Verdens (måske) smidigste actionhelt er tilbage: Fra benhårde cirkelspark til belgisk selvironi

'Jean-Claude Van Johnson'-serie med Jean-Claude Van Damme i hovedrollen har premiere i dag. Vi gør status over hans karriere.

Van Damme demonstrerer sit berømte Split i 1990 på Las Hadas Golf Resort and Marina i Manzanillo, Mexico. (Foto: Ron Galella © 1990 Ron Galella)

Jean-Claude van Damme er tilbage i Amazon-serien 'Jean Claude van Johnson', og det er egentlig ret vildt, at der er så meget bevågenhed omkring en aldrende actionhelts comeback.

Det skyldes primært to ting: Jean-Claude van Damme har spillet med i et utal af filmklassikere såsom 'Bloodsport og Hard Target'.

Så har han i sit karrieres efterår været helt enormt god til at styre sit image i en ny retning, hvor spiddende selvironi og meta-baseret action-nostalgi har afløst den alvorlige mine.

Her kommer Jean-Claude van Dammes ti vigtigste øjeblikke - fra naiv og smidig actionstjerne til selvudleverende kult-figur.

Fase 1: Storhedstiden

Jean-Claude Van Damme i filmen 'Kickboxer' fra 1991. (Foto: Hulton Archive © 2012 Getty Images)

1. Skriget i Bloodsport

Den belgiskfødte Jean-Claude van Damme blev for alvor kendt, da han landede rollen som Frank Dux i kampsportsfilmen Bloodsport (1988), der med adskillige 'so bad it's good'-scener er blevet lidt af en kultklassiker.

På trods af mange mindeværdige scener - blandt andet van Dammes berømte split - er det i den endelige kamp mod den usportslige Chong Li, at filmen peaker.

Netop som Van Damme lader til at have overtaget, neutraliserer Li ham ved at kaste pudder i øjnene på ham. Det får Frank til at udbryde et skrig af en verden så kraftfuldt, at det stadig runger den dag i dag.

Du kan se Van Damme i den afgørende kamp mod Chong Li her - det berømte skrig kommer små fem minutter inde i klippet.

2. Dansescenen i kickboxer

I slutningen af 1980'erne kunne van Damme ikke gøre noget forkert. Alle hans film var kommercielle succeser, heriblandt 'Kickboxer', hvor han spillede en kamsportsudøver, der er på en mission om at hævne sin paralyserede bror.

Det er bestemt en af hans bedre film, men den mest mindeværdige scene er stadig den, hvor hans karakter, Kurt Sloane, bryder ud i dans på en bar.

Det er tydeligt, at han ikke besidder basal rytmesans, men det er startskuddet på en lettere humoristisk version af den belgiske actionstjerne, som senere hen skal vise sig at blive afgørende for hans karriereforløb.

Se den famøse dansescene her.

3. Upassende karatelærer

Jean-Claude van Damme var så stor i starten af 1990'erne, at han spillede to versioner af sig selv i action-komedien 'Dobbelt Slagkraft' (1991).

Filmen er succesfuld, men tanken om den populære skuespiller i hele to hovedroller i én og samme film er muligvis tegn på begyndende hybris og et skuespiller-ego ude af kontrol.

En af filmens mest mindeværdige scener er da den ene af Jean-Claude van Dammes tvillingebrødre folder sig ud som charmerende - eller måske nærmere upassende - karatelærer i stram spandex.

Scenen topper, da van Damme med et slesk smil leverer replikken 'because of my big legs and karate, I can do the split. Nooo problem', hvorefter han selvtilfreds laver sit imponerende signatur-split.

Du kan se klippet og det berygtede split her.

Fase 2: Nedturen

4. Van Damme får tæv af sin tidligere bodyguard (cirka 1993)

Den famøse amatørbokser og tidligere Hells Angel-chef Chuck Zito har ry for at være lidt af en hård negl.

Han var i en kort periode bodyguard for Jean-Claude Van Damme, der på det tidspunkt var en superstjerne med både et misbrugsproblem og et kæmpe ego.

Ifølge Chuck var Van Damme på det tidspunkt ude af kontrol og opførte sig som et dumt svin overfor alt og alle - inklusive Zito selv.

Det endte derfor efter sigende med, at Chuck Zito slog den berømte skuespiller i gulvet på en bar, hvilket naturligvis var et hårdt slag (no pun intented) for Van Damme, der altid spiller den ultimative tough guy.

5. Siger nej til million-kontrakt

Efter van Dammes kommercielle karriere-højdepunkt med filmen 'Time Cop' (1994), blev den populære belgier grådig. Han har selv fortalt, at filmstudiet Universal tilbød ham en gigantisk kontrakt på tre film, hvor han ville tjene 12 millioner dollars per film.

Jean-Claude van Damme mente dog, at han var mindst lige så meget værd som Jim Carrey, der forinden havde lavet en lignende kontrakt - dog med en løn på 20 millioner dollars per film.

Efter Jean-Claude van Damme takkede nej til det ellers vilde tilbud, blev han efter sigende holdt ude af Hollywoods gode selskab, og nedturen gik for alvor i gang.

6. Boner på skærmen (2007)

Et af de første Youtube-klip jeg så, var dét, hvor Jean-Claude van Damme er på besøg i et brasiliansk tv-show og midt i en intens dans med en smuk kvinde får en gedigen rejsning. Klippet er den dag i dag stadig for godt til at være sandt.

Du kan se det ti år gamle tv-klip her.

Fase 3: Genopstandelsen

Sylvester Stallone og Jean-Claude Van Damme til visning i Paris af 'The Expendables 2' i 2012. (Foto: Antonio de Moraes Barros Filho © 2012 Antonio de Moraes Barros Filho)

7. JCVD (2008)

Efter en lang periode, hvor alle Van Dammes film udelukkende blev udgivet direkte på dvd, kom det første vendepunkt i, hvad der igennem sluthalvfemserne og størstedelen af 00'erne så ud til at være en stendød karriere.

Det er første gang, at van Damme træder ud af rollen som ustoppelig muskelmand og reflekterer over egen karriere og persona i en spøjs meta-film, hvori skuespilleren (som spiller en version af sig selv) bliver involveret i et bankrøveri.

Vi mærker endelig en følsom side og en selverkendelse, som ikke før har været til stede i en ellers yderst selvhøjtidelig karriere.

8. The Expendables 2 (2012)

Sylvester Stallones filmserie om de gamle muskelmænd har gået sin sejrgang. Hovedsageligt fordi de er selvrefererende og udelukkende bygger på action-nostalgi fra 80'erne og 90'erne.

Mange var skuffede over, at van Damme ikke var med i den første film i rækken, så da han endelig dukkede op som skurk i 'The Expendables 2', stjal han showet.

9.The Epic Split (Volvo-reklame) + Reklame for (closest to cold) øl (2013)

En ting vi aldrig vil glemme Jean-Claude Van Damme for: Hans episke split.

Ingen action-skuespiller har nogensinde haft et mere enestående varemærke, og det var en genistreg af både skuespilleren og bilmærket Volvo at samarbejde i en af verdenshistoriens mest populære reklamefilm.

'A pair of legs engineered to defy the laws of physics. And a mindset to master the most epic of splits', hører vi en granvoksen van Damme sige med en alvorlig mine, mens han ubesværet balancerer mellem to kørende lastvogne. Wow.

Du kan se den snedige reklame her.

Jean-Claude Van Damme i forbindelse med verdenspremieren på Amazon-serien 'Jean-Claude Van Johnson' i Paris. Første sæson har premiere i dag på Amazon Prime Video. (Foto: Martin Bureau © Scanpix)

10. Jean-Claude van Johnson (2017)

I traileren til Amazons nye serie ser vi den nu 57-årige skuespiller kigge sig selv i spejlet og med den ene finger løfte i de tunge poser, der hviler under øjnene, mens der i baggrunden hænger en plakat af en viril Van Damme i sin storhedstid.

Selvom serien på overfladen lader til at have et humoristisk og småfjollet plot om, at Van Damme skal agere lejemorder, så er det seriens undertoner, vi allesammen glæder os til.

Nemlig at se Van Damme i nostalgiske og selvrefererende rammer med et twist af selvironisk distance.

Skuespilleren har endelig fundet sin identitet som charmerende belgisk klovn godt 35 år efter at karrieren for alvor blev kickstartet med et imponerende cirkelspark.

Du kan se traileren til Jean-Claude Van Johnson her.

Facebook
Twitter