Verdens største anmelder har set sin sidste film

Den amerikanske filmanmelder Roger Ebert er død af kræft 70 år gammel. Manden der har set over 7.000 film, vundet en Pulitzer-pris og fået en stjerne på Hollywoods Walk of Fame betragtes af mange som verdens største filmanmelder.

Roger Ebert ses her med sin karakteristiske tommelfinger vendt op i forbindelse med indvielsen af sin stjerne på Hollywoods Walk of Fame i 2005. Det var året før kræften for alvor tog fat og kostede ham kæben. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Forestil dig at se 7.202 film.

Forestil dig så at anmelde dem alle sammen.

Forestil dig derefter, at have gjort det så godt, at du både modtager en Pulitzer-pris og en stjerne på Hollywoods Walk of Fame.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det var ikke desto mindre, hvad den amerikanske filmkritiker Roger Eberts opnåede gennem sin 46-årige anmelderkarriere.

En karriere der nåede sin ende i går, da han tabte kampen til kræften 70 år gammel.

Døde to dage efter nedtrapningRoger Eberts døde blot to dage efter, at han på sin blog gav udtryk for at ville nedtrappe arbejdsmængden og tage et "leave of presence" - et ordspil på det amerikanske udtryk "leave of absence", hvor man er væk fra sit job i en periode, men stadig er ansat.

- Det betyder ikke, at jeg forsvinder. Min plan er at fortsætte med at skrive udvalgte anmeldelser, men overlade resten til det dygtige hold af skribenter, som jeg har håndplukket og beundrer stærkt. Jeg vil nu omsider blive i stand til at gøre det, jeg altid har fantaseret om: kun anmelde de film, jeg har lyst til at anmelde, skrev han således 2. april.

Ifølge filmmagasinet Ekko fik Roger Ebert første gang konstateret kræft i 2002 i skjoldbruskkirtlen. I 2006 fik han fjernet yderligere kræftvæv omkring kæben, og fik derfor fjernet en del af kæbebenet. Den operation medførte et brud på halspulsåren, der betød at Robert Ebert mistede evnen til at tale og til at spise og drikke naturligt.

Sidste år fik han så igen konstateret kræft i skjoldbruskkirtlen. En kræft der trods kemoterapi endte med at tage livet af ham.

- En institution inden for filmkritikTonemester fra filmskolen Peter Albrechtsen, der har været med til at skabe lydsiden på film som 'Mænd der hader kvinder' og Von Triers 'Antichrist', er stor fan af Roger Ebert og betegner ham som intet mindre end en institution inden for filmkritik.

- Han formåede at brede sig over mange platforme. Både avis, bøger, tv og senere Twitter, uden at gå på kompromis med kvaliteten. Hans særstatus i USA skyldes ikke mindst, at hans tv-show 'Sneak Previews' tilbage i 1970'erne var et af de første store landsdækkende filmprogrammer i Guds eget Land, siger Peter Albrechtsen til dr.dk/kultur.

Han nævner anmeldelsen af 'Stormy Monday' fra 1988 som et af sine absolutte favoriteksempler på Roger Eberts evne til at dyrke det sanselige og det cinematiske i sine filmfortolkninger.

Den amerikanske avis Chicago Tribune rapporterede således om Roger Eberts død under overskriften "En filmkritiker med en poets sjæl".

For gavmild med stjernerne

Ifølge Peter Albrechtsen brokkede flere filmnørder sig over, at Ebert generelt var for gavmild med i sin uddeling af stjerner.

- Men alle blev smittet af hans sprudlende entusiasme og nysgerrighed, og så var han næsten altid enormt veloplagt og velskrivende - selv i sine sidste kræftramte år. Han formåede at spidde underholdningsindustrien på en utrolig underholdende facon, siger den danske tonemester.

Per Jul Carlsen fra 'Filmland' på P1, er enig i, at det en af branchens helt store, der har sagt farvel.

- Han (Rober Ebert red.) tweetede nærmest døgnet rundt. Ofte med henvisninger til sine egne anmeldelser, men også til andre kritikeres holdninger og indlæg om filmmediets tilstand. Hans anmeldelser var altid grundige og velargumenterede, sprogligt levende og ofte morsomme. Hans meninger var tit forudsigelige, men det følger jo med, når man er en elsker af klassisk filmkunst, siger han til dr.dk/kultur.

Verdens største filmanmelder

Ifølge Ekko bliver han af mange betragtet som verdens største filmanmelder med 7.202 anmeldelser og 17 bøger på samvittigheden.

Han startede sin anmelderkarriere for 46 år siden på The Chicago Sun-Times i 1967, hvor han arbejdede hele sit liv.

Han blev dog først kendt gennem tv-programmet 'At the Movies', hvor han fra 1982 og 23 år frem vendte tommelfingeren op eller ned til ugens film. Først sammen med vennen og rivalen Gene Sinkel og senere med Richard Roeper.

Se klip fra tv-showet her.

I 1975 vandt han Pulitzer-prisen som den første kritiker nogensinde, og i 2005 fik han - også som den første kritiker - en stjerne på Hollywoods Walk of Fame. I 2005 kårede det amerikanske businessmagasin Forbes ham til USA's førende meningsdanner.

Han har i de sidste 15 år stået bag filmfestivalen 'Roger Ebert's Film Festival' - kendt som 'Eberfest' - i sin hjemstat Illinois.

Afskedsord fra præsidenten

Flere prominente amerikanere har i løbet af det sidste døgn udtryk deres sorg over tabet af filmelskeren.

Heriblandt præsident Barack Obama, der i en pressemeddelelse skriver, at "film ikke bliver det samme uden Roger".

I amerikanske The Hollywood Reporter hylder præsidenten Eberts kamp mod kræften, og understreger anmelderens betydning for amerikanernes forhold til film.

- For en hel generation af amerikanere - og især os fra Chicago - var Roger indbegrebet af film. Når han ikke brød sig om en film, var han ærlig. Når han gjorde, var han overstrømmende - han fangede films unikke evne til at bevæge os, siger Obama.

Blandt Roger Eberts favoritfilm kan nævnes Francis Ford Coppolas 'Dommedag nu', Federico Fellinis 'Det søde liv' og Orson Welles 'Citizen Kane'.

Du kan se en liste over flere af hans favoritter, samt nogle af de film han absolut ikke brød sig om, her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk