Unge er vilde med 90’er-serie: Rachel, Joey og Monica storhitter stadig

Man behøves ikke at være jævnaldrende med hovedpersonerne i 'Venner' for at finde serien sjov eller binge-værdig.

Det er 24 år siden, det første afsnit blev sendt, men alligevel er serien stadig et kæmpe hit.

Tv-serien 'Venner' (på engelsk 'Friends', red.), der følger de seks venner, Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler og Ross, deres karrierer og ikke mindst deres kærlighedsliv, startede tilbage i 1994, og selvom det næsten er et kvart århundrede siden, så er det ikke ensbetydende med, at alle fans er over 40. Faktisk nærmere tværtimod.

Flere unge, der gik med ble eller var i deres pureste ungdom, da serien først blev sendt første gang, ser den nemlig igen og igen på Netflix, fordi den minder om barndom og nostalgi – og ikke mindst fordi den er rigtig sjov.

Noget, som tv-ekspert Keld Reinicke, der blandt andet har været med til at starte kanalerne DR2 og TV 2 Zulu, ikke ville have gættet på.

- Man skulle jo tro, at unge så alle de nye, store og fede serier, men det er som om, der er noget tryghed i en serie som 'Venner', og det er noget, man kender. Men hvis man havde spurgt mig før, så havde jeg ikke troet, serien ville gå så godt på Netflix, som især bliver brugt af de yngre seere, siger han.

Han peger på 'Modern Family' som en ny serie, der kan lidt det samme - ramme et bredt publikum, men fastslår, at den dog stadig ikke kommer i nærheden af 'Venner'.

- Det er virkelig godt håndværk, og 'Venner' kan lidt det, som 'Matador' også kan. Alle karakterer, der er med, har en grund til at være der, og den er stadig relevant i dag, selvom de ikke har mobiltelefoner og den slags, siger Keld Reinicke.

De seks karakterer i 'Venner' spilles af (fra venstre) Matt LeBlanc (Joey Tribbiani), Lisa Kudrow (Phoebe Buffay), Courteney Cox, (Monica Geller), David Schwimmer (Ross Geller), Matthew Perry (Chandler Bing) og Jennifer Aniston (Rachel Green). (Foto: Paul Drinkwater © NBC/NBC Universal)

Både for unge - og de lidt ældre

'Venner' var også en af tre klassikere, der denne sommer blev vist ved et Netflix pop-up arrangement på Strøget i København, hvor man kunne få en oplevelse fra tre forskellige årtier med udgangspunkt i tre forskellige serier: 'Stranger Things', der er ny, men foregår i 80’erne, 'Venner' fra 90’erne og 'Gilmore Girls' fra 00’erne.

Men hvorfor vil man se en serie, der er fra før, de selv er blevet født?

- Når man kigger på tv-serier i USA, så leder man stadig efter den næste 'Venner'. Dem, der har skrevet serien, har formået at ramme det tidspunkt i menneskets liv, hvor man ikke er helt ung mere og bor hjemme, men heller ikke har fået børn endnu - og har de 'issues', der følger med her.

- Det er en fase, hvor alt kan lade sig gøre, og det tidspunkt længes man efter både som ung, hjemmeboende eller som lidt ældre med børn, der skal hentes 15.30, siger Keld Reinicke.

- En del af min opvækst

Dr.dk tog til eventet med 'Venner', hvor flere unge fans af tv-serien dukkede op for at sidde i den famøse 'Venner'-sofa og i en kopi af den legendariske Central Perk-café.

De to veninder Emma Kofod Kildemoes og Maria Torres er begge 25 år gamle. De inkarnerede 'Venner'-fans, selvom de ikke har været mere end et år eller to, da serien første gang blev sendt.

Veninderne Maria (t.v.) og Emma (t.h.) har set 'Venner' siden, de var helt små. (Foto: Kasper Månsson © Kasper Månsson)

- Jeg startede med at se det, da jeg var helt lille, fordi mine forældre så det. Senere blev det genudsendt på TV 2, hvor jeg så det hver eftermiddag sammen med mine veninder, når jeg kom hjem fra skole, lyder det fra 25-årige Emma Kofod Kildemoes.

- Jeg begyndte for alvor at se det, da jeg fik mit eget tv. TV 2 sendte altid to afsnit om eftermiddagen, og så sendte Zulu to afsnit lige bagefter. Så blev det en meget nostalgisk ting for mig, fortæller Maria Torres og fortsætter:

- Det var en del af min opvækst, fordi man altid så det, når man kom hjem fra fritidshjem eller klub. Det hele var så idyllisk, selvom det ikke altid var gode situationer, vennegruppen havnede i. Jeg kan huske, at jeg altid tænkte: 'Jeg vil også bo over for mine bedste venner, når jeg kommer i 20'erne.'

- Jeg ser konstant 'Venner'. Den kører hele tiden på min Netflix, tilføjer Emma Kofod Kildemoes.

- Det er også bare fedt, at det ikke er nogle perfekte mennesker. Det var sjovt, og det var nogle underlige situationer, de kom ud for, og det var lige det, man kunne rumme, da man var 7-10 år, eller hvad man nu var dengang, afslutter Maria Torres.

  • Netflix havde lavet en forretning midt på Strøget om til den 'Venner'-kendte Central Perk-café, hvor de seks venner altid hang ud. (Foto: Kasper Månsson © dr)
  • Flere mennesker var dukket op for at sidde i den kendte sofa. (Foto: Kasper Månsson © dr)
  • Den lille scene, hvor Phoebe altid optrådte med sange som 'Smelly Cat', var også blevet rekonstrueret. (Foto: Kasper Månsson © (c) DR)
  • Servitricer gik rundt og serverede kaffe i bedste 'Friends'-stil. (Foto: Kasper Månsson © (c) DR)
1 / 4

Sjov og underholdende

Veninderne Liva Arendal Johansen og Emma Pheasant er nærmest først blevet født, da den populære tv-serie rundede 10. sæson af.

Det har dog ikke stoppet dem fra at være fan en tv-serie, der startede længe før, de selv blev født.

15-årige Liva (t.v.) og 14-årige Emma (t.h.) er begge glade for at se 'Friends', som de synes, er en rigtig sjov serie. (Foto: Kasper Månsson © (c) DR)

- Jeg begyndte først at se 'Venner' for lidt over et år siden, men jeg har allerede set det mange gange forfra, lyder det fra 15-årige Liva Arendal Johansen.

- Jeg begyndte at se det, fordi det var i tv'et, fortæller 14-årige Emma Pheasant.

- Det er en helt vildt sjovt serie. Den er underholdende, og selvom man ser den mange gange, bliver den ved med at være underholdende, tilføjer Liva Arendal Johansen.

- Det er ikke, fordi jeg kan relatere mig til karaktererne, men det kan man bare alligevel på en eller anden måde, lyder det fra Emma Pheasant, der altså er født det år, hvor 'Venner' sluttede efter 10 sæsoner.

- Min yndlingskarakter er Chandler, han er helt vildt sjov. Jeg er ikke så glad for Ross og Rachels forhold. Jeg synes, det var et giftigt forhold, afslutter Liva Arendal Johansen.

'Venner' kan ses igen og igen - fordi den er mega sjov og underholdende, men også fordi, den har fået en kultstatus blandt unge, der gør den interessant, lyder det fra flere unge fans. Her er det karakterne (fra venstre) Joey, Chandler, Rachel og Monica. (Foto: NBC/NBC Universal © Getty Images)

Vilde med Ross og Joey

Alexander Sigersen og Sarah Jensen er begge 22 år, og er blevet født midt i henholdsvis anden og tredje sæson af den populære komedieserie. De elsker begge to 'Venner', fordi serien altid får dem til at grine.

Alexander og Sarah er begge to 22 år gamle og store fans af tv-serien 'Venner'. (Foto: Kasper Månsson © (c) DR)

- Jeg ser serien, fordi den er rigtig godt tidsfordriv. Den er underholdende, og så har den bare den her kultstatus, fortæller Alexander Sigersen og fortsætter:

- Jeg tror, det er der igennem, jeg er blevet opfordret til at se den. På grund af den her kultstatus, som den har fået.

- Serien er jo vildt sjov. På en måde handler den jo ikke om særlig meget, så jeg synes bare, det er nemt at se. Og så kan jeg rigtig godt lide Ross, lyder det fra Sarah Jensen.

- Min yndlingskarakter er nok mere Joey. Han er vildt sjov, afslutter Alexander Sigersen.

Facebook
Twitter