Vanviddet fortsætter: Det kommer frem i fortsættelsen af Netflix-hittet 'Tiger King'

Flere af de ansatte i Joe Exotics eksotiske zoo understreger: Han er et røvhul.

(Foto: Netflix © ©2020 NETFLIX)

Spoiler-alarm: Denne artikel afslører dele af 'Tiger King og jeg' – det ottende og opfølgende afsnit af dokumentarserien 'Tiger King – mord, kaos og galskab'.

Er det ikke en lille smule synd for Joe Exotic?

Altså ham fra Netflix-serien 'Tiger King', der har storhittet under coronakrisen og nu har fået et ekstra afsnit, som mere er et talkshow end et afsnit i en dokumentarserie.

Altså synd, at han har fået taget sine tigre, løver og alle de andre vilde dyr i den famøse G.W. Zoo i Oklahoma fra sig? Og at han skal sidde i fængsel i 22 år?

For der var vist noget med, at Jeff Lowe, der overtog den eksotiske zoo (og derudover er dømt for at have kvalt sin kone og ligner en blanding af Axl Rose, Fred Durst fra Limp Bizkit og en hyggelig morfar) ikke havde helt rent mel i posen.

Og at han måske satte en fælde for Joe Exotic, der egentlig hedder Joseph Maldonado-Passage, og som hele verden nu kender som 'Tiger King'.

Altså manden, der kørte sin zoo i sænk, skød flere af tigrene uden grund og bestilte et mord på sin ærkerival, dyrerettighedsaktivisten Carole Baskin. Og i øvrigt blevet idømt 22 års fængsel for at gøre det.

Alligevel taler kendte stemmer, heriblandt rapperen Cardi B, for, at Joe Exotic skal benådes, og en journalist har endda spurgt præsident Trump til sagen.

57-årige Joe Exotic har dog ikke mange fans blandt sine tidligere medarbejdere i G.W. Zoo. Det fremgår med al tydelighed af 'Tiger King og jeg', der nu kan streames på Netflix.

Jeff Lowe er pengemanden, der kommer Joe Exotic til undsætning, da driften af G.W. Zoo går skidt. Forholdet mellem de to starter godt, men går helt galt.

'Han skulle altid nedgøre folk'

Det 40 minutter lange afsnit til dokumentarserien bruger den amerikanske skuespiller, komiker og tv-vært Joel McHale i bedste coronastil sin telefon til at interviewe flere af de medvirkende. Dog ikke Joe Exotic, der sidder i fængsel.

Og der er ikke stor opbakning til Cardi B blandt dem, der arbejdede i G.W. Zoo.

Til spørgsmålet om, hvorvidt Joe Exotic bør benådes, svarer chefdyrepasser Erik Cowie (som du – hvis du har set dokumentaren – kender som den solbrillebærende mand med langt gyldent hår):

- Nej.

Og han uddyber:

- Ikke nej. Men fuck nej. Han kommer til at dø derinde. Det er kun godt, siger manden, der sammen med John Reinke (ham uden ben med de farverige proteser) havde ansvaret for at passe de store kattedyr.

Begge understreger, at netop ansvaret for – og kærligheden til tigrene og løverne – var årsagen til, at de gad lægge ører til Joe Exotics udbrud.

- Man laver bare det, man skal, og kommer videre. Vi havde masser af skænderier, og Joe skulle altid nedgøre folk, siger John Reinke i 'Tiger King og jeg'.

- Joe var et røvhul. Man kunne ikke tale med ham uden at blive skældt ud, supplerer Eric Cowie, der stadig arbejder i den zoo, som Joe forlod, og Jeff overtog.

'Jeg vil ikke se ham dø i fængsel'

DR's serieekspert Frederik Dirks Gottlieb har også set opfølgeren og var godt underholdt, selv om der måske ikke er så meget konkret nyt om og fra de farverige karakterer.

- Vi får primært ridset op, at Joe Exotic var en super vanskelig mand at arbejde sammen med, hvis man altså skulle være i tvivl om det, når man har set dokumentaren, siger han.

- Vi er meget langt fra dokumentaren i det her afsnit. Det her er sådan noget bonusmateriale, man normalt ville finde på en ekstra-dvd, men det er meget godt sat sammen, og det er meget sjovt og i tidsånden, at det er en kendt skuespiller, der interviewer dem hjemme fra sin egen sofa.

Lidt overraskende er det dog ifølge Frederik Dirks Gottlieb, at Joe Exotics tidligere medarbejdere ligefrem fryder sig over hans skæbne.

Lige bortset fra den dyrepasser, der får sin arm maltrakteret i et tigergab og efterfølgende må lade den amputere.

Kelci 'Saff' Saffery, der i dokumentaren fremstår som en særdeles loyal medarbejder, understreger, at han ofrede sig for dyrene, ikke for Joe Exotic, men at den tidligere zooejer har gjort meget godt for mange mennesker, og at det ikke bliver fremhævet nok i dokumentaren.

- Retfærdigheden skete fyldest, men jeg vil stadig ikke se ham dø i fængsel, siger Kelci "Saff" Saffery.

Bonderøv på stoffer: 'Jeg var clean'

Også Joe Exotics eksmand, John Finlay, der siden viste sig aldrig at have været homoseksuel (og har fået et snorlige tandsæt), får et opkald fra Joel McHale i 'Tiger King og jeg'.

