Verdens vigtigste scifi-film blev lavet for 35 år siden

Hvordan skaber man en fremtidsvision, der er evigaktuel? I anledning af 'Blade Runner 2049' har vi set nærmere på et mytisk mesterværk.

I 1982 fik robotter lige pludselig følelser, og scifi var lige pludselig noget man blev nødt til at tage alvorligt. Årsagen var 'Blade Runner' med Harrison Ford i hovedrollen. (Foto: Sunset Boulevard © This content is subject to copyright.)

Det bliver næsten ikke vildere inden for sci-fi.

Den oprindelige 'Blade Runner' fra 1982 er en af de vigtigste og mest indflydelsesrige science fiction-film, der nogensinde er blevet skabt.

Filmen bygger på den visionære forfatter Philip K. Dicks bog ‘Do Androids Dream of Electric Sheep’ og står stadig i dag som et mytisk mesterværk. Her i 2017 runger indflydelsen fra 'Blade Runner'-instruktør Ridley Scott stadig højlydt i filmindustrien, hvor science fiction-film stortrives.

Seneste skud på stammen er den aktuelle opfølger 'Blade Runner 2049', der har fået fremragende anmeldelser.

Hvis du er i tvivl om, hvorfor alle filmnørder pludselig er blevet så aktive på de sociale medier, så forstå den oprindelige films indflydelse her:

Ikonisk lydbillede

Filmens åbningsskud er ikke bare ikonisk fra et visuelt standpunkt. Den græske komponists Vangelis' overdådige mareridts-synth akkompagnerer perfekt Ridley Scotts skræmmende billeder af Los Angeles’ industrielle landskab fyldt med glimtende pyramider og flammespyende fremtidsfabrikker.

At lave lyd til 'Blade Runner' har ikke været en let opgave. Filmen er et spøjst genresammenstød af science-fiction og film noir og rummer mange komplekse lag i fortællingen, som alt sammen skal understreges og naturliggøres af musikken.

Alligevel føles lydbilledet aldrig forceret eller klichéfyldt, men derimod lander tonen et perfekt sted mellem forhåbning og fortvivlelse, mellem smukt og grimt, og understreger Scotts fremtidsdystopi hvor menneskets følelsesliv er så fortabt, at det er op til robotterne at agere menneskeligt.

Man kan ikke lytte til 'Stranger Things'-introen eller 'Terminator'-filmenes buldrende, metalliske trommer og synthesizer-melankoli uden at tænke på 'Blade Runner'.

0:00

Visionær visuel slagside

Ikke siden 'Metropolis' (1927) har en film haft så stor indflydelse på science fiction-genren som 'Blade Runner'. Ikke mindst den visuelle stil som blander dyster film noir med smadret steampunk-æstetik er forsøgt gengivet utallige gange med mere eller mindre succes.

Hele konceptet med flere lag af byliv, fra det naturalistiske asfalt-niveau med lysende neon-skilte til det øverste lag med flyvende person-’biler’, glasfacader og gigantiske digitale skærme ses i film som Luc Bessons 'Det Femte Element' og den dystopiske 'Dark World'.

Ridley Scott har udtalt, at det hele ligger i detaljen. Han har også udtalt, at hvis filmens designere fremstiller noget, så lover han at vise det i filmen. Det er denne tankegang, der gør Ridley Scott til et visuelt geni og hans sans for detaljer mærkes tydeligt igennem hele filmen.

Hvad enten man er med Deckard (Harrison Fords karakter) på et street food-spisested, hjemme hos særlingen Sebastian i en modificeret herskabslejlighed fyldt med hjemmelavet robot-legetøj eller i hjertet af en gigantisk fremtidsborg, så er alle disse steder komplet troværdige.

Selvom de visuelle effekter visse steder synes en anelse daterede, så står man alligevel tilbage med et filmunivers der synes mere virkeligt, end hvad selv størstedelen af effekt-studierne kan animere i dag.

Kompleks scifi-narrativ

'Blade Runner' ligner ikke en klassisk blockbuster på grund af sin opbygning og tema - heller ikke i sin samtid, 1982. Filmen tager sig overordentligt god tid til at opbygge en fortælling, der understøtter filmens ret komplicerede tematikker og nuancerede karakterer.

Robotterne i filmen ligner ikke bare mennesker til forveksling, de agerer humant og viser tegn på et rigt, men undertrykt følelsesliv fyldt med kærlighed, had og drømme. Det ser vi ikke mindst i Deckards flirt med Rachel, som i løbet af filmen bliver foldet ud som et helt ‘menneske’ (eller robot?).

Filmen er så nuanceret i personportrætterne, at det har fået mange til at spekulere på om Harrison Fords karakter Deckard er menneske eller robot.

I en verden hvor de store virksomheder ejer, sælger og udrydder menneskelignende robotter som kvæg, vender Scott op og ned på den gængse forestilling om den onde teknologi, som vi før så f.eks. med den manipulerende Hal i 'Rumrejsen: År 2001' eller den ustyrlige dræberrobot ‘Gunslinger’ i Westworld (1973).

Efter 'Blade Runner' er tanken om kunstig intelligens i højere grad blevet taget seriøst og moralske spørgsmål om rettigheder og sammenligninger med undertrykte befolkningsgrupper har præget moderne sci-fi-fortællinger såsom 'Ex Machina', 'A. I. - kunstig intelligens', 'Wall-E' og mange flere.

Unik markedsføring

Det kan synes komplet uoverskueligt, hvis man gerne vil se 'Blade Runner', da der findes op til syv forskellige versioner.

Da filmen fik biografpremiere i 1982 blev der - mod Ridley Scotts vilje - tilsat et tåkrummende voiceover-spor, indtalt af hvad der lyder som en halvt sovende Harrison Ford. Slutningen var tilmed ændret for at tilfredsstille bekymrede Hollywood-producenter, som mente at filmen var for dyster.

Den modificerede version af Scotts vision medførte kritiske røster, da filmen først kom ud, men det har på den lange bane vist sig at åbne op for en alternativ form for PR, da filmen senere udkom på vhs-formatet i en director’s cut-udgave, som i den grad genåbnede interessen for filmen.

Senere er der kommet flere versioner til, og det har bidraget yderligere til filmens mystik, men Ridley Scotts Final Cut-version fra 2007 står nok tilbage som den mest vellidte blandt fans.

Den biografaktuelle 'Blade Runner 2049' har fået anmelderne til at diske op med de helt store roser, men hvorvidt den kan hamle op med originalen på den lange bane, kan kun tiden vise.

'Blade Runner' (1982) er tilgængelig på dvd og visse streamingtjenester. 'Blade Runner 2049' (instr. Denis Villeneuve) har fået premiere, og kan ses i biograferne landet over.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter