To ud af tre eksperter er ikke i tvivl efter vigtig pris til 'Druk': 'Den vinder stensikkert en Oscar'

Men måske er filmen ikke politisk korrekt nok til en Oscar?

Thomas Vinterbergs 'Druk' fik i går endnu en pris. Denne gang den britiske Bafta-pris. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Vinder 'Druk' en Oscar?

- Ja.

Filmmagasinet Ekkos chefredaktør, Claus Christensen, er ikke i tvivl, efter Thomas Vinterbergs film i går sejrede ved uddelingen af den britiske filmpris Bafta.

- Det var en virkelig stor sejr. Bafta er en af de vigtigste filmpriser i verden og kommer nok lige efter Oscar.

'Druk' vandt i kategorien 'Bedste film, der ikke er på engelsk', hvilket overrasker Claus Christensen en smule, da filmen 'Minari' var nomineret i samme kategori.

For det var netop den film, der snød 'Druk' for en pris ved Golden Globe Awards tidligere på året.

- Men det ser ud til, at 'Druk' står bedre på den europæiske hjemmebane, hvor den også sejrede ved European Film Awards, siger Claus Christensen.

Alkohol og fest vs. race og køn

'Druk' vandt fire priser ved European Film Awards i december sidste år og blev også hyldet som bedste film ved BFI London Film Festival.

Thomas Vinterberg pegede, efter Bafta-prisen var kommet i hus, selv på, at danskerne og briterne måske ikke er så forskellige, når det kommer til alkohol. Og at det måske kan have haft indflydelse på, hvordan filmen er blevet modtaget i Storbritannien.

- Jeg havde en lille mistanke om, at netop englænderne og måske også franskmændene netop godt kunne forstå en film om alkohol, sagde Thomas Vinterberg.

Men det er ifølge DR's filmanmelder, Per Juul Carlsen, ikke sikkert, at man har lige så afslappet et forhold til druk på film i USA.

- Briterne kan godt lide den type film, hvor man går til kanten, og danskere og briter er meget tætte i forhold til humor og alkohol, og i Europa holder vi meget af 'Druk', fordi den beskriver en livsglæde, siger filmanmelderen.

- Men amerikanske priser er præget meget af, hvordan de politiske vinde blæser, og race og køn betyder meget i USA i disse år.

Og det er der ikke meget af i 'Druk', hvorfor Per Juul Carlsen ikke er helt overbevist om, at 'Druk' snupper den attraktive guldstatuette den 25. april.

En 'ujævn' favorit

Men Claus Christensen fra filmmagasinet Ekko holder fast.

- 'Druk' er favorit til at vinde en Oscar, og det har Bafta-prisen kun understreget.

Han bliver bakket op af Johan Albrechtsen, der er filmekspert på Moovy.dk.

- Det vil være en af de største overraskelser i nyere Oscar-historie, hvis 'Druk' ikke vinder.

Johan Albrechtsen er også imponeret over, at filmen vandt Bafta-prisen foran 'Minari', men faktisk ikke over selve filmen.

- Det er ikke en dårlig film, men det er heller ikke en af Thomas Vinterbergs bedste, og den kommer ikke i nærheden af 'Festen' eller 'Submarino'.

- 'Druk' er et interessant koncept med glimrende skuespillere, men den er ujævn, har for mange karakterer, der ender med at blive karikerede, og så er der dele af handlingen, der ikke når at folde sig ordentligt ud.

Mads Mikkelsen vandt prisen for 'Bedste skuespiller' ved European Film Awards for sin rolle i 'Druk'. (Foto: Henrik Ohsten)

Lev livet!

Alligevel er Johan Albrechtsen overbevist om, at Thomas Vinterberg, Mads Mikkelsen og resten af 'Druk'-holdet kan lade champagnepropperne poppe til Oscar-festen.

- Den vinder stensikkert en Oscar, understreger han.

Favoritværdigheden bliver styrket af, at 'Minari' ikke er nomineret i samme kategori som 'Druk' ved Oscar-uddelingen.

Og ifølge Claus Christensen af, at Thomas Vinterberg også er nomineret for 'Bedste instruktør'. Ikke fordi han tror, at den danske instruktør vinder i den kategori, men:

- Der konkurrererer han med amerikanernes egne folk, og alene det vil betyde, at flere amerikanere vil se 'Druk', pointerer filmeksperten.

Claus Christensen er i modsætning til Per Juul Carlsen ikke sikker på, at de amerikanske medlemmer af Oscar-akademiet, der skal uddele priserne, vil stejle over den lemfældige omgang med alkohol i 'Druk'.

- Filmens genistreg er, at den langsomt kommer til at handle om andet end alkohol. Den drejer sig om at leve livet, siger Claus Christensen.

- Og det kan der være noget livsbekræftende i i de her skøre tider, supplerer Johan Albrechtsen.

FacebookTwitter