Ung dansk feminist: Ja, Playboy-stifter havde feministiske synspunkter

Var Hugh Hefner feminist? Han havde i hvert fald feministiske synspunkter, mener den danske feminist Nikita Klæstrup.

Hugh Hefner døde onsdag d. 27. september amerikansk tid. Han blev 91 år. Her ses et billede fra 2007 med to såkaldte playmates. (Foto: VALERY Hache © AFP or licensors)

Den nu afdøde levemand og Playboy magasin-stifter Hugh Hefner var rigtig glad for kvinder.

Især de smukke, unge og letpåklædte af slagsen. Både i sit magasin, der var med til at gøre nøgenhed mainstream i USA, og i sit hjem, bedre kendt som The Playboy Mansion.

Ifølge hans eget udsagn har han været sammen med over 1.000 kvinder i sin levetid - og, igen efter eget udsagn, kunne de alle stadig lide ham.

Verdens førende playboy har også udtalt, at han var 'feminist, før der var noget, der hed feminisme', men amerikanske feminister har været uenige i det synspunkt, selvom han åbent har kæmpet for retten til fri abort mod det mere konservative USA og også talt varmt for ligeløn.

'Han har bidraget til kvindesagen'

Herhjemme er to markante feminister dog ikke helt enige om, hvorvidt hans synspunkter er feministiske eller ej.

Blogger og feminist Nikita Klæstrup understreger, at hun ikke har et indgående kendskab til Hugh Hefner, men hun mener, han klart havde nogle feministiske synspunkter ud fra det, hun har læst om ham.

- Han har bidraget til retten til fri abort og kvindelig prævention og dermed til, at kvinder får lov at være seksuelle væsner med eget begær og ikke bare genstand for mandens begær, siger hun.

Også diversiteten i de Playboy-bunnies, der agerede servitricer på hans Playboy Clubs i 60’erne, mener hun dengang var med til at bidrage positivt til kvindesagen.

- Der var også asiatiske og sorte kvinder. Det var ikke kun den hvide 'girl next door'. Det er også vigtigt for feminismen, at det ikke kun er den hvide kvinde, der er i centrum i forhold til skønhedsidealer, siger hun.

- Det er klart, at Hugh Hefner er det her heteronormative maskuline symbol på en hvid mand med magt og masser af kvinder, der forguder ham. Men det ser jeg ikke som negativt, så længe man ikke bruger det til at begrænse andre, og så længe han ikke har tvunget nogen ind i fotostudiet, siger hun.

'Hans feminisme var et skjold mod feminister'

Forfatter, musiker og feminist Henrik Marstal er dog ikke enig i, at Hugh Hefners skulle have nogle særligt feministiske synspunkter.

- Ja, det er rigtigt, at han stod for nogle dagsordener som feminister også stod for og arbejdede for, men han havde ikke respekten for det andet køns ligeværd. Så har man misforstået, hvad feminisme er, mener han.

For ham var kvinder til for det mandlige blik, mener Henrik Marstal, hvilket han mener, at Hugh Hefners udtalelse om, at 'alle kvinder er sexobjekter - ellers ville der ikke blive født flere børn i verden', er et bevis på.

- Det er jo en decideret antifeministisk tankegang at mene, at kvinder kun har værdi på grund af deres seksuelle attraktionskraft.

De feministiske synspunkter, som Hugh Hefner offentligt stod frem med, har ifølge Henrik Marstal blot været et skjold mod de kritiske feminister samtidig med, at man heller ikke skal se bort fra, at fri abort har været en praktisk foranstaltning for mænd.

- Det er mandens ret til at være promiskuøs og ikke kvinders seksuelle frigørelse, han talte ud fra, mener han.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve