Var tæt på at vinde sidste år: Nu trækker succesland sig fra Eurovision

Bulgarien deltager ikke ved næste års Eurovision Song Contest. Landets tv-station har simpelthen ikke råd.

Kristian Kostov sikrede Bulgarien en andenplads i Eurovision sidste år. Han blev i øvrigt den første deltager i konkurrencen, der er født i det nye årtusind. (Foto: Michael Campanella © Getty Images)

De var tæt på at vinde hele konkurrencen sidste år og har de senere år markeret sig som et af de stærkeste lande i Eurovision Song Contest overhovedet.

Men 2019-udgaven af europamesterskabet i popmusik bliver uden deltagelse af Bulgarien.

Det meddeler den nationale tv-station BNT i en pressemeddelelse.

- Beslutningen om at trække sig er en del af direktionens (for tv-stationen, red.) målsætning om at optimere den måde, vi bruger vores offentlige midler på, lyder det i meddelelsen, som uddyber:

- De økonomiske udgifter forbundet med den bulgarske deltagelse, at kreere og producere en sang, skabe en sceneoptræden, producere en musikvideo og at deltage i de begivenheder, der afholdes i forbindelse med konkurrencen, er højere, end hvad tv-stationen har råd til at bruge på dette.

Har tidligere trukket sig

Bulgarien debuterede i Eurovision Song Contest i 2005, men har to gange tidligere trukket sig fra konkurrencen.

Således var landet ikke repræsenteret ved Eurovision i København i 2014 eller året efter i Wien.

Men med comebacket i 2016 satte Bulgarien alt ind på et godt resultat, og sangerinden Poli Genova opnåede da også en fjerdeplads med nummeret 'If Love Was A Crime'.

I 2017 gik det endnu bedre; her opnåede landet sin bedste placering nogensinde, da sangeren Kristian Kostov blev nummer to med sangen 'Beautiful Mess', som var skrevet af blandt andre den danske hitmager Alex Vargas.

Også i årets bulgarske bidrag var der et dansk islæt, idet sangerinden Zhana Bergendorff, der i en årrække boede i Danmark, var en del af gruppen Equinox, som opnåede en 14. plads med nummeret 'Bones'.

Kommentator ærgrer sig

Den danske Eurovision-kommentator Ole Tøpholm kalder udmeldingen fra bulgarsk tv 'super ærgerlig'.

- Bulgarien har de seneste år i dén grad været foregangsland for, hvordan moderne Eurovision-hitmusik skal lyde. Især med nummeret fra sidste år formåede de at lave en samlet pakke, der fremstod ret fantastisk, siger Ole Tøpholm og fortsætter:

- Bulgarerne skulle derfor ikke justere på ret mange knapper for at kunne have sikret sig en sejr ret snart, og derfor er Bulgarien ikke et ligegyldigt land i Eurovision-sammenhæng. Det er super ærgerligt, at landet trækker sig.

Bulgarien er foreløbigt det eneste land, der har meldt afbud til næste års popkonkurrence, som afholdes i Tel Aviv i Israel i maj næste år, efter sangerinden Netta tidligere i år sang sig helt til tops med nummeret 'Toy'.

Sangerinden Poli Genova har repræsenteret Bulgarien to gange ved Eurovision Song Contest. I 2011 med nummeret 'Na inat' og igen i 2016, hvor hun sikrede landet en fjerdeplads med 'If Love Was A Crime'. Men nu tager Bulgarien sig en pause fra konkurrencen. (Foto: Michael Campanella © Getty Images)
Facebook
Twitter