Han beklager sig over at være blevet udstillet som "en bonderøv på stoffer", selv om han havde været clean i flere år, da dokumentaren blev optaget.

Også Eric Cowie og Josh Dial, der var Joe Exotics kampagneleder, da zooejeren ville være guvernør, har travlt med at tage afstand fra den brug af blandt andet stoffet metamfetamin, der fandt sted i G.W. Zoo.

Kampagnelederen viser i øvrigt også en smule sympati for den ellers lidet sympatiske Joe Exotic ved at antyde, at den homoseksuelle mand var bagud på point, allerede inden han troppede op til retssagen.

- Folk i Oklahoma hader Joe Exotic. Han er bøsse. Det er en meget konservativ stat, og vi bøsser er næsten en truet art her, siger Josh Dial.

Joe Exotic med en af de tigre, som han ifølge Rick Kirkham skulle være dødsensangst for. (Foto: Netflix © ©2020 NETFLIX)

Var tigerkongen bange for tigre?

En af de andre hovedroller i serien, Rick Kirkham, som Joe Exotic hyrede til at sætte skub i sit eget tv-show, lægger ikke fingre imellem, når han omtaler sin tidligere arbejdsgiver.

- Han var en ond mand, siger Rick Kirkham og underbygger sin påstand med en historie om en ældre dame og en gammel hest.

En aften afleverede førstnævnte nemlig sidstnævnte til Joe Exotic med et ønske om, at den aldrende hest skulle leve sine sidste dage på nogle af de mange tønder land ved G.W. Zoo.

Det sagde Joe Exotic ja til, hvorefter han – ifølge Rick Kirkham – bad tv-produceren tænde for kameraet og følge med, blot for at dokumentere, at den beslutsomme zooejer skød hesten og konstaterede: Jeg passer ikke andres dyr!

Filmoptagelser, der er gået til i den brand, der blev påsat i Joe Exotic tv-studie.

Rick Kirkham fortæller i øvrigt, at han fortryder overhovedet at have mødt Joe Exotic og kommer med en påstand, der formentlig vil gøre endnu mere ondt på Exotic end historien om hesten.

- Joe var bange for store katte, siger Rick Kirkham i 'Tiger King'-opfølgeren.

- Han var dødsensangst for løver og tigre. I de optagelser, hvor han er inde hos de to tigre, er den ene blind, og den anden er bedøvet. Det er idiotisk at tænke på, at han er blevet berømt som 'Tiger King', når han er så skrækslagen for store katte.

Rick Kirkham er efterfølgende flyttet til Norge, fordi han er blevet gift med en norsk kvinde, og ifølge eget udsagn også fordi han ville så langt væk fra Oklahoma som muligt.

Hvad bliver det næste?

Men det ottende afsnit bliver formentlig ikke det sidste, vi kommer til at høre om Joe Exotic og de andre karakterer fra dokumentaren, der fået seerne til at glemme (næsten) alt om coronavirus i sådan cirka syv gange 45 minutter.

- Jeg tror helt sikkert, der kommer mere. Netflix har fundet en cash cow, og den vil de malke, siger Frederik Dirks Gottlieb.

Det bliver dog formentlig ikke endnu syv afsnit om Joe Exotic. Den historie er fortalt, mener DR's serieekspert og pointerer, at der også er lavet en podcast. Derudover vil Joe Exotics fængselsophold formentlig besværliggøre en sådan produktion, selv om man jo aldrig ved, hvad der kan komme ud af en appel.

Eller om Cardi B eller en journalist vil overtale Donald Trump til at benåde tigerkongen.

58-årige Carole Baskin er dyrerettighedsaktivist og ejer af Big Cat Rescue, som tager sig af store kattedyr, der ikke længere kan være hos deres ejere. Og så er hun fortaler for at lukke zoologiske haver som G.W. Zoo ned.

Ifølge Frederik Dirks Gottlieb er der en oplagt spin off-mulighed, hvor man ikke behøver Joe Exotic.

- Det ville nok være mest interessant at gå mere i dybden med Carole Baskin, siger Frederik Dirks Gottlieb med henvisning til Joe Exotics ærkerival.

- I 'Tiger King' er billedet af hende meget todimensionelt, og der bliver insinueret en masse ting om hende og hendes eksmands forsvinden, som hun ikke forholder sig til, så jeg kunne godt tænke mig at komme lidt mere ind under huden på hende, men det er jeg ikke sikker på, at hun selv har lyst til.

Carole Baskin har kritiseret dokumentaren i stærke vendinger. Blandt andet for, at hun ikke får lov til at svare på de mange beskyldninger, der går på, at hun skulle have slået sin eksmand ihjel og fodret sine tigre med resterne af ham.

Et nej tak fra Carole Baskin vil formentlig ikke stoppe Netflix i at producere mere om det univers, der er vokset hurtigere end coronavirus kunne gøre på en stor dansk festival. DR's serieekspert føler sig overbevist om, at der kommer en film.

- Kan man så lave en film, der er vildere end dokumentaren? Måske ikke. Men jeg kan godt se det for mig. Man skal bare finde den mest interessante historie, siger Frederik Dirks Gottlieb.

FacebookTwitter