Tv-talent fik milliard-kontrakt af Netflix: Nu vil han provokere 'de gamle' med ny serie

Serien 'The Politician' rammer helt rigtigt hos de unge, mener serieekspert.

'The Politician' er en sand ungdomsserie i den forstand, at den vil provokere de gamle, skriver Kasper Lundberg. (© Adam Rose/Netflix)

I første sæson af den nye Netflix-serie 'The Politician', der lige er blevet tilgængelig, følger vi hovedpersonen Paytons første politiske skridt - kampen for at blive skolerådsformand, ligesom hans præsidentforbilleder har været det før ham.

Det hele står og falder med hans evne til at finde den rigtige næstformand, der kan opbløde hans image og gøre ham mindre perfekt og mere autentisk.

Skal det være skolens eneste haitianer? Eller pigen Infinity med kræftsygdommen? Hvis han vinder, så var det autentisk nok.

'The Politician' er en ungdomsserie. Og på en måde ligner det noget, der er skabt i et laboratorium for at ramme den eftertragtede teenage-målgruppe, der for det meste kun gider at se Youtube.

For en af de serier, som Netflix for nylig har haft held med at få mange teens til at klikke på, er 'Riverdale', der var en ungdomsserie med et surrealistisk og overnaturligt twist. En slags 'Gossip Girl' møder 'Twin Peaks'.

Og 'The Politician' kunne let beskrives som 'Gossip Girl' møder 'House of Cards'.

Men hvor Frank Underwood var en ubetinget skurk, bliver Paytons ligeså kalkulerede vej til toppen ikke portrætteret som ondskabsfuldt.

Det er de gamle, der ser 'House of Cards', som bliver enige med sig selv om, at det der med at manipulere med sit eget image, det er noget, man bliver straffet for senere.

Zoey Deutch spiller Infinity Jackson, som overklassedrengen Payton Hobart har udvalgt til sin næstformand. (© Netflix)

Men 'The Politician' er ikke til de gamle, den er til de unge, der er flydende i SoMe. Og her er ambition og målrettet skabelse af sit eget billede ikke noget skummelt.

En pointe, der ligger serieskaberen Ryan Murphy meget på sinde.

Seriemogulen Ryan Murphy har fået to milliarder kroner for fem års udviklingsarbejde for Netflix, og han står bag serien 'The Politician'. (Foto: Paul Archuleta © 2019 FilmMagic)

Bagmand skaber hit efter hit

'The Politician' er Murphys første serie, siden han indgik en chokerende kontrakt med Netflix på to milliarder kroner for fem års udviklingsarbejde.

Så det er egentlig meget frisk, at han starter med at lave en serie, der risikerer at støde hele den generation væk, der har ansat ham.

Men Ryan Murphy har ikke skabt sin succes ved at give de gamle, det de tror, de vil have.

Et af hans andre store hits er serien 'Pose', der handler om ballroom-scenen i New York i 80’erne. Det var en showkultur, der blev et fristed for homoseksuelle og transpersoner, hvor de gennem konkurrencer om at fremstille sig selv i forskellige kategorier kunne opnå den anerkendelse, de ikke fik i samfundet.

Der er en fantastisk skarp scene i første sæson af 'Pose', som en af instruktørerne på 'The Politician' har skrevet.

En af transkvinderne i serien, Angel, bliver udfordret til at bevise, at hun er trans, fordi der er en anden kvinde, der ikke tror på hende.

Men hun nægter, og hun siger med henvisning til sine kønsorganer: 'Alt hvad jeg ikke kan få, er på grund af det dernede. Så hvis du virkelig gerne vil vide, hvem jeg er, så er det det sidste sted, du skal kigge.'

Ryan Murphy står også bag FX-serien 'Pose', der handler om ballroom-scenen i New York i slutningen af firserne og har den transkønnede 'Angel' som en af hovedpersonerne. (Foto: JoJo Whilden/FX)

Janet Mock, der har skrevet den scene, er selv transkvinde og en af Ryan Murphys nærmeste protegéer.

Hun er også en af instruktørerne på 'The Politician', hvilket giver tyngde til påstanden om, at autenticitet er en illusion. Det vigtige er ikke, om du er objektivt “ægte”, det vigtige er, om du kan få omverden til at acceptere din sandhed om dig selv.

Uanset om du er fremtidig præsident eller har noget mellem benene, der står i vejen for, at du kan være dig selv.

Hovedperson vil være præsident - for enhver pris

'The Politician' stikker fingeren direkte i et af generationskløftens største temaer.

De gamle siger: 'Ikke mere skærmtid! Kom ud i den virkelige verden! Vær dig selv!'

De unge siger: 'Jeg er mig selv. Det, der foregår på skærmen, er virkelighed.'

Hovedkarakteren spilles af Ben Platt, der har medvirket i 'Pitch Perfect'. Derudover er Gwyneth Paltrow og Jessica Lange hovedrolleindehavere i serien. (© Netflix)

I seriens allerførste scene forklarer hovedpersonen Payton rektoren på Harvard, hvorfor han gerne vil optages. Grunden er, at de har dimmiteret flere amerikanske præsidenter end nogen anden skole.

- En dag, da jeg var syv år gammel, satte jeg mig bare op i sengen og sagde: Jeg vil være præsident. Hele livet har jeg studeret tidligere præsidenter for at finde de fællestræk, der førte til deres endelige valgsejr, siger Payton.

Rektoren er midaldrende og tror, han har gennemskuet Payton og udfordrer ham. Så han stiller ham prikkende spørgsmål, som hvornår han sidst har grædt?

Hvor er det ægte jeg under den polerede, ambitiøse unge mand?

Payton bliver usikker på samtalens retning, men svarer høfligt. Sidste gang han græd, var da han så den gamle julefilm 'Det er herligt at leve'. Men alle græder i slutningen af den film, konstaterer rektoren hånligt.

- Blev du rigtig rørt, eller følte du bare, at du burde græde?

- Gør det nogen forskel? spørger Payton forvirret. Og 'The Politician' er overraskende nok på hans side.

Vil provokere de gamle

Så kommer introen.

En træfigur af Paytons krop fyldes med ting, der kommer til at være centrale elementer i Paytons vej til til USAs øverste embede. Nogle konkrete, nogle metaforiske. Præsidentbiografier og skolemedaljer, en bibel, en hveps i et glas, en patron, en blankocheck.

Til sidst bliver der klasket noget maling på, og så bliver figuren til Payton af kød og blod.

Sekvensen føles som en spydig parodi på introen til HBO's stort anlagte scifi-serie 'Westworld'.

I den intro ser vi skabelsen af en menneskelignende robot, der skal på arbejde i fremtidens forlystelsespark, hvor mennesker kan mishandle robotter for sjov.

Men den der besættelse af at at opdele verden i mennesker og robotter, ægte og falsk er ikke fremtiden, det er fortiden, siger 'The Politician'. Det er en tryg fantasi, de gamle kan leve sig ind i.

'The Politican' er skabt af Ryan Patrick Murphy, som blandt andet også står bag serier, som 'Glee', 'American Horror Story' og 'Pose'. (© Tyler Golden/Netlfix)

Virkeligheden har overhalet jer, siger 'The Politician'.

Det, som de unge, der lever deres liv på sociale medier, har vidst i årevis, begynder nu at dæmre for de voksne. Din fremstilling af dig selv kan godt være mere sand end det, der ligger bagved.

'The Politician' er en sand ungdomsserie, i den forstand at den vil provokere de gamle. De vil sige, at den er overfladisk. At den mangler sjæl.

Men det er hele pointen: sjælen er en illusion, det er noget, man kan performe, hvis man har brug for de gamles stemmer.

Og det har 'The Politician' ikke.

The Politician, 1 sæson på Netflix (27. september)