Twerk Queen revser ny parforholdsfilm: Træt af klichéer fra bitre mænd

KLUMME Det er ikke kvinden, der er noget galt med i den nye danske film 'En frygtelig kvinde'. Det er vores stereotype kønsroller.

Dr.dk har bedt bloggeren og nyfeministen Louise ’Twerk Queen’ Kjølsen se filmen 'En frygtelig kvinde'. Det er - i følge filmselskabet - et komediedrama "om alt det frygtelige, kvinder kan gøre mod mænd i et moderne parforhold, set gennem mandens øjne." Den havde premiere 25. december. (© Nordisk Film Production)

Min forventning, da jeg sad i biografen til forpremiere på Christian Tafdrups ’En frygtelig kvinde’, var, at jeg skulle se en komisk film om en sød og kærlig kvinde, der udviklede sig til et surrealistisk monster, som tvang sin kæreste til at leve af kål og forbød ham at se sine venner.

Titlen ”frygtelig” havde givet mig forventninger om, at hun ville blive grotesk og absurd, men det skete altså ikke. Overhovedet. Jeg må indrømme, at jeg var slemt skuffet. Nu kommer der altså spoiler alerts, så hvis I har tænkt jer at se filmen og ikke vil vide noget om indholdet, så stop med disse ord:

”Ikke særligt sjov og lidt trættende portrættering af stereotype kønsroller set fra to semi-bitre mænds syn."

Kun i én scene er kvinden frygtelig

Hvis I ikke har noget imod spoiler alerts, forsætter jeg her.

Hun blev frygtelig, i en eneste scene - efter min mening. Hun blev på et tidspunkt virkelig verbalt og psykisk voldelig over for ham, hvilket jeg synes, var virkelig, virkelig ubehageligt!

Hun sluttede sit verbale overfald af med ordene: "Mand dig op og tag mig!" Her var jeg ovenud lykkelig for, at manuskriptet ikke indeholdt en "jeg generobrer min sårede maskulinitet vha. voldtægtsagtig dominans-sex"-scene, men at hovedpersonen alligevel var lidt mere nuanceret.

Men tilbage til alle de scener, hvor den frygtelige kvinde ikke rigtig var så frygtelig.

Er det frygteligt at flytte sammen?

Hun flyttede ind i hans lejlighed - ja, altså det blev de vist enige om, at hun skulle. Og med hende flyttede også ALLE hendes ting, som nu skulle fylde i - ja deres fælles lejlighed. Common, det er vel fair nok, at hendes ting flytter med og vel også fair nok, at når lejligheden bliver til en fælles lejlighed, så ændrer den udtryk.

Han følte sig lidt overrumplet af, at nogle af hans ting ikke skulle være på de samme pladser. Hvad gjorde han - han lod bare være med at sige det. Så hun måtte hive det ud af ham. Hvorefter salen reagerede på setuppet som en "haha-hun-vil–gerne-tale-om–hvad-der-sker-inde-i-ham”-scene. Typisk for kvinder at ville tale om følelser, der ikke findes.

Bloggeren Louise Kjølsen beskriver sin blog som "en blanding unicorns, feminisme, glitter-lipgloss, super uheldige datinghistorier, en kandidatgrad i psykologi og MASSER af BOOTYLove".

Men der skete jo faktisk nogle ting inde i ham, som han ikke sagde højt. Hvorfor skal vi gøre grin med, at hun gerne vil konfrontere de ting, der fylder i deres forhold?

Er det frygteligt at planlægge sin tid sammen?

Hun prøvede at planlægge deres tid sammen. Hun introducerede en kalender, sådan at de slap for misforståelser, og så de kunne forventningsafstemme, hvornår de skulle ses, og hvornår de lavede noget med andre.

Christian Tafdrup har instrueret den nye parforholds-komedie 'En frygtelig kvinde'. Men den kunne lige så godt have heddet 'En frygtelig mand', mener bloggeren Twerk Queen. (© Nordisk Film)

Ja, det er lidt besværligt, at man skal skrive ned, hvad man laver, men kommunikation og forventningsafstemning er da to ret centrale ting i et parforhold, right?

Er det frygteligt at spise grøntsager?

