Verdens bedste science fiction-serie er tilbage! Her er den ultimative guide til galskaben

Femte sæson af Netflix-serien 'Black Mirror' har netop haft premiere.

Miley Cyrus medvirker i femte og seneste sæson af 'Black Mirror'. (© Graham Bartholomew/Netflix)

Hvis ikke du allerede ser den britiske satiriker Charlie Brookers geniale science fiction-serie, så er det bare med at komme i gang, nu hvor femte sæson af 'Black Mirror' er landet med tre spritnye afsnit.

Black Mirror, som først så dagens lys på britiske Channel 4 i 2011 og senere blev opkøbt af Netflix, er det man kalder en antologi-serie - et format, hvor hvert afsnit er en selvstændig, afsluttet historie.

Det eneste, der binder afsnittene sammen, er en underliggende tematik, der ligger satiriker og showrunner Charlie Brooker nært: menneskehedens relativt ukritiske fascination af den digitale udvikling og konsekvenserne deraf.

De fleste afsnit af Black Mirror foregår i en nærliggende fremtid, hvor ny teknologi lægger grobund for Brookers dystopiske fremtidssyn.

Alt lige fra indopererede chips, der gør det muligt at overvåge sin kæreste, et ratingsystem for menneskelig adfærd og computerspil, der tager udgangspunkt i det virkelige liv, er alle mere eller mindre virkelighedstro fortællinger, som er med til at udgøre Black Mirror.

Hvis ikke du har set Black Mirror, er den gode nyhed, at du kan nøjes med at se de afsnit, du synes lyder mest interessante.

Derfor har jeg ranglistet samtlige afsnit - inklusiv de tre nye, hvis du som garvet Black Mirror-seer er nysgerrig efter at se, om de holder niveau.

1

The Entire History of You (Sæson 1, afsnit 3)

(© Netflix)

I et af de bedste - og mest ubehagelige - serieafsnit, jeg nogensinde har set, følger vi et ungt par, hvis forhold er plaget af jalousi.

Mange har sikkert oplevet lysten til at tjekke kærestens sms'er eller Messenger-beskeder, men i denne verden sat i en nær fremtid, har næsten alle fået indopereret en chip, der gør dem i stand til at optage alt, hvad øjet ser.

Det lyder smart, men det giver også anledning til at snage på et helt nyt niveau i kærestens omfattende oplevelseskartotek.

Som altid i de bedste Black Mirror-episoder formår Brooker og co., at belyse en genkendelig, begyndende digital problematik - i det her tilfælde om lagring af data, jalousi og overvågning - på en uigenkendelig og underholdende måde.

2

USS Callister (sæson 4, afsnit 1)

(© Jonathan Prime/Netflix)

Black Mirror-afsnit kan variere fra de helt realistiske til de enormt fantasifulde og urealistiske fremtidsscenarier, og USS Callister tilhører helt klart den sidste kategori.

Det gør dog hverken underholdningen ringere eller problematikken mindre relevant i det her Emmy-vindende afsnit, som på en anden given dag sagtens kunne rangere som nr. 1.

Vi følger den sky og socialt akavede computerspil-programmør Robert, der i sin fritid stjæler DNA fra sine kolleger for at genskabe dem i et 'Star Trek'-lignende computerspil.

I dette spil er Robert en handlekraftig og ombejlet rumskibskaptajn, og hans ellers selvsikre kolleger er reduceret til ydmyge undersåtter.

Afsnittet kommenterer på raffineret vis sexisme på arbejdspladsen og belyser, hvordan ensomhed i kombination med digitale paralleluniverser kan være en farlig cocktail.

3

White Christmas (sæson 2, afsnit 4)

(© Netflix)

Forestil dig en verden, hvor du ikke bare kan blokere folk på de sociale medier, men rent faktisk blokere folk, du ikke gider længere i den virkelige verden.

Eller en verden, hvor man kan klone sin personlighed og sælge den, så den kan blive installeret i et Siri-lignende AI-system.

Flere historier flettes sammen på fineste vis af selveste Jon Hamm, der i klassisk 'Twilight Zone'-stil og med en god portion humoristisk timing, hjælper os igennem et af de mest skræmmende Black Mirror-afsnit nogensinde.

4

Playtest (sæson 3, afsnit 2)

(© Laurie Sparham/Netflix)

Der går ren gyserfilm i det her afsnit, hvor backpackeren Cooper havner som forsøgsperson i en test af et nyt, banebrydende computerspil.

Her bruges barndomstraumer, fobier og andet ubehageligt som indhold i et individuelt, skræddersyet computerspil.

Jeg var ved at tisse i bukserne af skræk, da jeg så 'Playtest' og uden at afsløre for meget, kan jeg sige, at skulle man lide af araknofobi, så skal man måske overveje at springe dette afsnit over!

5

San Junipero (sæon 3, afsnit 4)

(© Laurie Sparham/Netflix)

Det er ikke ofte, at Charlie Brooker formidler de positive historier om de muligheder, som ny teknologi åbner op for.

Det er dog tilfældet i 'San Junipero' - en smuk, velspillet 80'er-pastiche om digitalt liv efter døden.

Der er en bevidst nostalgisk tone og masser af følelsesladet 80'er-musik med i denne kærlighedshistorie mellem to kvinder, der i en simuleret virkelighed udlever sider af dem selv, som de ikke længere er i stand til.

En smuk, poetisk og positiv Black Mirror-afviger, som du sent vil glemme.

6

The National Anthem (sæson 1, afsnit 1)

(© Netflix)

I dette afsnit befinder vi os i nutidens Storbritannien, hvor premierministeren får sit livs værste opkald.

Terrorister har kidnappet den britiske prinsesse, og de vil kun løslade hende hvis…

Premierministeren dyrker sex med en gris, mens seancen bliver filmet og streamet ud i hele Storbritannien!

Det er et vanvittigt afsnit fyldt med kulsort humor og et dilemma, der stadig rider mig som en mare...

7

Nosedive (sæson 3, afsnit 1)

(© David Dettmann/Netflix)

Det skræmmende præmis i dette afsnit er blot ét af eksemplerne, hvor Charlie Brookers vanvittige hjerne forudså fremtiden.

I 'Nosedive' følger vi den usikre kvinde Lacie, der desperat prøver at imponere sin veninde ved at score sociale point i en fiktiv app, der rangerer alle borgere i ét stort forkromet pointsystem.

Selvom det minder lidt om den status en succesfuld Facebook- eller Instagram-profil kan medføre, så tog man det i Kina skridtet videre i 2017.

Her indførte man et system, der minder om det i 'Nosedive', og hvor man via den Mobile Pay-lignende app Zhima Credit kan score sociale point ud fra transaktioner, job og andre statussymboler.

8

Hang the DJ (sæon 4, afsnit 4)

(© Jonathan Prime/Netflix)

Datingapps er et oplagt fænomen for Brooker at kritisere, men måske han ikke er så bange for kærlighed på nettet?

I 'Hang the DJ' følger vi Frank og Amy, som begge leder efter kærligheden i verdens mest effektive datingapp, hvor udviklerne har fundet et system, der med uhyggelig matematisk præcision kan udpege din udkårne.

Det er fascinerende tv, og man står tilbage med tanken, at hvis en app kan parre dig med en, der deler alle dine interesser og livssyn, hvorfor så egentlig romantisere de gammeldags scorevaner?

9

Striking Vipers (sæson 5, afsnit 1)

(© Netflix)

Så kom vi endelig til den nye sæson!

Som du måske har gættet, eftersom dette er det afsnit fra den nye sæson, som placerer sig højest på listen, så er jeg en anelse skuffet over flere af de nye afsnit.

Men selv når Black Mirror er middelmådig, så indeholder den stadig flere kreative idéer og mere fortællemæssigt overskud end 90% af resten af serierne derude.

'Striking Vipers' er dog Brooker i topform.

Her møder vi de to venner Danny og Karl, som altid har knyttet bånd ved at spille computerspil, nærmere bestemt det Street Fighter-lignende Striking Vipers.

Efter ikke at have set hinanden i flere år, mødes de igen i en ny, opdateret version af Striking Vipers, hvor man via en hidtil uset avanceret version af virtual reality kan leve sig HELT ind i spillet.

