Vanvittig psykopat og mørkt freakshow: Se Jokers vilde forvandling gennem tiden

Jokeren, der er aktuel i ny film, er blevet mørkere med tiden.

Hvid maling i ansigtet, fedtet grønt hår og rød læbestift tværet ud på læberne.

Det er ikke til at tage fejl: Der er fare på færde, når den psykopatiske og kriminelle galning Jokeren bliver sluppet løs.

Og det gør han i disse dage, hvor den nye biograffilm 'Joker' har premiere.

Jokeren er portrætteret i utallige film, tv-serier, tegneserier, bøger og videospil.

Du husker måske Jack Nicholsons præstation i 'Batman'? Eller også blev du forført af Heath Ledgers version af skurken i 'The Dark Knight'?

For det er netop værker som disse, der har gjort Jokeren til en af de mest ikoniske og elskede skurke nogensinde.

Jokeren ville dog ikke have eksisteret uden superhelten Batman, der i 1939 blev skabt af DC Comics.

Filmen 'The Man Who Laughs' er instrueret af ekspressionisten Paul Leni og bygger på Victor Hugos roman med samme navn. (© Ritzau Scanpix)

Helten med den sorte maske og kappe blev hurtigt en populær skikkelse blandt tegneseriefans – men der manglede noget.

Skaberne af tegneserieuniverset savnede en ærkefjende, der kunne give flagermus-helten kamp til stregen.

Inspirationen til Jokeren fik folkene bag Batman-tegneserien fra stumfilmen 'Manden, der ler' fra 1928. Her spiller Conrad Veidt karakteren Gwynplaine, der dømmes til at bære et grin for altid.

Og ligheden er til at få øje på.

Året efter blev Jokeren skabt, og siden dengang er det kun gået én vej for superskurken, der er blevet mørkere og mere vanvittig, som årene er gået.

Det mener Maria Månson, der er vært på DR K-programmet 'Filmselskabet', som her tager os i hånden og fortæller om de fem Jokere.

1

Cesar Romero

Cesar Romero var den første skuespiller nogensinde til at spille Jokeren i filmen 'Batman' fra 1966. (Foto: 20 Century Fox © 20 Century Fox / Foto: Silver Screen Collection © Getty Images)

I 40'erne og 50'erne eksisterede Jokeren kun i tegneserier, men i 1966 blev 'Batman' indspillet som film. Det var med Cesar Romero i rollen som Joker. Han var klædt pænt på og mindede mest af alt om en fjollet skurk.

- I 60'erne havde man brug for, at det var sjovt og let. Han var en trickster, der lavede fis og ballade. Han havde små ting, der kunne eksplodere, og var optaget af ordspil – en klovnefigur i væsentlig højere grad end de senere, siger Maria Månson.

Cesar Romero spillede både Joker i actionfilmen 'Batman' af Leslie Martinson fra 1966 og i tv-serien af William Dozier, der blev en stor succes. Serien sluttede i 1968.

2

Jack Nicholson

Jack Nicholson har været nomineret til i alt 12 Oscars, hvoraf han har vundet tre af dem. (Foto: Sunset Boulevard © Getty Images / Foto: Frank Lennon © Getty Images)

Der skulle gå 23 år mellem den første 'Batman'-film og Tim Burtons film af samme navn fra 1989.

Året før var der udkommet en bog, der hedder 'Batman: The Killing Joke', og den var en stor inspiration for Tim Burton og hans film 'Batman' fra 1989.

I 70'erne bliver amerikanske film og tv-serier desuden ramt af en bølge, der giver dem et mørkere og mere dystert udtryk, og sammen med en god portion humor er det netop det, vi ser med Jack Nicholson i rollen Joker.

- Det er på en måde en blanding. Burtons univers er jo mørkt og gotisk, og samtidig enormt animeret og karikeret – og det er Jack Nicholsons Joker også.

I 'Batman' fra 1989 terroriserer Jokeren byen Gotham ved at sprede gift, der får ofrene til at dø af grin. Naturligvis med det samme karakteristiske grin som Jokeren.

- Den er overspillet og har faktisk stadig rigtig mange af tidligere tiders klovnefacetter, der gør figuren og universet unuanceret, siger Maria Månson.

3

Heath Ledger

Heath Ledger blev fundet død i sin lejlighed i New York i 2008. Den australske skuespiller blev blot 28 år, og hans pludselige død chokerede fans verden over. (Foto: Ho/Reuters/Ritzau Scanpix © Scanpix / Foto: Bob Riha © (c) Getty images)

19 år senere bliver det for alvor vanvittigt.

