til højre) var i henholdsvis New York City og Los Angeles, da Golden Globe-priserne tidligere i år blev uddelt virtuelt på grund af corona. (Foto: © NBC, 2021 NBCUniversal Media)

Tror ikke på Golden Globes næste år

Men det ændrer altså ikke på, at NBC ikke vil associeres med Golden Globes, som sagerne står nu.

- Det er pissehårdt for de hårdtarbejdende journalister, der også er medlemmer af organisationen, men man må også bare erkende, at den ikke har kørt ordentligt, lyder det fra Maria Månson, der slutter:

- Jeg tror, Golden Globes kommer til at tage en pause næste år. HFPA skal lære at opføre sig ordentligt og stoppe den her selvgode attitude, der har præget dem i årtier. Nu må de gribe i egen barm og starte forfra.

HFPA's præsident Ali Sar har tidligere forholdt sig til kritikken ved at invitere Netflix til et møde for at tale om de "meget specifikke initiativer, der allerede er undervejs" for at afhjælpe organisationens diversitetsudfordringer.

Nu har man så fremlagt en detaljeret tidsplan for implementeringen af en række forandringer i HFPA. Her fremgår det blandt andet, at der skal optages nye medlemmer samt præsenteres en ny bestyrelse i organisationen senest den 2. august.

Vi arbejder i øjeblikket på at få en kommentar fra HFPA.