Ultrapopulært tv-program har fans over hele verden: 'Det er reality på speed!'

Efter 11 sæsoner er reality-konkurrencen 'RuPaul's Drag Race' for alvor blevet en etableret del af mainstreamkulturen - også her i Danmark.

Hvis jeg for ti år siden havde fortalt dig, at du en dag ville binge watche et reality-program, hvor horder af homoseksuelle mænd (og nogle transkvinder) klæder sig ud som kvinder med centimetertyk makeup, tårnhøje hæle og glitrende, farvestrålende kjoler, havde du så troet på mig?

Sandsynligvis ikke.

Men efter 11 sæsoner på skærmen er det et ubestrideligt faktum, at reality-programmet 'RuPaul's Drag Race' er gået fra at være et smalt nicheprogram til at blive en etableret del af mainstreamkulturen.

Det mener tv-forsker ved Aarhus Universitet, Mads Møller Tommerup Andersen.

- Det er simpelthen blevet mere interessant for en større målgruppe, som tiden er gået. Og det kan også bevirke, at man fra skabernes side tænker, at ens publikum nu er hele verden og ikke primært homoseksuelle, forklarer tv-forskeren.

Han er selv fan af programmet og har set alle dets sæsoner, men 'ser det også med en forsker-brille på' og bruger det desuden i sin undervisning på Aarhus Universitet.

- I nogle lande – blandt andet Danmark – er det kommet på Netflix. For nogle kan det betyde, at de får et kig ind i en verden, de slet ikke kendte til før. Det kan også være med til at underbygge programmets globale brand. Der er ingen tvivl om, at det har en stor, global fanskare.

RuPaul med sit panel af dommere, der bedømmer programmets deltagere. Fra venstre ses de faste meddommere Ross Mathews (yderst til venstre), Michelle Visage (nummer to fra venstre) og Carson Kressley (til højre for RuPaul). Yderst til højre sangerinden Christina Aguilera, der var gæstedommer i tiende sæsons første afsnit. (© VH1)

Drag Race er 'reality på speed'

Faktisk er 'RuPaul's Drag Race' blevet så populært, at det siden sin start i 2009 både har affødt spinoff-programmet 'All Stars' (der foreløbig er blevet sendt i fire sæsoner), og der findes også en thailandsk udgave af 'Drag Race'. Lige nu barsler man efter sigende også med både australske og canadiske versioner af programmet, ligesom man i Storbritannien netop har haft premiere på den allerførste sæson af 'RuPaul's Drag Race UK'.

I Storbritannien bliver programmet vist på public service-kanalen BBC3. Her er de populære talkshow-værter Graham Norton og Alan Carr en fast del af det dommerpanel, der skal afgøre, om de håbefulde queens får lov til at 'shantay' (blive i konkurrencen) eller skal 'sashay away' (bliver sendt hjem).

Mads Andersen kalder 'Drag Race' for en 'udkrystallisering af selve reality-genren', fordi det ifølge ham indeholder alle de mest effektive elementer fra forskellige reality-formater.

- Showet indeholder et stærkt reality-konkurrenceelement, hvor deltagerne bliver bedømt på deres evne til at lip synce. Men de bliver også bedømt på deres kostumer, deres evne til at danse og deres evne til at underholde. Man kan sige, at det lidt er en blanding af 'America's Next Top Model', 'Project Runway' og 'America's Got Talent'.

- Man kan i virkeligheden kalde det for en slags reality på speed, fordi det simpelthen bruger lidt af alle reality-elementerne, siger Mads Andersen.

Tv-forskeren understreger samtidig, at det er et 'bundkommercielt program'. Derfor undrer det ham også, at det kan sendes på en public service-kanal som BBC3.

- Det kan man kun, hvis man mener, at programmet indeholder public service-kvaliteter som for eksempel at ville portrættere LGBT-kultur på en god og inkluderende måde.

Og noget kunne tyde på, det netop er disse kvaliteter, BBC3 har kunnet se i showet.

