Vanvittig seriebølge bryder reglerne - men det er kun for voksne

Serielandskabet flyder over med banebrydende animationsserier for tiden. Vi guider dig til de bedste.

'Disenchantment' er en eventyrtegnefilm lavet af de samme, der gav os klassikerne 'The Simpsons' og 'Futurama'. (© Netflix)

Netflix har lige haft premiere på serien 'Disenchantment'; en eventyrtegnefilm for voksne med en bizar blanding af søde alfer, der lever af slik, drabelige mord, pest og masser af bøvsehumor.

Hvis bøvsehumoren og tegnestilen med de kuglerunde øjne ser bekendt ud, er det fordi, den er lavet af folkene bag 'The Simpsons' og 'Futurama'.

Og så med en kvindelig hovedrolle (stemme)spillet af Abbi Jacobson fra ’Broad City’, hvilket faktisk indtil videre er et særsyn, da de fleste serier har været massivt domineret af mandlige figurer.

Serie serverer vilde tankeeksperimenter

Animationsserier for voksne er faktisk blevet en af de genrer, der står allerstærkest for tiden i det vildtvoksende serielandskab.

Det er en lidt paradoksal slags serie. For på den ene side skubber den mange væk med et lidt barnligt udtryk, og på den anden side er det en genial måde at kunne realisere ekstremt komplekse ideer og vilde tankeeksperimenter uden at tage hensyn til, hvad der kan lade sig gøre inden for filmsettets grænser.

Hvad siger du til en ridder, der får et sværd gennem hjernen og stadig taler? En sarkastisk dæmon som en af hovedpersonerne? Ingen problemer, vi tegner det bare!

De gamle fyrtårne ’South Park’ (21 sæsoner) og ’The Simpsons’ (29 sæsoner) er mirakuløst stadig i live og i relativt vigør.

Men de kan nu roligt gå på pension snart, hvis de får lyst, for der er masser af nyt blod til at føre slægten videre og tilsyneladende masser af god vilje fra både seere og produktionsselskaber.

I hvert fald er sci-fi-eventyret ’Rick and Morty’ lige blevet forlænget med en hidtil uhørt aftale om 70 nye afsnit, hvilket svarer til syv nye sæsoner. Almindeligvis forlænger man kun serier med en enkelt sæson ad gangen. ’Rick and Morty’ er dog så hjernevridende fantastisk, at den har fået sin helt egen artikel.

Hvis du ikke kan få nok af sær spas som i bl.a. 'Disenchantment', så er her tre af de bedste nyere animationsserier for voksne.

(© Netflix)

Archer

Actionscenerne og agentklicheerne fra James Bond møder den grænseoverskridende humor fra ’Family Guy’. Det ville nok være den hurtigste måde at forklare ’Archer’ på.

Men det ville alligevel overhovedet ikke gøre den retfærdighed, for serien er en af de allermest begavede og overraskende selvbevidst skrevne serier nogensinde.

Sterling Archer er hemmelig agent i et internationalt spionfirma, der tager en hvilken som helst opgave, hvis bare betalingen er i orden.

De tager faktisk den gamle trope om, at politi og røvere måske er lavet af samme stof til et helt nyt niveau ved pludselig i sæson fem at lade spionfirmaet transformere sig til et kartel, der handler med stoffer.

Ideen blev lanceret med en af seriens utallige legendarisk diskriminerende one-liners, der, uanset om det er sexisme, racisme, homofobi eller noget helt fjerde, altid er skrevet så ekstremt, at serien slipper afsted med det. Og det gør den, fordi det mere bliver en joke om hvilken type, der siger den slags, end en joke om, i dette tilfælde, mexicanere.

Archers mor er chef i firmaet og hun har besluttet, at de skal starte et kartel i stedet (fordi de efter fire sæsoners grotesk uansvarlig opførsel endelig har fået taget deres statstilladelse): “Altså, hvor svært kan det være? (dramatisk pause) Hvis mexicanerne kan finde ud af det.”

