Vellavet eller dræbende kedelig? Dansk instruktør deler vandene i Cannes med ny streamingserie

Der er pæne ord, men mest irritation og undren i forbindelse med danske Nicholas Winding Refns nye streamingserie, ’Too Old to Die Young’.

Både instruktør Nicolas Winding Refn og Miles Teller, der spiller hovedrollen, er i Cannes for at præsentere filmen "Too Old to Die Young'. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

’Dræbende kedelig’. Så kontant er dommen over instruktøren Nicholas Winding Refn og hans nye serie, ’Too Old to Die Young’, der netop har haft verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes.

Faktisk er det kun to ud af seriens syv afsnit, der har haft verdenspremiere, og det er på baggrund af dem, David Rooney fra branchebladet The Hollywood Reporter finder den store anmelderkniv frem:

- Det er aldeles tydeligt, at ovenpå succesen med ’Drive’ er Refns konstante glidetur dybere og dybere ned i tomme genreøvelser nået så langt så langt som den overhovedet kan komme, skriver Rooney.

Dermed hentyder anmelderen til Refns to forrige film, ’Only God Forgives’ og ’Neon Demon’, der begge brugte elementer fra thrillere, gys og actionfilm, men placerede dem i et filmkunstnerisk univers – smukt og lækkert filmet, og i et langsomt, næsten hypnotisk tempo.

Den stil tager Refn endnu længere ud med ’Too Old to Die Young’, der næsten føles som ’Only God Forgives’ på kvart hastighed.

Kedeligt eller kulthit

Netop det meget tilbagelænede tempo vakte en del undren ved pressevisningen i Cannes lørdag morgen. ’Det er ikke hypnotisk – det er kedeligt’, lød en kommentar i mængden, mens der blev spekuleret i, at den amerikanske streamingtjeneste Amazon Prime, der sender serien fra midten af juni, regner med at den bliver et kulthit.

Det er under alle omstændigheder dristigt at skabe en så langsom serie, når både fjernbetjening og smartphone er inden for rækkevidde hjemme i sofaen.

Tempoet giver mening i en biograf, hvor man har betalt for oplevelsen og ikke kan sætte noget på pause, men seere hjemme i sofaen har som bekendt kløe i fjernbetjeningsfingeren.

Der er også roser til Refn og ikke fra hvem som helst. Den ansete britiske anmelder, Peter Bradshaw beskriver de to afsnit som ’meget vellavede og meget seværdige’ i avisen The Guardian.

Nicolas Winding Refn ved forevisningen af filmen "Too Old To Die Young’ I Cannes. Ved hans side ses blandt andre hustruen Liv Corfixen og parrets to børn Lola og Lizzie. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)

Ligesom Rooney er Bradshaw dog en anelse forvirret over seriens handling, hvilket formentlig hænger sammen med, at det ikke var afsnit 1 og 2, men 4 og 5, der fik verdenspremiere i Cannes.

Klassens flabede særling

Det har ikke været muligt at finde nogen begrundelse for den beslutning, men man kan roligt slå fast, at Refn kører sig selv grundigt i stilling som en klassens flabede og punkede særling med ’Too Old to Die Young’

Trods forvirringen står det klart, at serien beretter om en ung politimand, spillet af Miles Teller. Han fungerer som lejemorder i sin fritid og i et forsøg på at rydde op i Los Angeles’ undergrund – for at forhindre, at mennesket vender tilbage til ’den mørke middelalder’ – støder han på både dæmoner, nazister og voldspornoproducenter.

’Too Old to Die Young’ har premiere den 14. juni på Amazon Prime

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter