Verdens filmnørder er klar: Onsdag vender fremtiden tilbage

’Tilbage til fremtiden II’ har skabt et enormt hype om datoen 21/10/2015. VIP-oplevelser sælges til over 5.000 kroner, biografer holder maraton-visninger - og i Vestjylland prædikes der bogstaveligt talt om filmen.

Opfinderen af tidsmaskinen Emmet 'Doc' Brown (Christopher Lloyd) og Marty McFly (Michael J. Fox) vender muligvis tilbage til fremtiden den 21. oktober 2015 klokken 16:29 lokal Californisk tid. (© Universal)

Hvis du onsdag ser en flyvende grå sportsvogn af mærket DeLorean dukke op ud af det blå, bør du ikke blive overrasket.

At bilen ville ankomme netop på denne dag har nemlig været almindeligt kendt, siden filmen ’Tilbage til fremtiden II’ havde premiere i 1989.

Den flyvende DeLorean tidsmaskine.

- Så du siger altså, at vi er i fremtiden? spørger en ung Michael J. Fox i rollen som Marty McFly, da han sammen med sin kæreste Jennifer og tidsmaskinens opfinder Emmet ankommer fra 1985 til 2015.

Nærmere bestemt ankommer de tre til den 21. oktober 2015 klokken præcis 16:29.

"Og hvad så?" kunne man jo passende spørge sig selv. Det er en detalje i en fjollet gammel 80'er-film, som burde være til at overse. Alligevel står filmnørder verden over klar til at modtage de tre tidsrejsende, når fremtiden onsdag vender tilbage.

Fejres over hele verden

Selvom langt de fleste nok ikke tager tidsmaskinens ankomst bogstaveligt, tager rigtig mange alligevel begivenheden - som er blevet kaldt "Nørdkulturens svar på mayakalenderen" - meget seriøst.

Instrumentbrættet i tidsmaskinen i 'Tilbage til fremtiden 2' viser den længe ventede dato.

I Los Angeles holdes flere dage lange fejringer, hvor billetterne koster op til 5.700 kroner stykket.

De fås også billigere, men i den fulde pakke er der mulighed for at møde skuespillere fra filmen, deltage i temafester, prøver et flyvende skateboard, sidde i en DeLorean tidsmakine og bevæge sig rundt i restaurerede kulisser fra filmens fremtidsscener.

Mange ser naturligvis muligheder for at tjene penge på den berømte dato. Eksempelvis er der flere steder mulighed for at købe T-shirts og andet merchandise.

Også i Danmark er datoen længe ventet. I København fejrer blandt andre Nationalmuseet kultfilmen med 80’er-fest og mulighed for at spille pixelerede computerspil fra perioden.

Biografer landet over viser også filmene igen - og en særlig 30-års jubilæums DVD udkommer til samlerne.

Filmmaraton på præstegården

Men også mindre steder fester med. I det vestjyske afholdes der eksempelvis filmmaraton i en præstegård.

- Det er jo verdenshistoriens bedste film, så det skal da fejres, siger Jonas Serner-Pedersen, der er sognepræst i den lille by Hjerm nord for Holstebro.

- Jeg har inviteret hele byen. Vi er ikke bange for at komme hinanden ved herovre. Jeg håber, at det bliver en stor fest, siger præsten, hvis seneste søndagsgudtjeneste i Hjern Østre Kirke også handlede om ’Tilbage til fremtiden’.

Under gudstjenesten blev der vist billeder og videoklip fra filmen.

- Filmen kredser om nogle helt bestemte datoer, som får enorm betydning for fremtiden. Og sådan var det jo også, da Jesus døde på korset, så det talte jeg om, fortæller Jonas Serner-Pedersen.

Det handler om 80'er-nostalgi

Selvom 'Tilbage til fremtiden' er en trilogi, er det kun i 'Tilbage til Fremtiden II', at fremtiden rent faktisk besøges. Og netop derfor har den skilt sig særligt ud for trilogiens mange fans.

Især filmens ufrivillige beskrivelse af 80'erne - i forsøget på at vise 2015 - er med til at vække en stor følelse af nostalgi hos mange, mener vært på 'Filmselskabet' på DR K og 'Filmland' på P1 Per Juul Carlsen.

Marty McFly med 80'er-look og hooverboard i triologiens anden film. (© Universal)

- De forsøgte at lave tøj, som lignede noget, man ville have på i fremtiden, men i dag ligner det jo netop noget fra 80'erne, siger han.

Det samme kan man sige om skuespillet, som var enormt karakteristisk for tidsperioden.

- Michael J. Fox fjoller jo virkelig rundt. I en 2015-film ville det blive betragtet som enormt dårligt skuespil. Men derfor virker det netop også autentisk - og det kan man mærke i dag, siger Per Juul Carlsen.

Han fremhæver også filmenes positive stemning som medvirkende til populariteten i dag.

- 2015 er jo vist som et fantastisk dejligt og spændende sted. Der er ikke noget dystopisk eller uhyggeligt over det, hvilket står i skarp kontrast til mange andre film om fremtiden. Så filmen minder simpelthen også folk om noget rart og uskyldigt, forklarer Per Juul Carlsen.

Filmen var lige så populær i 1985, som den er i dag. Her ses Prinsesse Diana ved premieren på 'Tilbage til fremtiden' i London. Hun hilser på filmens producer Steven Spielberg og hans hustru. Ved siden af Spielberg står Phil Collins. (Foto: Tim Graham © Getty)

Fans samles på berømt parkeringsplads

Det præcise tidspunkt for de tidsrejsendes ankomst er kendt. I filmen fortæller professor Doc. Brown nemlig lige efter ankomsten, at klokken er 16:29.

Men hvis man håber på at få et glimt af de tre tidsrejsende, bliver det straks sværere at finde ud af, hvor man skal befinde sig på det famøse tidspunkt.

Byen ”Hill Valley” i Californien, som de ankommer til i 2015, er nemlig aldeles fiktiv og en kulisse i Universal Studios i Los Angeles. Mange fans vil på dagen derfor tage enten derhen - eller dagen efter tage til udkanten af Los Angeles, hvor Hill Valley genopbygges i anledning af fejringen.

Men meget tyder på, at et helt andet sted også vil trække mange fans. Nemlig parkeringspladsen foran indkøbscenteret Puente Hills Mall, som optræder i filmen under navnet "Twin Pines Mall".

Triologiens første tidsrejse foregår netop her – og stedet har derfor gennem årene fungeret som samlingspunkt for fans.

Fans af 'Tilbage til fremtiden' valfarter fra tid til anden til parkeringspladsen "Puente Hills Mall". Her fejres 25-års jubilæum for den første film i 2010. (© wikimedia)

Det begyndte allerede i 1985 efter den første films premiere. Adskillige folk, som netop havde set filmen, mødte op på den berømte parkeringsplads. Og sådan har det været siden.

Under 25-års jubilæet for fem år siden samledes flere hundrede udklædte fans for at se filmene i en udendørs biograf, og i år er flere forskellige arrangementer også planlagt på stedet.

Men om de fremmødte endelig vil få et glimt af Marty McFly og den flyvende tidsmaskine, vil kun tiden vise.

Læs mere om 'Tilbage til fremtiden' i morgen, hvor Dr.dk sætter fokus på kultfilmene og deres betydning.