Et perfekt begynderafsnit kunne være første afsnit af sæson et, 'Swiss Miss’. Her ser vi, hvordan 'Archer' tager spionklicheer og ganger dem op, indtil man ikke kan se, hvad der er op og ned. Spionholdet bliver sendt på mission til Schweiz, hvor Archer skal beskytte en lokal milliardærs sexgale teenagedatter mod kidnappere på snescootere, mens han kæmper mod hendes aggressive tilnærmelser.

’Archer’ kan ses på Netflix.

(© 2015 Fox and its related entities)

Bob’s Burgers

Hvis du leder efter noget mindre stødende og actionfyldt end ’Archer’, så er ’Bob’s Burgers’ et perfekt bud. Både Archer og hovedpersonen i ’Bob’s Burgers’, Bob, får stemme af min absolutte yndlingsstemmeskuespiller, Jon H. Benjamin.

Han er en af de mest radikale eksempler på, hvordan måden hvorpå man lægger stemme til tegnefilm har udviklet sig til også at kunne rumme meget mere naturlig tale med pauser og snublen over ordene.

Hans dybe stemme og udtryksløse levering passer perfekt til den stakkels Bob, der prøver at holde sammen på sin familie og burgerrestaurant.

Der er egentlig ikke nogen oplagt grund til, at denne serie er tegnet, da næsten alt foregår inden for realismens grænser, men det betyder også, at den er den perfekt til dem, der forbinder tegneseriegenren med hyperaktivt tempo, vanvittige påfund og humor under bæltestedet.

Her er der tale om kærlig humor med udgangspunkt i familierelationerne. At nogle af de skøreste og mest frygtløse komikere som Sarah Silverman, Zack Galifianakis og Kristen Schaal spiller tilbagevendende roller giver perfekt balance mellem det søde og det bitre i seriens univers.

Et perfekt begynderafsnit kunne være afsnit 17 i sæson fire, ’The Equestranauts’, der er en parodi på brony-kulturen og dens voksne mænd, der elsker ’My Little Pony’-figurer (ja, de findes) og hvor de fleste jokes fungerer fint uden tidligere sæsoners kontekst. Datteren Tina, der et par sæsoner inde udviklede sig til mange fans favorit, spiller en stor rolle her. Og Bob i hestekostume ser bare sjovt ud.

’Bob’s Burgers’ kan ses på Viaplay.

(© Netflix)

BoJack Horseman

Hvis du synes, ’Bob’s Burgers’ lyder for sødt og varmt, og ’Archer’ lyder for voldsomt og hurtigt, så har jeg den helt rigtige serie til dig.

Sjældent er jeg blevet så overrasket over et koncept som i ’BoJack Horseman’. Hardcore deprimerende psykologisk realisme pakket ind i en komedieserie om længsel efter fortiden i et univers, hvor dyr og mennesker lever side om side i en underligt genkendelig alternativ version af Hollywood.

BoJack er en falleret, alkoholiseret (heste)skuespiller, der spillede hovedpersonen i den engang-så-populære komedieserie 'Horsin’ Around'. Og hvis du synes, det lyder som et dystert udgangspunkt for en komedieserie, så bare vent. Den bliver mørkere, mørkere og mørkere og bedre, bedre og bedre som sæsonerne skrider frem.

Som en kold spand vand i hovedet på kritikere, der tror, at tegneserier ikke kan tage noget alvorligt, bruger ’BoJack Horseman’ sit lette udtryk til at gøre det udholdeligt, at den takler emner som familiesorg, nostalgi og abort uden nogen form for strakt arm.

Et perfekt begynderafsnit kunne være første afsnit, ’BoJack Horseman: The Bojack Horseman Story, Chapter 1’. Serien er i sin natur en dramaserie om vores (manglende) evne til at udvikle os, og du får kun det fulde udbytte, hvis du ser den fra starten.

’BoJack Horseman’ kan ses på Netflix.

Facebook
Twitter