Udviklingsminister anmelder 'Liberty': Fremragende drama, men slutningen irriterede mig

Ulla Tørnæs (V) giver 'Liberty' fem stjerner, men understreger, at udviklingshjælpen ikke længere er som i 80’erne.

Ulla Tørnæs (V) understreger, at 'Liberty' er fiktion, og udviklingsbistanden har forandret sig meget siden 80'erne. (© Scanpix og DR)

Normalt sidder udviklingsminister Ulla Tørnæs med den store pengekasse og er med til at dele udviklingsbistand ud til verdens fattige lande. Men i dag skiftede hun sit erhverv ud for et kort øjeblik, da hun i Kulturen på P1 optrådte som gæsteanmelder.

I går aftes kl. 20 sad hun nemlig foran tv’et for at se første afsnit af DR1-serien 'Liberty', som foregår i 80’ernes Afrika. Her følger seerne to skandinaviske familier, som arbejder med nødhjælp i Tanzania. Og ministeren er vild med, hvad hun så.

- Jeg synes, det er fantastisk drama og fantastisk skuespil. Jeg var virkelig underholdt, så jeg vil give den fem funklende stjerner, siger hun til Kulturen på P1.

- Jeg blev grebet af de mange forskellige lag, der er i historien, og så jo også de fantastiske skuespillere. Jeg synes, det var fremragende og medlevende og virkelig, virkelig godt spillet af de fantastiske skuespillere, som var med, siger Ulla Tørnæs.

Ikke længere drinks fra sorte tjenere

Ulla Tørnæs, der selv har været i mange dele af Afrika, føler dog ikke helt, at serien giver et helt korrekt indtryk af, hvordan udviklingsbistand ser ud i 2018. Hun mener, man forlader første afsnit med en følelse af, at det ikke er så super dedikerede mennesker, som står for udviklingsbistanden, og at de ofte sidder ved poolen og bliver serviceret af sorte.

- Det er vigtigt at understrege, at det er fiktion. Hvis man ser bort fra Niels, som er idealist, så er serien gennemsyret af dekadence og en afstand mellem hvide og sorte, som jeg ikke møder, når jeg rejser rundt i Afrika, siger hun.

Hun mener derfor, at 'Liberty' beskriver en tid som er lysår fra situationen i dag, og at man har lært af de mange fejl, som man ser i tv-serien. Hun peger konkret på, at udviklingsbistanden i dag tager afsæt i modtagerens ønsker og behov, og det er et ligeværdigt samarbejde, så det lokale ejerskab i dag er stærkere.

Husk, det er fiktion

Det er ikke et særligt rart indtryk, man får af udviklingsbistanden. Kan serien føre til en ændring i danskernes giverlyst?

- Der er det vigtigt for mig at understrege, at det er fremragende fiktion, men altså er lysår fra, hvordan vi arbejder i dag. Jeg kan godt frygte lidt, at serien kan have en afsmittende effekt på danskernes holdning til udviklingssamarbejdet. Men jeg håber, at danskerne godt ved, at serien er fiktion og ikke virkelighed.

Seks stjerner kan det dog ikke blive til for Ulla Tørnæs - og det skyldes slutningen.

- Jeg blev lidt irriteret over, at det skulle ende så dramatisk og så forudsigeligt i første afsnit, men det er jo nok noget, man har valgt at gøre for at fastholde seerne, siger hun, men tilføjer, at det virkede, så hun skal se med igen næste søndag.

Hvis du ikke så første afsnit af 'Liberty' i går, så kan du se det her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter