Verdens dårligste ven og charmerende bamsefar: Her er Kim Bodnias 5 vildeste roller

Den danske skuespiller Kim Bodnia spiller med i en ny HBO-serie.

(Foto: Scanpix & DR)

Kim Bodnia er en af Danmarks mest karismatiske skuespillere, og han har i al stilfærdighed skabt sig en ret fin karriere uden for landets grænser hen over de seneste 20 års tid.

Herhjemme er han stadig bedst kendt for sine danske roller. Fra den stakkels, stakåndede skyldner Frank i 'Pusher' til Saga Noréns jordbundne følelseskompas, Martin, i de første to sæsoner af 'Broen'.

Det kan ændre sig nu, hvor han spiller en stor rolle i den britisk/amerikanske miniserie 'Killing Eve', som havde premiere på HBO Nordic i dag.

Serien er instrueret af engelske Phoebe Waller-Bridge, der står bag den kritiker-elskede depri-komedie 'Fleabag'. Med et spændende forsøg på at gøre spiongenren mindre macho og mere menneskelig, har den totalt potentiale til at blive et hit hos både kritikere og seere.

Det vil med sikkerhed betyde, at vi vil se meget mere af Kim Bodnias helt særlige cocktail af charmerende bamsefar og lurende, eksplosiv brutalitet.

Her kigger vi på fem af hans allerstørste roller og krydser fingre for, at han ikke er helt færdig med Danmark.

(Foto: Birger Storm © Scanpix)

Jens i 'Nattevagten' (1994)

Ægte Bodnia-fans husker ham først som verdens dårligste ven, Jens, i 'Nattevagten'.

Han lokker Nicolai Coster-Waldau med på en 'hæmningsløs uge', hvor de kan udfordre hinanden til hvad som helst. Det er Bodnia, der skaber troværdighed omkring de vanvittige påfund og stemningen af, at man som ung presser sig selv til dumme og farlige ting, der er totalt afgørende for, at gyseren fungerer.

Der har længe gået rygter om, at Ole Bornedal ville lave en fortsættelse til 90'er-klassikeren, når hans John Mogensen-film var ude af vejen. Han har påstået, at både Coster-Waldau og Bodnia gerne tilbage i rollerne som de ikke alt for kvikke venner – så med lidt held i sprøjten kan den måske nå i biograferne i slutningen af året.

Frank i 'Pusher' (1996)

'Franke, du fuckar mig!'

Sådan råber Zlatko Buric af Kim Bodnia med legendarisk specifik kroatisk flinke-farlighed. For en hel generation blev forholdet mellem gangsteren Milo og den godmodige fuck-up Frank inkarnationen af frygten for at komme til at skylde de forkerte mennesker penge.

Nicolas Winding Refns 'Pusher' var en eksplosion af punket filmenergi, der gav publikum en chokerende øjenåbner i forhold til, hvad der kunne lade sig gøre på dansk jord.

Filmen er stadig et vigtigt referencepunkt for mange yngre filmskabere, ikke mindst i forhold til en snak om, hvilke (amerikanske) genrer man kan lave på danske budgetter.

Harald i 'I Kina spiser de hunde' og 'Gamle mænd i nye biler' (1999-2002)

Igen var det lidt som om, at Kim Bodnia var med til at opfinde, både en ny side af sig selv og dansk filmkunst med alt-for-meget action-komedierne 'I Kina spiser de hunde' og 'Gamle mænd i nye biler', hvor han beviste, at han har en ægte komisk nerve.

Han matcher helt og aldeles Thomas Villum Jensen og Nikolaj Lie Kaas og leverer effektiv dumpap-komik i rollen som Harald, der hopper med på utallige dumme planer om kup og fængselsudbrud.

En sensibilitet, som han førte videre i Erling Jepsen-filmatiseringen 'Frygtelig Lykkelig', hvor han giver den som sønderjysk tough guy i cowboy-hat og gummistøvler.

(Foto: Ola Kjelbye © dr)

Martin i 'Broen' (2011-2013)

Kim Bodnia var faktisk lidt af en nordic noir-konge i starten af genrens storhedstid med store roller i både DR's 'Forbrydelsen' og TV 2's 'Den som dræber' (som er ved at blive genoplivet af Viaplay).

Det peakede med rollen som politibamsen Martin i de første to sæsoner af 'Broen'. Han var meget afholdt i rollen, så det var lidt af et chok, da DR fortsatte serien med en tredje og en fjerde sæson uden den ene hovedperson.

Men efter de to sæsoner, og med Sofia Helins stigende popularitet som den autistiske opklarer Saga Norén, opstod der uenigheder om Martin Rohdes udvikling. Kim Bodnia havde tilsyneladende også travlt med at søge mod udlandet.

(Foto: Robin Marchant © Getty Images)

Javadi i 'Rosewater' (2014)

Efter Bodnia brød med 'Broen', lod der ikke til at være nogen grænser for, hvad han kunne optræde i.

Inden for det følgende år var han både med i Biers Hollywood-film 'Serena' og den norske middelalder-krimi 'Skumringslandet'. Men allermest vildt var det, at Jon Stewart fra The Daily Show valgte ham til at tage Gael Garcia Bernal til fange i Iran i sin instruktørdebut, 'Rosewater'.

Filmen blev modtaget med moderat begejstring, men ofte blev Bodnias præstation fremhævet, som i The New Yorker, hvor filmanmelderen Manohla Dargis skrev:

'Det er i fængselsscenerne, Stewart laver sit bedste arbejde, især i scenerne mellem Bernals Maziar og manden, der giver filmen sit kvalmende navn, fangevogteren (spillet af en fremragende Kim Bodnia), hvis rosenvandsparfume ikke kan dække lugten fra hans krop.'