Var hadet af alt og alle ved premieren, og så forsvandt den sporløst i årtier. I dag bliver ikonisk tysk film hyldet som et mesterværk

I anledning af det tyske valg guider vi dig her til de bedste tyske film og serier - og der er meget at komme efter.

Film og tv som 'De andres liv' og serie-hittet 'Babylon Berlin' har haft stor succes, og der er meget mere godt tysk fjernsyn at komme efter. (Foto: Illustration: Nicolai Bruun)

Når du hører ordet "Tyskland", tænker du måske på øldryppende oktoberfester i München eller læssevis af dåsebajere fra grænsehandlen.

Men Tyskland er meget mere og andet end det.

Vores storebror mod syd er også hjemstedet for en stolt og prisvindende filmtradition, der har givet os perler som Oscar-vinderen 'De andres liv', serie-hittet 'Babylon Berlin' og ikke mindst gymnasieklassikeren 'Christiane F.'

Og der er meget mere at komme efter – både fra de gode gamle dage og helt frem til nu.

Det mener Anne Schwartz, der selv er opvokset i det danske mindretal i den nordtyske by Flensborg.

Siden har hun læst film- og medievidenskab ved Københavns Universitet, og i dag arbejder hun på Det Danske Filminstitut som projektredaktør.

30-årige Anne Schwartz er opvokset i Tyskland. Hendes mor er fra Aarhus, og hendes far er fra det danske mindretal i Flensborg, så hun er opvokset med et ben solidt plantet i både den danske og den tyske kultur. (Foto: (privatfoto) © Anne Schwartz)

Og så er hun med egne ord en "kæmpe patriot, hvad angår (næsten) al tysk kultur".

- Det har ændret sig til det bedre indenfor de sidste 10 til 15 år, men fordommene om Tyskland og tysk kultur i Danmark har betydet, at jeg har følt det vigtigt at holde fanen højt for tysk kultur og forsøge at modbevise nogle af de påstande, jeg møder, forklarer hun.

Fordi hun ikke længere bor i Tyskland, betyder afsavnet, at hun nu sluger tysk kultur på daglig basis:

- Det er særligt sproget, jeg savner. Så kommer der en ny tysk film eller serie, skal jeg se den.

Så at guide dig til seværdige film og serier fra Tyskland er derfor en lige så stor fornøjelse for hende, som det forhåbentligt bliver for dig, når du dykker ned i hendes anbefalinger til både film og serier:

- Jeg har udvalgt ud fra et princip om, at der både er noget nyt og også nogle klassikere fra tysk filmhistorie, som man simpelthen ikke kan eller må komme udenom.

1

Metropolis (1927)

Når du ser 'Metropolis' er det næsten svært at forstå, at den er lavet for knap 100 år siden, mener Anne Schwartz, som selv blev "blæst bagover", da hun så filmen første gang. (Foto: Album / Fine Art Images © (c) Ritzau Scanpix)

Den første anbefaling er en knap 100 år gammel stumfilm af instruktøren Fritz Lang.

Men hæng lige på, hvis du synes, det lyder lidt støvet. For filmen har siden inspireret både Madonnas prisvindende 'Express Yourself'-musikvideo, Ridley Scotts 'Blade Runner' og sidst, men ikke mindst, er også udseenedet på Star Wars-droiden C3PO stærkt inspireret af denne filmklassiker. Og så er filmen desuden på UNESCO's verdensarvsliste.

- Jeg blev blæst bagover, da jeg så den første gang. Den er en filmhistorisk milepæl – og så er den vanvittigt flot lavet.

Filmen handler om fremtidsbyen Metropolis, hvor arbejderklassen knokler hårdt på et kæmpe maskineri under jorden, så de rige kan nyde livet over jorden. Men en videnskabsmand bygger en menneskelignende robot, der starter et oprør blandt arbejderne.

- Og hvis det ikke allerede lyder fantastisk, så er der selvfølgelig også en kærlighedshistorie mellem overklassefyren Freder og arbejderpigen Maria, tilføjer Anne Schwartz.

- Den er meget vildere, end man skulle tro om en film, der er lavet for 94 år siden. Scenografien er et kunstværk i sig selv, og det giver god mening, at filmen har præget sci-fi-genren uigenkaldeligt.

Filmen, der tog mere end to år at indspille, hvilket i sin samtid var uhørt længe, varer to timer og 33 minutter i sin helhed. Filmen var hadet af både kritikere og publikum ved premieren. For at sælge den i USA, klippede man en meget anderledes og kortere version, og herefter forsvandt den originale film i mere end 80 år. Den dukkede først op i et arkiv i Argentina i 2008, hvorefter den blev restaureret.

På Filmstriben ligger filmen i sin fulde længde. Den kan også ses på Amazon Prime og lejes på blandt andet Blockbuster og iTunes.

2

'Soul Kitchen' (2009)

'Soul Kitchen' fra 2009 var instruktør Fatih Akins sjette spillefilm. I 2004 skabte han filmen 'Gegen die Wand', på dansk 'Mod muren', som i øvrigt både blev nomineret til en dansk Robert-pris såvel som en Bodil-pris for 'Bedste ikke-amerikanske film' i 2005. (© Corazón International)

Film af den tysk-tyrkiske instruktør Fatih Akin, der handler om Zinos, der ejer restauranten 'Soul Kitchen' i Hamborgs industrikvarter, og som drømmer om den store succes, der aldrig kommer.

- Det er simpelthen så charmerende og autentisk et persongalleri, hvor Akin formår at formidle det store, rørende drama, der findes i det små.

- Og så er den sjov. Genremæssigt vil man nok kalde den en dramedy, fordi den netop både indeholder dramaet og komedien.

- På rollelisten er desuden Moritz Bleibtreu, der siden er blevet en stor skuespiller, samt den folkekære Birol Ünel, som desværre døde sidste år, hvilket udløste landesorg i Tyskland, fortæller Anne Schwartz.

Hun anbefaler desuden også filmen 'Gegen die Wand', eller 'Mod muren' på dansk, fra 2004 af samme instruktør.

'Soul Kitchen' kan ses på Filmstriben, mens 'Mod muren' i øjeblikket kan lejes på Amazon Prime.

3

Undine (2020)

26-årige Paula Beer og 35-årige Franz Rogowski er blandt de største stjerner i tysk film i øjeblikket, mener Anne Schwartz. De spiller i øvrigt også begge med i filmen 'Transit' fra 2018, som også anbefales af Anne Schwartz. (Foto: Christian Schulz © Schramm Film)

Den stadig biografaktuelle 'Undine' af instruktør Christian Petzold er helt klart også din tid værd, mener Anne Schwartz. I hvert fald hvis du er til mystik og en god thriller. Hvis du også synes, havfruer er for vilde, så er der virkeligt jackpot her.

Filmen er baseret på en gammel fabel om havfruen Undine, der først kan blive et menneske, når hun forelsker sig i en mand. Men er den mand hende så utro, må hun dræbe ham og vende tilbage til havet.

- Filmen følger en ung historiker, Undine, der arbejder som rundviser og foredragsholder på Humboldt Forum Berlin. Da hendes kæreste går fra hende, bliver hun indhentet af denne her myte, hun synes at være født ind i.

Flere anmeldere kritiserede filmen for blandt andet at anvende flere tidsniveauer, hvilket skabte forvirring hos seeren. Men ikke hos Anne Schwartz:

- Det gjorde ikke mig noget – jeg kan godt lide, når en film pludselig skifter karakter på den måde. Og det er helt sikkert hjulpet på vej af Paula Beers dragende spil.

- Er du vild med udfordrende, mystiske film og ikke mindst med Berlin, så er det her helt klart også noget for dig, slår Anna Schwartz fast.

Og så er filmen i øvrigt en god mulighed for at opleve to af de største stjerner i tysk film i øjeblikket, mener hun. Nemlig Paula Beer og Franz Rogowski, der begge har vundet priser for deres roller i filmen.

'Undine' er i øjeblikket aktuel i nogle udvalgte danske biografer.

4

Biohackers (2020-)

Det er 22-årige Luna Wedler, der har hovedrollen i Netflix-serien 'Biohackers'. Seriens anden sæson havde premiere i starten af juli. (Foto: Marco Nagel © © 2021 Netflix)

Serien følger en ung kvinde, der rejser til byen Freiburg i Sydtyskland for at studere biomedicin.

- Ved første øjekast er det en hyggelig serie om unge mennesker, der flytter til byen, bor i bofællesskaber med excentriske roommates og studerer på universitet. Det er en hel genre i sig selv – WG-Filme – i tysk film, forklarer Anne Schwarz.