Heath Ledger omfavner anarki og komplet kaos i Christopher Nolans 'The Dark Knight' fra 2008.

Her ser vi en Joker, hvor malingen langsomt krakelerer. Og det gør karakteren mere nuanceret end tidligere.

- Heath Ledger introducerer den her uovervindelige psykopat, hvor man aldrig nogensinde kan blive klog på, hvad det er, han vil. Han vil bare se verden brænde for ingen verdens skyld, fortæller Maria Månson.

Heath Ledger, der døde samme år, som filmen udkom, vandt året efter posthumt en Oscar for bedste birolle, som den første skuespiller nogensinde.

Men hvordan skiller Heath Ledger sig ud fra mængden af skuespillere, der gennem tiden har kastet sig over Jokeren?

- Heath Ledgers Joker var meget fysisk. Abrupte bevægelser og en makeup, der ikke sad perfekt. Han har ikke noget mål, og det er enormt skræmmende. Han er kaotisk og utilregnelig, fordi han har trukket meget af klovnen ud og puttet rendyrket kaos ind.

4

Jared Leto

Filmen 'Suicide Squad', hvor Jared Leto spiller Jokeren, indtjente omkring 5 milliarder kroner i billetindtægter. (Foto: Warner Brothers © Ritzau Scanpix / Foto: James Devaney © WireImage)

For hver superhelt følger der en skurk – og hvorfor ikke lave en tegneserie, hvor man samler superskurkene?

Det var idéen bag 'Suicide Squad', lavet af netop DC Comics. Tegneserien blev sendt på gaden for første gang i 1956.

Og 60 år senere blev 'Suicide Squad' filmatiseret med Jared Leto i rollen som Joker.

Filmen blev en kommerciel succes, men den farverige Jared Leto mødte stor kritik fra fans og anmeldere for præstationen. Og ifølge Maria Månson ligner Jared Letos version af Jokeren en rendyrket psykopat.

- Han laver lidt en blanding af den tidligere meget animerede, komiske klovnefigur og så en hiphop-gangster. Man kan nærmest forestille sig, hvis man tog alt makeuppen af ham, at han ville være en Vanilla Ice-type, der sad og talte narkopenge.

- Den præstation ramte ikke noget. Der var ingen gejst, fortæller Maria Månson.

5

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix er kendt fra film som 'Gladiator' (2000), 'Walk the Line' (2005) og 'Hende' (2013). (Foto: NIPI © DC Comics / Warner Brothers / Foto: (c) Scanpix © (c) Scanpix)

Og dermed er vi nået til Joaquin Phoenix og den første film, hvor 'Joker' står øverst på plakaten.

I 'Joker' følger vi Arthur Fleck, der er klovn af erhverv i 1980'ernes Gotham. Han bliver undertrykt i et samfund, og det resulterer i, at hans desperation og frustration vokser sig større og større.

- Joaquin Phoenix' Joker er skabt af systemet og omverdenen. Han er et produkt af os alle sammen, og han er et billede på den vej, vi bevæger os i som menneskehed.

Jokeren i 2019 bliver dermed et billede på USA – på bunden af et samfund, hvor der bliver skåret på socialpolitik og i psykiatrien. Og ifølge Maria Månson gør det ikke noget, at Batman ikke er der til at spolere det for Jokeren.

- Joaquin Phoenix rammer en tidsånd, der gør, at vi kan genkende os selv ude i verden. Han bliver ikke bare en superskurk i et eskapist-univers, han bliver faktisk noget, der foregår i virkeligheden.

Ved Venedig Filmfestival i september vandt filmen 'Joker' hovedprisen. (Foto: Warner Bros. Pictures © Avalon.red.)

Op til premieren er Joaquin Phoenix' udgave blevet sammenlignet med Heath Ledgers præstation i 'The Dark Knight'. Men der er forskel, fortæller Maria Månson.

- Joaquin Phoenix bruger sin krop til at levere et kontrolleret kropsligt freakshow, hvor Heath Ledgers abrupte bevægelser gjorde Jokeren i 'The Dark Knight' utilregnelig.

En ting er dog helt sikkert:

- Det er klart, at Jokeren er blevet mere mørk. I 'Joker' formår Joaquin Phoenix at gøre karakteren mere menneskelig og enormt troværdig – selvom han er både skræmmende og vanvittig.

Og Maria Månson mener, at Heath Ledger får kamp til stregen som den bedste Joker nogensinde.

- Det er en sindssyg præstation. Joaquin Phoenix gør det mindst ligeså godt som Heath Ledger.

FacebookTwitter