Udlandet elsker dansk mester-skuespiller, men i Danmark snakker vi ikke nok om ham

Hvad enten David Dencik spiller russisk gangster eller sart alfons, så husker du ham. Serieekspert hylder en eksportvare på linje med 'møbeldesign og Lars von Trier'.

70 film på 10 år er en af David Denciks mange bedrifter. Det lader til, at telefonen ringer ofte hos den danske karakterskuespiller. (Foto: Top of The Lake / McMafia / Dame, konge, es spion)

Jeg forstår ikke helt, hvorfor alle ikke taler om David Dencik herhjemme.

Skuespilleren med det runde hoved og det uimodståelige mellemrum mellem fortænderne burde anses for at være en af vores vigtigste eksportvarer på linje med møbeldesign og Lars von Trier.

Han har arbejdet med nogle af de største instruktører i verden, David Fincher, Tomas Alfredson og Steven Spielberg, og på et tidspunkt var han med i 70 film på ti år.

Måske er det fordi, hans navn ikke lyder radikalt dansk. Altså, Dencik er jo ikke ligefrem Olsen eller Hansen.

Måske er det fordi han simpelthen er for dygtig en skuespiller. Han kan spille på utallige sprog og glider så fuldstændigt umærkeligt ind i alle sine roller, at man næsten glemmer, at der gemmer sig en dansker af kød og blod bag.

Personligt var jeg sikker på, at hans centrale position som filosof-alfonsen Puss i anden sæson af Jane Campions serie 'Top of The Lake' ville sætte ham på forsiden af alle kultursektionerne, men det skete ikke rigtigt.

Nu er han aktuel i den imponerende serie om russiske eksilgangstere, 'McMafia' (Amazon Prime) samt 'Rig 45' (Viaplay), der får premiere i juni.

Vi prøver at få gang i hypen med fem af hans vildeste internationale roller, som du ikke må snyde sig selv for.

Onkel Boris i McMafia (2018)

Åh, onkel Boris. Dencik stjæler fuldstændig serien i første afsnit, som den eksilrussiske onkel i pengeproblemer, der kan charme hvem som helst det ene øjeblik, men vende på en ondsindet russisk tallerken.

Figuren er absolut sin egen serie værdig, så man sidder totalt og håber på, at det er Dencik, der er hovedpersonen i resten af serien i stedet for den glatte duksedreng med de perfekte kindben. Og jeg vil jo ikke spoile for meget, meeeeeen det er han ikke.

Alligevel skal du finde serien på Amazon, hvis du er den mindste smule fascineret af organiseret kriminalitet, for de tager præmissen om at beskrive de kriminelle logikker og pengestrømme bemærkelsesværdigt alvorligt.

McMafia er tilgængelig på streamingtjenesten Amazon Prime.

Puss i Top of the Lake (2017)

I anden omgang af Jane Campions auteur-serie 'Top of the Lake' leverer Dencik en sæsonbærende rolle som hovedantagonisten Puss.

Han bor på et bordel, teoretiserer over socialistisk filosofi og underviser sexarbejderne i engelsk. Han virker som den figur Campion er allermest interesseret i og bliver fremstillet ubegribeligt mangefacetteret.

Han er både charmerende, klam, dominerende, sart, ussel, blændende intelligent og håbløst usympatisk uden at miste sammenhængen eller blive utydelig og uinteressant.

Serien er tilgængelig på streamingtjenesten SF Anytime.

Guillaume von Reeth i The Last Panthers (2015)

Den franske miniserie om et gigantisk diamantkup blev startskuddet til Denciks række af store internationale serieroller de seneste år.

Her spiller han Guillaume von Reeth, en korrupt politiker, der drager personlig fordel af kriminaliteten i Europa.

Efter første afsnit udvikler serien sig fra kupfilm til et mere gennemgribende portræt af ulovlige strømme af ikke bare diamanter, men også våben og lukrative politiske aftaler.

Så Dencik har en afgørende rolle i at repræsentere det europæiske politiske system, der nok fremstår demokratisk og pænt, men også er drevet af ambition og arrogance. Perfekt til hans milde øjne og ydre med en kerne af upålidelig vendekåbe-intelligens.

Serien er tilgængelig på streamingtjenesten HBO Nordic.

Morrell i The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Nu kommer vi tilbage til Hollywood-birolleperioden, hvor Dencik var med i nogle gigantiske produktioner.

Han fik både mindre roller i Steven Spielbergs 'War Horse' (2011) og David Finchers version af krimihittet 'Mænd, der hader kvinder' (2011) som den unge version af kriminalkommisær Morell.

Det var et stort skift, der stillede mindre krav til karakterarbejdet og større krav til tålmodigheden efter blandt andet at have spillet hovedrollen i Pernille Fischer-Christensens indie-hit 'En Soap' (2006).

Netop det skift har han beskrevet i et interview med Ekko fra at gå fra det omfangsrige arbejde med at kortlægge, hvordan transkvinden Veronicas indre liv fungerede - til at se Fincher iscenesætte den samme ulykke på en bro tre hele dage i træk. Her skulle han blot huske at kigge op på det rigtige tidspunkt.

Er blandt andet tilgængelig på streamingtjenesten Cmore.

Toby Esterhase i Dame, konge, es, spion (2011)

Den ultimative karakterskuespiller er selvfølgelig perfekt i en realistisk agentfilm.

Filmen handler om en gruppe spioner i 70’ernes London, der får mistanke om, at der er en forræder i blandt dem, og man skal nærmest selv være uddannet spion for at følge med og fange alle antydningerne.

Dencik er genialt castet som den excentriske superspion Toby Esterhase i Tomas Afredsons hjernevridende kaos af en dobbelt/triple-agent-film med Gary Oldman, Benedict Cumberbatch og Tom Hardy.

Som Gary Oldmans hovedrolle Smiley siger i filmen, er hans kvalitet, at han er en mester i at 'skifte side og tjene enhver herre'.

Er blandt andet tilgængelig på HBO Nordic.

FacebookTwitter