Hun fik ham til at spise grøntsager. Især efter min tur på veganer-udfordringen tidligere i år er jeg blevet bevidst om, at kød og maskulinitet er knyttet tæt sammen i vores fortælling om den "rigtige mand". Så når kæresten i filmen forsøger at introducere en vegetarlasagne, laver kålruller eller får sin mandlige kæreste til at skære frugt, tolkes det af publikum som en decideret kastration.

Der blev grinet utroligt højt over, at han sagde nej til burgers med drengene og tog hjem og spiste kålruller. Jeg grinte også, men mest over hvor unuanceret og skrøbeligt denne fortælling om maskulinitet er.

Er det frygteligt at sige til og fra i sengen?

Hun siger til og fra i sengen.

En anden ting, der i filmen gør hende frygtelig, er, at hun godt ved, hvad hun vil i sengen. I en af scenerne skal de til at have sex, og så beder hun sin kæreste slikke hendes fisse. Det gør han så, indtil hun kommer. Og så falder hun i søvn. OK, den sidste del er måske ikke så elegant, men faktisk en parodi på en ”mandeadfærd” i sengen.

Klip til en anden scene, hvor han kommer hjem efter en tur i byen. Hun har haft tøse-aften derhjemme og er også fuld. Han beder hende om et blowjob, og hun siger, at hun ikke har lyst, fordi hun synes, det er lidt ulækkert. Hele salen griner og føler med den stakkels fyr.

Men Katja vender sig om til mig og hvisker: ”Det er præcis ligesom en mand ofte ville sige - jeg vil ikke slikke din fisse, fordi jeg synes det er ulækkert.”

Men fordi det er kvinden, der siger det, og kvinden, som mindst én gang i deres forhold selv har modtaget oral sex uden at give tilbage, så er det horribelt.

Hvis sandheden skal frem, ja, så smager party-pik sgu ofte lidt funky. Sådan af sved, tis og lidt for meget whisky i sæden. Men hey, smagen af krop er ligesom en æske chokolader – man ved aldrig, om man får én med tis og sved.

Er det frygteligt at være et menneske?

Den kvindelige kæreste er ikke perfekt.

Hun siger ting, der er modstridende. Hun kan ikke helt beslutte sig. Hun overhører hans mening. Hun får formuleret sig klodset. Hun er for ivrig, eller hun misforstår ham.

Men gør det nogen til frygtelige? Det gør nogen til mennesker.

En frygtelig mand

Filmen kunne ligeså godt hedde ’En frygtelig mand’. Det er en film om en mand, der overskrider sine egne grænser og ikke får sagt, hvad han faktisk mener og føler. En film om en mand, der er usikker på sig selv, og derfor laver sig om for at gøre en anden tilfreds. En film om en mand, der er tjekket ud af sit forhold og ikke tager ansvar for sig selv.

Filmen kunne også havde heddet ’En mand, der har nogle frygtelige venner, som ikke hører efter, når han faktisk har det rigtigt dårligt og prøver at bede dem om hjælp’. Eller filmen kunne havde heddet ’Et parforhold er pisse svært, når to forskellige mennesker oplever verden forskelligt’.

Sådan er livet.

De frygtelige klichéer

Jeg blev lidt træt i løbet af filmen. Faktisk ikke, fordi den er urealistisk, eller skildrer parforholdet helt forkert. Mest af alt blev jeg træt af den måde, salen fortolkede det, der skete på lærredet, ud fra de historier, der ligger i vores samfund om parforholdet.

Historien om den onde kvinde blev understreget af nogle dæmoniske blikke, som den kvindelige hovedrolle gav til kameraet, der viste, at hun godt vidste, hvad hun gjorde.

Jeg synes, denne film mest fortæller om de fortolkningsrammer, der ligger i vores samfund, som folk benytter til at forstå verden. Og hvordan disse fortolkningsrammer både er oldgamle, rigide og åbenbart meget forskelligt kønnet.

Forhåbentligt bestræber den næste instruktør, der laver en film om parforholdet, sig på at bidrage til alternative fortællinger om, hvordan mænd og kvinder agerer i stedet for bare at forstærke disse støvede klicheer.

Facebook
Twitter