Var du også vild med gakket og grænseoverskridende serie? Så skal du kaste dig over dens efterfølger

'Solar Opposites' har mange ligheder med 'Rick and Morty', men adskiller sig også på flere væsentlige punkter.

'Solar Opposites' er en animationskomedie for voksne, som handler om en familie bestående af rumvæsener. Serien kan streames på Disney+. (© Hulu/Disney+)

Hvis du elsker animationsserien 'Rick and Morty', men ikke har kastet dig over 'Solar Opposites' endnu, så er den korte version af denne artikel, at det kan du roligt gøre.

Hvis du ikke kender 'Rick and Morty', men du kan lide superkomplekse sci-fi-historier, skøre tankeeksperimenter eller barnlig humor under bæltestedet, så siger jeg "selv tak" for anbefalingen.

'Rick and Morty' sætter i den grad standarden for denne nicheprægede serietype.

Justin Roiland, der står bag 'Solar Opposites' er et af de hotteste navne inden for animationsserier til voksne (ja, der er nok animationsserier til voksne til, at man nu kan tale om hotte navne).

Det er han først og fremmest, fordi han er den ene showrunner på 'Rick and Morty', der er en superelsket, grænseoverskridende sci-fi-serie om den arrogante, nihilistiske og geniale videnskabsmand Rick, der tager på intergalaktiske eventyr med sit godhjertede og overforsigtige teenage-barnebarn, Morty.

Det er en af de allermest populære og hypede serier på tværs af genrer og kanalen Adult Swims ubetinget største succes.

Det fik også kanalen til at lave en aftale med Roiland og hans partner, Dan Harmon, der gik over i seriehistorien, da de købte 70 nye afsnit af 'Rick and Morty', der på det tidspunkt kun havde udgivet 31 afsnit.

I kølvandet på successen med 'Rick and Morty' kan det altså være svært at se 'Solar Opposites' uden at sammenligne den med forgængeren.

Så lad os da få det ud af systemet. Der er nemlig også nogle vigtige ting, der gør, at den føles anderledes, og - (tør jeg næsten sige det?) - måske endda lidt rarere at se end moderserien.

Hvorfor opfinde den dybe tallerken, hvis det allerede virker?

Indtil videre er der udkommet en enkelt sæson af 'Solar Opposites', men det er allerede bekræftet, at der kommer en anden og tredje sæson af animationsserien. (© Hulu/Disney+)

'Solar Opposites' føles helt klart mere som en spin-off end som noget helt nyt.

Musikken og sågar flere af typografierne på rulleteksterne ligner på en prik, og Justin Roiland lægger stemme til både den gnavne videnskabsmand Rick i 'Rick and Morty' og Korvo, det gnavne rumvæsen i 'Solar Opposites'.

Men hvorfor egentlig også opfinde den dybe tallerken, hvis man bare har lyst til flere rum-tapas?

Og taget i betragtning, at der gerne går et par år mellem sæsonerne på ti korte afsnit af 'Rick and Morty', passer det egentlig perfekt med en sæson eller to af 'Solar Opposites' i mellemtiden.

Det er jo heller ikke fordi, 'Rick and Morty' var den første komedieserie om en familie i forstæderne med et sci-fi-twist. I 'Alf' og 'American Dad' var det et enkelt rumvæsen, der flyttede ind hos en menneskefamilie, og i 'Mælkevejen 1.th.' og nu 'Solar Opposites' er det en hel gruppe af rumvæsener, der skal lære at opføre sig som en familie.

Det er nærmest en hel amerikansk genre i sig selv.

I 'Solar Opposites' er det fire rumvæsener, der er flygtet fra deres hjemplanet, Shlorpian. De er nødlandet på jorden, og Korvo er sur, hader vores planet og menneskene, og han vil bare reparere rumskibet, så de kan komme hjem. Terry elsker det og vil bare suge det hele til sig.