Jeg vil ikke spoile resten af historien, men de to venner begiver sig ud på en uventet færd, som i den grad tester deres venskab.

10

Arkangel (sæson 4, afsnit 2)

(© Christos Kalohoridis/Netflix)

Enhver forældres største frygt er at miste sit barn.

At man pludselig står der på legepladsen og råber sit barns navn, uden at kunne lokalisere hvor han/hun er henne.

Men ville du overveje at få indopereret en chip i dit barn, hvis det gav dig muligheden for at overvåge dit barn 24/7?

Og hvad vil det gøre ved dit barn konstant at blive overvåget og leve et unaturligt, trygt liv?

Det er vedkommende og interessante spørgsmål, der bringes på banen i 'Arkangel', hvor moderen Marie efter en forskrækkelse med datteren vælger at 'installere' et overvågningssystem, der gør, at hun altid kan komme i kontakt med sin datter.

11

Be Right Back (sæson 2, afsnit 1)

(© Netflix)

Stemningsfyldt afsnit om en kvinde, der får sin afdøde mand klonet via data fra hans digitale spor.

12

White Bear (sæson 2, afsnit 2)

(© Netflix)

Et spændingsafsnit om en kvinde, der på mystisk vis forfølges af legemeliggjorte internet-trolls.

13

Black Museum (sæson 4, afsnit 6)

(© Netflix)

Et afsnit, hvor flere historier om fejlslagen teknologi bindes sammen i en gyser-agtig fortælling.

14

Men Against Fire (sæson 3, afsnit 5)

(© Netflix)

Hvordan skaber man den perfekte soldat? Interessant historie, der stadig efterlader én lidt tom ud fra et filmisk standpunkt.

15

Shut up and Dance (sæson 3, afsnit 3)

(© Netflix)

En ung mand tvinges ud i kriminalitet, efter en anonym person via hans egen computer har filmet ham onanere til internetporno.

16

Rachel, Jack and Ashley Too (sæson 5, afsnit 3)

(© Netflix)

Miley Cyrus spiller en fiktiv popstjerne, som sælger sin personlighed i en avanceret dukke markedsført til usikre teenagepiger.

Et udmærket afsnit, der vidner om, at Brooker stadig har en masse gode idéer her på femte sæson.

Desværre er afsnittet for ufokuseret og en anelse for langt.

17

Crocodile (sæson 4, afsnit 3)

(© Netflix)

Tager spørgsmålet om ekstrem overvågning for egen beskyttelse op til overvejelse i et smukt filmet afsnit optaget på Island.

18

Metalhead (sæson 4, afsnit 5)

(© Netflix)

Det korteste Black Mirror-afsnit og den mest simple historie: En kvinde er jagtet af en sagesløs robot i én lang sort/hvid horror-scene.

19

Bandersnatch (separat interaktivt afsnit i spillefilmslængde)

(© Netflix)

Sidste års interaktive film føltes mere som et forsøg end som et helstøbt afsnit.

Mange sjove idéer og ny brug af de interaktive muligheder, gør dog afsnittet særdeles underholdende.

20

Hated in the Nation (sæson 3, afsnit 6)

(© Netflix)

Hvad hvis droner forklædt som bier kunne fjernstyres og bruges som dræberrobotter?

Tja, det ville ikke være rart, og meget mere er der vist ikke at sige om det.

21

Smithereens (sæson 5, afsnit 2)

(© Netflix)

Satirisk afsnit sat i nutiden om en gidseltagning, der involverer en Mark Zuckerberg-ligenende type.

22

The Waldo Movement (sæson 1, afsnit 3)

(© Netflix)

Hvad hvis du kunne stemme på en populær, animeret tv-figur ved det næste valg?

Det her afsnit er i udgangspunktet genialt - ikke mindst, hvis man medregner, at det udkom inden Trump blev USA's præsident - men udførelsen er ikke vitterligt raffineret.

23

Fifteen Million Merits (sæson 1, afsnit 2)

(© Netflix)

Mange elsker dette afsnit.

Selv synes jeg, at det er et banalt kommentarspor om den sygelige fascination, vi har af reality- og talent-tv.

FacebookTwitter