'Drag Race'-meddommer Michelle Visage har i hvert fald udtalt, at det kun var BBC3, der 'havde nosserne' til at give grønt lys til en britisk udgave af programmet.

RuPaul til Emmy-uddelingen tidligere på året, hvor han vandt prisen som bedste vært for et reality- eller konkurrenceprogram for 'RuPaul's Drag Race'. Den pris har han vundet i alt fire gange. Han har også modtaget en stjerne på Hollywoods 'Walk of Fame'. (Foto: Monica Almeida © Scanpix)

'Nogle af afsnittene er nærmest terapeutiske'

Spørger man 'Drag Race'-superfan Søren Torpegaard Lund, der er 20 år gammel og uddannet musicalperformer fra Musicalakademiet i Fredericia, så har programmet 'lidt af det hele'.

- Jeg så 'Drag Race' første gang for seks-syv år siden. Jeg har nok været 13-14-år gammel og tænkte både, at det var lidt mærkeligt, men også meget spændende. Det var måske også, fordi jeg ikke selv havde embracet min egen queerness endnu (omfavnet min egen seksualitet).

Det har han dog i dag, hvor han især spejler sig i de personlige historier, der bliver fortalt af de mange karismatiske queens, der er med i 'Drag Race'.

- Jeg havde på et tidspunkt tre sygedage, hvor jeg slugte tre sæsoner i streg. Og jeg har været fan lige side, fortæller 20-årige Søren Torpegaard Lund om sit forhold til 'Drag Race'. (© privat)

De fortæller ofte åbenhjertigt om at have kæmpet med både selvhad, spiseforstyrrelser og misbrug, ligesom mange af programmets deltagere også har været udsat for både homofobi, hadforbrydelser og manglende accept fra deres familier.

- Som homoseksuel mand taler deres personlige historier bare ind i noget, jeg selv kender til. Jeg ser det nok, som mange andre ser 'Venner'.

Søren Torpegaard Lund har med egne ord set og genset alle 11 sæsoner af 'Drag Race' tre-fire gange i alt, og han synes, at programmerne er farverige, sjove og 'tager én væk fra det grå og - i gåseøjne - normale'.

- Nogle af afsnittene er nærmest terapeutiske, og det har måske også været en slags terapi for mig at se det, uden at det er noget, jeg har tænkt bevidst over. De forskellige queens er bare sig selv fuldstændig unapologetic. Det, synes jeg, er fedt, og det har også inspireret mig til at acceptere mig selv, som den jeg er.

'De insisterer på at være sig selv 110 procent'

Men programmet har, som nævnt, ikke kun ramt lige ind i hjertekulen hos en stor, homoseksuel fanskare og fået dragmiljøet til at blomstre verden over. Også mange heteroseksuelle følger med i 'Drag Race'.

Én af programmets heteroseksuelle fans er 33-årige Mia Dahl Sørensen, der bor i Nibe med sin mand. Hun er også særligt interesseret i de personlige historier, der bliver fortalt af programmets deltagere.

- Jeg kan godt lide de queens, der skiller sig ekstra meget ud, fortæller 33-årige Mia Dahl Sørensen. Her ses hun med Sherry Vine (til venstre) og vinderen af sjette sæson af 'Drag Race', Bianca Del Rio. (© privat)

- De kommer tit fra nogle grumme kår, hvor de ikke bliver accepteret af familien, men de insisterer stadigvæk på at være sig selv 110 procent – det, synes jeg, er opløftende og rørende, siger hun og uddyber:

- Jeg tror, at vi allesammen kan relatere til det at føle sig misforstået og at have alt for mange prøvelser i livet – som mange af deltagerne i showet har prøvet. Det er i hvert fald især det, jeg kan relatere til. De er så modige og arbejder på at opnå deres drømme – uanset hvad. Det kunne vi allesammen lære rigtig meget af.

Mia Dahl Sørenen har fulgt ivrigt med i programmet siden 2011, hvor hun tilfældigt faldt over det, da det blev sendt på TV 2 Zulu, og har med egne ord 'været vild med det lige siden'. Hun fortæller, at 'Drag Race' også er med til at give hende bedre selvtillid.

- Det viser mig, at jeg ikke behøver undskylde for at være den, jeg er.

Roy Haylock vandt sjette sæson af 'RuPaul's Drag Race' under drag-navnet Bianca Del Rio og har siden markeret sig som én af programmets mest succesfulde queens. Hun har blandt andet optrådt i Operaen i København. (Foto: Roy Rochlin © 2018 Roy Rochlin / Foto: Bruce Glikas © 2018 Bruce Glikas)

Rejser til København for at møde sine idoler

Faktisk er Mia Dahl Sørensen så vild med at se de forskellige queens konkurrere i discipliner som lip sync, snatch game og diverse mere eller mindre gakkede kostume- og skuespiludfordringer, at hun flere gange er taget til København, når 'Drag Race' har været i byen.

For ud over at være et tv-program knytter der sig også forskellige arrangementer til 'Drag Race'. Ét er dem er det årlige 'RuPaul's DragCon', der stort set er det samme som tegneseriekonferencen 'Comic-Con', hvor fans kan opleve deres idoler – til 'DragCon' er superhelte blot skiftet ud med dragqueens.

Herudover rejser 'Werq the World Tour' verden rundt, året rundt, med forskellige queens fra de forskellige sæsoner. Den turné har flere gange været forbi Danmark, og så har Mia Dahl Sørensen stået klar.

- Jeg har altid været tosset med drags. Jeg elsker også film som 'Too Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar' og 'The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert', fortæller Mia Dahl Sørensen (til højre), der her ses med vinderen af fjerde sæson af 'All Stars', Trinity the Tuck (til venstre) samt sin mand, Mikkel. (© privat)

- Jeg har været i København flere gange for at se de forskellige shows. Jeg har været til tre forskellige 'Werq the World'-turnéer og var også i København i august for at se Bianca Del Rios show i Operaen.

- Jeg har været til meet and greet tre gange. Jeg har – blandt andet – mødt Bianca Del Rio, Alaska, Sharon Needles, Ivy Winthers, Shangela, Latrice Royale, Kim Chi, Sharon Needles og Trinity the Tuck. Man bliver totalt høj efter sådan et møde!

Og det har gjort oplevelserne ekstra specielle for Mia Dahl Sørensen, at hendes mand har været der til at dele dem med hende.

- Jeg har slæbt min mand med til det hele, og han blev helt mundlam, da vi mødte Kim Chi. Og queensene synes, det er mega fedt med sådan et heteropar, der bare er tossede med showet. Det er i virkeligheden blevet en hel lille hobby for mig.

Understøtter RuPauls eget brand

Det, der er blevet en hobby for Mia Dahl Sørensen, er dog også en del af et efterhånden omfattende forretningsimperium for programmets skaber og 'mother', den 58-årige RuPaul Charles, understreger Mads Andersen fra Aarhus Universitet.

- Hele programmet bliver brugt til at promovere RuPaul i hel ekstrem forstand. De bruger hans musik, og meget af programmets dialog er referencer til RuPaul selv. Så programmet er i høj grad med til at understøtte RuPauls eget brand. Det gør programmet på en ret skamløs måde.

- Man kan i virkeligheden diskutere, om programmets egentlige formål er at finde den nye, store dragqueen eller igen og igen at cementere RuPauls vedvarende status som den største. RuPaul italesætter sig selv som programmets mor, men det er en mor, som bruger sine børn til at tjene penge.

Det er Mia Dahl Sørensen dog ligeglad med:

- Som Ru siger: 'Hvis man ikke kan elske sig selv, hvordan kan man så elske andre'. Programmet viser, at det er okay at være sig selv, præcis som man er.