Farverne, animationerne og figur-designet vil føles utroligt velkendt for alle, der har set bare lidt 'Rick and Morty' - helt ned til de udstående øjne med mystiske pupiller, der ikke bare er runde, men ligner små edderkopper (når først du har lagt mærke til det, vil du aldrig kunne se et close-up af et ansigt i én af serierne uden at tænke på det).

Ny og lettere tone

De foreløbigt fire sæsoner af 'Rick and Morty' er tilgængelig på Netflix. (© IMDB)

Justin Roiland er blevet interviewet mange gange om lighederne mellem 'Solar Opposites' og 'Rick and Morty'. Hver gang lægger han meget vægt på, at Rick ikke er med i 'Solar Opposites'. Som han siger til internetmediet Cinemablend:

- 'Solar Opposites' adskiller sig fra 'Rick and Morty' ved at have anderledes hovedpersoner. De her fire rumvæsener er mere naive og følsomme og ikke så alvidende og dysfunktionelle som Rick. Det giver serien en lettere tone.

Da jeg først hørte det, lød det som en dårlig undskyldning. Hvis han synes, at den store forskel er, at den gnavne del af den intergalaktiske duo er lidt mindre gnaven i den nye serie, måtte hans udtalelse i hvert fald være en understregning af, hvor ens serierne er.

Men det gør faktisk en ret stor forskel.

For den overkloge, skruppelløse Rick repræsenterer i høj grad det berygtede seriegeni Dan Harmon, der har lavet 'Rick and Morty' sammen med Justin Roiland, men som ikke er med til at lave 'Solar Opposites'.

Harmon har tidligere lavet serien 'Community' og er både kendt for nogle af serieverdenens mest komplekse fortællemodeller og sin grænseoverskridende humor. Og ikke kun på den gode måde.

Det er ikke så længe siden hans sidste kontrovers, hvor en gammel sketch dukkede frem på nettet, hvor han laver sjov med at have sex med en babydukke.

Uden Rick-karakteren og serieskaberen Dan Harmon får 'Solar Opposites' et radikalt anderledes tempo, fordi der ikke hele tiden både er en hovedperson og en serieskaber, der er tusinde skridt foran seeren og hele tiden morer sig med at trække tæppet væk under én.

I nogle afsnit af 'Rick and Morty' er der så mange tæpper, at man bliver i tvivl om, om der overhovedet er et gulv, eller om det hele bare er tæpper oven på tæpper.

Det vil formentlig gøre, at 'Rick and Morty's besatte fanskare vil se 'Solar Opposites' og efter hvert afsnit beklage sig over, at "hvis det havde været i Rick and Morty, så havde der været tre ekstra lag i historien". Men det gør altså også, at man ikke er nødt til at se hvert afsnit tre gange for at få alle vittighederne med.

Og så gør det faktisk også, at der er plads til at lade nogle af historierne løbe over flere afsnit og give payoffs henad vejen. Der er for eksempel et fantastisk biplot i første sæson, der får meget mere plads, end det nogensinde ville have fået, hvis Dan Harmon havde haft noget at skulle have sagt.

De to teenage-rumvæsener har et stort terrarie på deres værelse, hvor de holder skrumpede mennesker.

I starten handler det om, at Yumyulack skal lære at styre sin magt og ikke bare skrumpe hvem som helst, der irriterer ham.

Men igennem sæsonen begynder vi at komme ind og ud af terrariet, der bliver en hel lille serie i sig selv med de små mennesker, der lever i en uhyggelig postapokalyptisk 'Mad Max'-agtig verden og kæmper for at overleve længe nok til at gøre oprør.

Jesse og Yumyulac ser det ikke, de leger bare og hygger sig på den anden side af glasset, mens de små mennesker danner bander og religioner og myrder hinanden for de små stykker slik, de bliver fodret med.

Du kan se fire sæsoner af 'Rick and Morty' på Netflix.

Du kan se 'Solar Opposites' på Disney+.

FacebookTwitter