Tv-vært og hjerneforsker om mystisk drabssag fra 1951: Hypnosemord kunne sagtens ske i dag

I 1951 fandt Europas eneste mord begået under hypnose sted i København. Filmen ’Skytsenglen’, der får premiere i næste uge, bygger på den gådefulde drabssag.

Bjørn Schouw Nielsen (tv.) og Palle Hardrup (th.) blev dømt for de to mord i 1951. (Foto: SCANPIX)

Et af danmarkshistoriens mest mærkelige forbrydelser fandt sted på en helt almindelig formiddag i København 29. marts 1951.

Omkring kl. 10.35 trådte en mand i kedeldragt og en form for skibriller ind i Landmandsbanken på Nørrebrogade.

Under armen havde han en mappe, der skulle fyldes med penge, og i lommen en pistol, som hverken bankens ansatte eller kunder kunne se. Og det er netop den pistol, der er med til at gøre historien så mærkværdig.

Så mærkværdig at hele den internationale presse dengang dækkede den mystiske, danske drabssag. Og så mystisk at der i næste uge er premiere på filmen 'Skytsenglen', som er baseret på sagen.

For hvem havde egentlig kontrol over den pistol?

Hypnotiseret til drab

Manden i kedeldragten, der endte med at slå to ihjel i banken, var Palle Hardrup. Men ifølge dommen, der blev afsagt tre år senere, var Palle Hardrup ikke den eneste, der stod bag mordene. Palle Hardrup var efter domstolens overbevisning hypnotiseret til at begå røveriet af sin ven og tidligere cellemakker Bjørn Schouw Nielsen.

De to mænd interesserede sig begge for det okkulte og hypnose og så arbejdede de for at skabe et nyt nationalkommunistisk parti, der lovede vælgere en arbejdsdag på kun to timer.

Se Politimuseets leder Frederik Stand forklare om sagen her:

'Skytsånd' dømt

For at skabe partiet havde de brug for penge. Og det var derfor, Palle Hardrup begik røveriet mod Landmandsbanken på Nørrebrogade i 1951.

Senere samme dag som drabene fandt sted, blev Palle Hardrup anholdt. Helt uden tøven tilstod han de to drab og fastholdt overfor de forundrede betjente, at det var hans skytsånd, der havde bedt ham udføre bankrøveriet.

Ifølge rettens, politiets og psykiateres vurdering var denne skytsånd identisk med kammeraten Bjørn Schouw Nielsen, og det var ham, der havde hypnotiseret Palle Hardrup til at begå forbrydelsen. Derfor endte Palle Hardrup med at blive idømt en forvaringsdom, mens Bjørn Schouw Nielsen fik livsvarigt fængsel.

Dommen er efterfølgende blevet diskuteret – og senere ændrede Den Særlige Klageret afgørelsen, da den ikke mente, at det var fuldt bevist, at Palle Hardrup var blevet hypnotiseret. For kan man hypnotisere en anden person til at begå røveri og endda at dræbe?

Hypnotisør tog fejl

Ja, siger Jan Hellesøe, der er hypnotisør og vært i DR3-programmet ’Fuckr med din hjerne’.

Første gang har hørte om sagen, troede han ikke, det var muligt at hypnotisere en til at slå ihjel. Men han tog fejl.

Det måtte han erkende, efter han selv forsøgte noget lignede i ’Fuckr med din hjerne’, hvor han hypnotiserede en person til at begå et røveri. Hvis nogen forhindrede forsøgspersonen i at begå røveriet, så skulle han skyde. Og det gjorde han.

- Jeg sov ikke i to dage efter eksperimentet, fordi jeg fandt ud af, at jeg havde fået en mand til at dræbe et andet menneske, selvom der ikke var rigtige kugler i pistolen. Men han (testpersonen, red.) var overbevist om, at det var rigtige patroner, da han skød. Og det var skræmmende, siger Jan Hellesøe.

Næsten alle kan manipuleres

Han fortæller, at hypnose er så kraftfuldt et værktøj, at det ikke behøver at tage andet end et par minutter at hypnotisere en person til at gøre noget lignende. Det afgørende er, at den person, der bliver hypnotiseret, tror, at vedkommende gør det for at skabe en bedre verden eller hjælpe andre, hvilket Palle Hardrup i 1951 angiveligt også troede.

- Hypnose kan bruges enormt godt til mennesker med adfærdsproblemer og traumer. Men man kan manipulere næsten alle til det meste, hvis man bruger tid nok på det, og de tror, man gør noget godt, siger han og peger bl.a. på terrorister, som vælger at sprænge sig selv og andre i luften, fordi de tror, verden bliver bedre af det.

Men vil et almindeligt normalt tænkende menneske ikke blokere, når de får at vide, at de skal gøre noget så voldsomt?

- Jeg har oplevet, at der er nogle, der har strittet imod og en enkelt, der ikke kunne komme i hypnose. Men ellers er alle kommet i hypnose. Det er skræmmende og derfor har vi også som hypnotisører et stort ansvar, når vi kan påvirke mennesker i den retning, siger Jan Hellesøe.

Hjerneforsker: Nu er jeg overbevist

Hjerneforskeren Peter Lund Madsen overværede selv episoden, da Jan Hellesøes testperson skød mod vagten i forsøget på DR3.

Han fortæller, at dommene fra 1954 stadig bliver diskuteret intensivt i psykiaterkredse, og psykiateren, som anklagemyndigheden baserede sin teori på, også var omstridt. Alligevel er Peter Lund Madsen efter forsøget i ’Fuckr med dn hjrne’ overbevist om, at det kan lade sig gøre.

- Det kræver bare en nem hypnotiserbar person, en særdeles dygtig hypnotisør, og så kræver det, at der er en god sag, man vil kæmpe for, siger hjerneforskeren.

Palle Hardrup blev løsladt i 1966, hvorefter han skiftede navn og døde i 2012. Bjørn Schouw Nielsen blev løsladt i 1967, men begik selvmord otte år senere.

Hvis du vil se hele afsnittet fra 'Fuckr med dn hjrne', kan du se det her.

Kilde: Politimuseet i København

Facebook
Twitter