Men det viser sig, at det faktisk langt fra bare handler om det unge studieliv.

- Som titlen afslører, dykker serien ned i et fascinerende, men dog også kompliceret emne som biohacking. Genren er thriller, hvilket understreger det ret uhyggelige, der efter min mening er ved at manipulere med menneskets fysik. Og så er den sat i et ungdomsstudiemiljø, der skaber en fin kontrast til den ellers overvejende dystre tone.

Og så roses serien desuden for ikke at foregå i Hamborg eller Berlin:

- Det er virkeligt fedt, at de har valgt Freiburg i stedet. Jeg har aldrig været der, men det får jeg lyst til, når jeg ser serien.

'Biohackers' kan ses på Netflix.

5

Bad Banks (2018-)

'Bad Banks' har været nomineret til og vundet flere udenlandske og tyske tv-priser. Seriens første sæson tog hele seks priser med hjem fra den tyske tv-prisfest Deutscher Fernsehpreis i 2018. (© The Iris Group)

Den unge stjerneskuespiller Paula Beer har hovedrollen som en børsmægler i en stor investeringsbank, og som udkæmper en magtkamp med sin ældre, kvindelige chef.

- Serien minder på mange måder om DR's 'Bedrag' og er fuld af suspense og det drama, man finder i toppen af finansverdenen.

'Bad Banks' kan ses på HBO Nordic.

6

Tatort (1970-)

'Gerningsstedet' følger hver uge et hold af efterforskere i de store tyske byer, som skal opklare et mord. Her ses det nuværende hold fra Bremen, hvor danske Dar Salim i øjeblikket er på rollelisten som den danske politikommisær Mads Andersen. Han medvirkede i øvrigt også i serien tilbage i 2014 - dengang i en rolle på den forkerte side af loven. (© ARD)

På dansk hedder den legendariske krimiserie ’Gerningsstedet’, og den har siden 1970 kunnet fastholde seere helt ude på stolesædet i spænding uge efter uge.

- I Tyskland er der stadig masser af barer, der hver søndag viser 'Tatort', og den er et nationalt klenodie, fortæller Anne Schwartz om serien, der stadig bruger samme intrografik og kendingsmelodi, som i det allerførste afsnit for 51 år siden.

- Serien formår at udvikle sig i takt med landet og verden, og der kommer hele tiden nye politimakkerpar til.

Har du aldrig set serien før, så kan det på mange måder sammenlignes med den danske hitserie 'Rejseholdet', mener Anne Schwartz:

- Det er en krimiserie, som alle tyskere kender, på samme måde som alle danskere kender 'Rejseholdet'.

'Gerningsstedet' sendes hver søndag på den tyske tv-kanal ARD, som er en del af de fleste danske tv-pakker. Den kan også ses på ARD's hjemmeside eller TV2Play.

7

Og så en masser bonusser:

Det er skuespillerne Paula Beer og Franz Rogowski, der krammer her på plakaten til Petzolds sci-fi drama 'Transit'. Filmen vandt den prestigefyldte tyske Bayerischer Filmpreis for 'Bedste manuskript' i 2019. (© Camera Film)

Har du for alvor fået blod på tanden, så er Anne Schwartz heldigvis svær at stoppe igen, når først man har bedt hende om anbefalinger.

Derfor får du her en liste over fire andre film, som hun mener, du ikke skal snyde dig selv for:

'Transit' af Christian Petzold (2018)

- Det er en anden verdenskrigshistorie, der udspiller sig i nutiden. Instruktør Petzold er blevet kaldt "the modern master of suspense" – "den moderne mester af spænding" på dansk –, hvilket filmen her er et godt eksempel på.

'Victoria' af Sebastian Schipper (2015)

- Den er sindssygt autentisk og en fed miljøskildring af det byliv i Berlin, jeg kender og elsker. Indtil det går helt galt.

'Fitzcarraldo' af Werner Herzog (1982)

- Et vanvidsprojekt og endnu en milepæl i tysk filmhistorie, siger Anne Schwartz og opfordrer dig til at læse om tilblivelsen af filmen, der mildest talt var, ja, vanvittig.

'Angst æder sjælen op' af Rainer Werner Fassbinder (1973)

- Også et hovedværk inden for tysk film og et absolut must-see. En aparte kærlighedsfortælling om en ældre rengøringsdame og en 20 år yngre marokkansk fremmedarbejder.

Facebook
Twitter