Twin Peaks ændrede vores forhold til tv-serier for altid

Twin Peaks ændrede tv-serien som genre radikalt og holder stadig, mener film-ekspert. Serien er netop genudgivet på Blu-ray.

I forbindelse med 25 års jubilæet for tv-serien Twin Peaks udkommer et nyt bokssæt. Berlingskes filmanmelder Jakob Wendt-Jensen fortæller, hvorfor serien var banebrydende for sin tid. (© Lynch/Frost Productions)

Næste år kan David Lynchs kultklassiker 'Twin Peaks' fejre 25-års jubilæum.

I forbindelse med dette er serien netop blevet genudgivet som Blu-ray-bokssæt, så du kan se eller gense serien, der var med til at ændre sin genre.

Serien flød over i et væld af sort kaffe og mørkere mystik, og var med til at danne rammerne for den moderne tv-serie.

Men holder denne femogtyverårige mønsterbryder stadig i dag? - Og hvad var det i det hele taget, der gjorde den så speciel?

Tog sindssyge farver med

Ifølge filmanmelder ved Berlingske Jakob Wendt-Jensen adskiller Twin Peaks sig markant fra de andre tv-serier fra dengang.

I 1990erne havde tv-serien nemlig en mere traditionel ramme, hvor der ikke blev arbejdet særlig kreativt med genren. I stedet var det spillefilmen, der havde det kunstneriske spillerum.

(© Scanpix)

David Lynch ændrede den fordeling radikalt, mener Jakob Wendt-Jensen.

- Han tog nogle sindssyge farver med ind. Nogle billedkompositioner som var helt ukendt for tv. Og så gjorde han også noget andet med historien; han tillod sig at fortælle en historie, hvor det måske i virkeligheden var lidt ligegyldigt, hvem der var morderen. Det var mystikken, det var formen, der var det vigtigste.

Twin Peaks holder stadig

Twin Peaks blev en stor succes. Folk opslugtes af mystikken omkring Laura Palmers død. Manglende plot og løse ender fik dog efterhånden visse seere til at stå af, som serien fortsatte over i den anden sæson.

Fokus på form og mystik kan på den måde både ses som seriens ultimative force, men også svaghed.

Alligevel står Twin Peaks stadig stærkt i dag, mener Jakob Wendt-Jensen.

- Æstetikken holder, og den passer fint ind i David Lynches værk, og så er der jo det, der er spændende, at det leder tankerne hen på i dag, hvor det i virkeligheden er tv-serierne, der er førende indenfor kreativitet og spillefilmen, der halter lidt.

David Lynch viste sig altså som en forgangsmand for den moderne tv-serie. En del af arven fra serien viser sig stadig i nyere tv-serier som Lost og X Files, mener Jakob Wendt-Jensen.

Twin Peaks: The Entire Mystery udkom den 29. juli.

Facebook
Twitter