Varm op til Tarantino: Syv skud på de bedste western-film

"The Hateful Eight" har premiere i morgen. Western-entusiasterne fra Han Duo anbefaler syv andre film, du kan kaste lassoen efter.

Clint Eastwood trækker seksløberen i "The Good, the Bad and the Ugly" fra 1969 (Foto: Archives du 7e Art)

Det var lige ved at 'The Hateful Eight' aldrig blev til noget. En tidlig udgave af manuskriptet blev lækket på internettet, og en rasende Quentin Tarantino meldte ud, at han opgav projektet.

Heldigvis arbejdede Tarantino videre, og i morgen har hans film om en flok dusørjægere, der søger ly for en snestorm, dansk biografpremiere.

Filmen foregår i tiden lige efter den amerikanske borgerkrig, og det er netop i den tid, de klassiske amerikanske westerns tager deres udgangspunkt.

P6 BEAT-vært Jacob Ege Hinchely og Elias Eliot står sammen bag film- og tv-podcasten 'Han Duo'. De mener, at nogle af verdens bedste film overhovedet gemmer sig indenfor westerngenren. Og det er de ikke alene om, viser en hurtig sammenligning med filmsitet Rottentomatoes.com. Se 'Han Duo's syv favoritter her:

'True Grit' (2010)

(Foto: SEBASTIAN LOREY)

- Coen-brødrene lavede i 2010 et vellykket remake af en klassisk western,'True Grit', med blæksorte, komiske undertoner. Roger Deakins' billeder er endnu engang bjergtagende, og rollelisten inkluderer en tryllebindende Jeff Bridges, og en hysterisk morsom Matt Damon. Men den sande scenestjæler hér var imidlertid det dengang kun 14 år gamle stjerneskud, Hailee Steinfeld. Hun gjorde, at man var med på rejsen fra start til slut og at den simple historie om hævn i brutal verden føltes frisk på ny.

(Rating: 96% på filmsitet Rotten Tomatoes)

'The Wild Bunch' (1969)

(Foto: WARNER BROS/SEVEN ARTS / Album)

- Instruktøren Sam Peckinpah brød i slutningen af 60'erne med den traditionelle amerikanske western ved både at introducere mere eksistentielle cowboys og et moderne - og ganske voldeligt - filmsprog til den amerikanske western. Noget, der stadig gør det til en frisk filmoplevelse selv 47 år efter. Et remake med Will Smith har været under opsejling i noget tid, men sørg for at se originalen!

(Rating: 98% på filmsitet Rotten Tomatoes)

'High Noon' (1952)

(Foto: Archives du 7eme Art)

- Filmen var stærkt kontroversiel, da den kom frem, da mange mente, at den var en metafor over skrækken for kommunister, der sås overalt - især i Hollywood. Historien om Sheriffen, der udskyder sin pension for at konfrontere de tidligere fanger, der er på vej ind med middagstoget for at slå ham ihjel, er en super enkel, men også en super effektiv omgang, for vi har alle et brændende ønske om, at se den forsømte sherif vandre væk i solnedgangen, arm i arm med Grace Kelly.

(Rating: 96% på Rotten Tomatoes)

'Django Unchained' (2012)

(Foto: CAP/NFS)

- Selvom Tarantino tidligere har draget kraftig inspiration fra spaghetti westerns, især med 'Kill Bill, Vol. 2', så var det med 'Django Unchained', at han virkelig tilstod sin kærlighed til genren. Historien om den tidligere slave, Django, der forsøger at finde sin kone med hjælp fra en dusørjæger er en rutsjebanetur gennem hele følelsesregistret. Filmen indeholder på én gang Tarantinos mest rørende, mest gruopvækkende og samtidig mest morsomme scener til dato.

(Rating: 88% på Rotten Tomatoes)

'Unforgiven' (1992)

(Foto: Warner Brothers)

- 'Unforgiven' er Clint Eastwoods sidste western, som både er en hyldest til en genre, der har haft sin storhedstid, samt en afsked med den. Filmen er langt hen ad vejen et afdæmpet mesterværk om voldens konsekvenser og ønsket om et roligt i liv, der er umuligt for den engang navnløse revolvermand, som nu er blevet gammel. Det er ikke så underligt, at den indbragte Eastwood en velfortjent Oscar.

(Rating: 95% på Rotten Tomatoes)

'Once Upon A Time in The West' (1968)

(Foto: Paramount Pictures)

- 'Once Upon a Time in the West' er af mange anset som instruktøren Leones definitive western. De første, næsten dialogløse 15 minutter er ren kunst, ikke mindst pga. af fotograf Delli Collis' mesterlige billeder. Tempoet i den virker bevidst dvælende, som om der hele tiden er noget død under opsejling frem til den mageløse afsløring til sidst. Og så er den mindeværdig for at gøre mundharmonikaen cool.

(Rating: 98% på Rotten Tomatoes)

'The Good, The Bad and The Ugly' (1966)

(Foto: CAP/NFS)

- En af de absolutte hovedfilm inden for 'Spaghetti Western'-subgenren, der på flere måder er ikonisk. Lige fra Ennio Morricones musik til de ekstreme close-ups af personernes intense øjne. Det er også en film, der ligesom instruktør Sergio Leone selv, er blevet imiteret utallige gange sidenhen. Det er ikke uden grund at Quentin Tarantino nævner denne film som en af de bedste, der nogensinde er lavet.

(Rating: 97% på Rotten Tomatoes)

FacebookTwitter