Unge Liberty-skuespillere står midt i fælles gennembrud: Det er blæret at være med

Danske Anton Hjejle og kenyanske Charlie Karumi er blevet venner efter at have spillet sammen i DR-miniserien 'Liberty'.

25-årige Anton Hjejle og 26-årige Charlie Karumi har med 'Liberty' begge fået deres første store rolle i en international produktion. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I DR-miniserien 'Liberty' spiller danske Anton Hjejle og kenyanske Charlie Karumi gode venner.

Men det er ikke kun på skærmen, at de unge skuespillere har opbygget et venskab – det har de også uden for optagelserne, der foregik i Sydafrika.

Anton Hjejle vil derfor 'vildt gerne' besøge sin nye ven i hans hjemby Nairobi, og gensynet i forbindelse med dette interview er på alle måder glædeligt.

I aftens afsnit blev deres roller, Christian og Marcus, begge mødt af nogle voldsomme udfordringer, men under optagelserne af serien var det heldigvis de sjove oplevelser, der dominerede. Som for eksempel dengang de to venner fræsede rundt på motorcykler.

Vi har talt med de to venner om deres oplevelser med 'Liberty', nu hvor de står overfor deres danske gennembrud takket være serien.

(Foto: Agnete Schlichtkrull)

Hvordan føltes det at få en rolle i en serie som 'Liberty'?

Charlie: Jeg føler, jeg blev suget ind i en meget større verden, end jeg først lige troede. Da jeg havde været til audition, tænkte jeg: 'Fedt! Jeg skal spille med i en serie'. Men så fandt jeg ud af, hvor meget 'Liberty' betyder for mange danskere. Så jeg føler, at jeg er med i noget stort, og jeg er meget, meget taknemmelig over at være med.

Anton: Det er også en stor ære for mig at få lov til at spille Christian, som for mange mennesker er en slags helt trods hans mørke sider. Og det har været blæret at være med i en international produktion. Jeg har jo mødt fantastiske skuespillere fra blandt andet Kenya, og det har været utroligt inspirerende at arbejde med en skuespiller som Charlie.

Den kenyanske skuespiller Charlie Karumi spiller den unge fyr Marcus i 'Liberty'. (Foto: DR/Aske Foss © Type 1)

Er der forskel på at filme en afrikansk og en europæisk produktion?

Charlie: Ja, jeg har faktisk også talt med Anton om det nogle gange. Dansk skuespil er meget subtilt og foregår meget via ens øjne, og du er meget tilstede i øjeblikket, så jeg har lært en masse af at arbejde med skuespillere som Anton. Jeg kommer fra Kenya, hvor stilen er lidt mere … altså, hvis der var en dramaknap, så er vores skruet lidt højere op mod max, så det har været dejligt at lære at gøre tingene på en anden måde. Og det endelige resultat er fantastisk.

Anton Hjejle er 25 år. 'Liberty' er hans første store tv-rolle. (Foto: Dam Kristensen © Type 2)

Har I tænkt på, at I kan blive kendte ansigter i Danmark nu?

Anton: Ja, det bliver ret så interessant. Mit ansigt vil da sikkert blive genkendt på gaden, men jeg er virkelig stolt og lykkelig over, at det er den her serie, jeg vil blive kendt for. Men lad os nu se … Måske skulle jeg gro et skæg.

Charlie: Eller få en bodyguard.

Anton: Haha, ja ligesom skuespillerne i Sydafrika.

Charlie Karumi er 26 år og bor og arbejder som skuespiller i Nairobi, Kenya. (Foto: NA © Type 2)

Kan du genkende det billede, der vises af Afrika i 'Liberty', Charlie?

Charlie: Ja, når man ser serien, så virker det hele meget familiært. Det er rart og barsk på samme tid. Der findes jo hele turistdelen, men det er ikke den side, vi fokuserer på i serien. Vi fokuserer på den rå side, og hvordan det virkelig er at bo og leve der.

Mange siger, at man forandres af at besøge Afrika. Oplevede du også det, Anton?

Anton: Bestemt. Det var første gang, jeg var på kontinentet, da vi filmede, og jeg kunne vildt godt tænke mig at besøge Charlie i Nairobi. Jeg har planlagt en tur til Tanzania, Zanzibar og Kilimanjaro til sommer. Så ja, Afrika har på en måde åbnet sig for mig, for jeg havde egentlig aldrig tænkt, at jeg skulle derned. Men nu har jeg lyst til at se det hele.

Holdet bag 'Liberty' tæller foruden Charlie Karumi og Anton Hjejle blandt andre kendte skuespillere som Connie Nielsen, Sofie Gråbøl og Carsten Bjørnlund. Seriens manuskript er skrevet af Asger Leth og Morten Pape og instrueret af Mikael Marcimain. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Synes I, at Vesten stadig har fordomme om Afrika?

Anton: Ja. Vi sidder jo her og taler om Afrika i stedet for at tale om specifikke lande. Man siger sjældent Nordamerika eller Asien – man siger for eksempel USA og Kina – men man siger oftest bare Afrika.

Charlie: Tit, når man besøger Afrika fra Europa eller Amerika, er det kun for en kort periode, og der ser man jo kun en meget friseret del af det. Men i serien prøver vi at sige, at der findes en dualitet i alt. København er jo også en smuk by, men byen har også andre ansigter. Sådan er det også med afrikanske lande som Tanzania, Kenya, Uganda og Sydafrika, hvor vi optog serien. Så i 'Liberty' prøver vi at vise en side af Afrika, som vi tror, folk endnu ikke har set.

'Liberty' er baseret på Jakob Ejersbos roman af samme navn. (Foto: DR Drama © Type 2)

Har I oplevet noget under optagelserne, der var særligt mindeværdigt?

Charlie: Vores roller, Christian og Marcus, kører begge motorcykler, og det var super sjovt. Du skulle have set mig i de scener, hvor vi kører rundt på dem – jeg havde lyst til at høre ’optagelse 25, go!’ hver gang, for det var fantastisk. Vores cykler skulle forestille at være rigtig gamle, for Marcus er ikke rig, så vores motorcykler havde … karakter. Det er mine mest mindeværdige oplevelser fra optagelserne – at køre sammen med Anton.

Anton: Du var så god, mens jeg var vildt dårlig til det.

Charlie: Hvaaaad? Nej da.

Anton: I serien ligner det, at det er varmt hele tiden, men det var det ikke! Det var koldt som ind i … Åååh, mand. Vi havde lange underhyler under vores tøj, og alle de her såkaldte varme tanzaniske aftner var kolde. Nogle gange var det svært at virke som om, at man var svedig.

Og mange af de scener, hvor der var mange statister, var vanvittige. Der var 200 i nogle scener, så man tænkte indimellem – aj, det her må være et rigtigt sted, men de var alle sammen statister. Det var cool.

Charlie: Det, tror jeg, var min første optagedag. Vi var på en gade med mange mennesker. Der var 200 mennesker, og vi havde lukket en hel gade for at filme. Der var gående og larm overalt, så man ikke kunne høre sig selv tænke, men når man ser det nu, ser det så smukt ud. Al kaos og vanvid falder ligesom på plads.

Danske Christian og Marcus fra Tanzania deler interesse for musik - og øl. (Foto: Aske Foss © dr)

Du kan se eller gense aftenens afsnit af 'Liberty' på DR TV.

FacebookTwitter