Verdenskendt rapper er træt af andres fordomme: Folk skal tro mere på sig selv

Den britiske rapper og aktivist M.I.A fik at vide, at hun ikke var piget nok til musikindustrien.

- Der er meget snak om, at jeg ikke passer ind i samfundet. Folk har forudfattede meninger om mig og dømmer mig. Jeg tror, det er fordi, jeg er kvinde. De spørger, hvordan jeg kan tale om revolution og gå med neglelak og læbestift.

Loading preview...

Sådan siger den britiske rapper og aktivist M.I.A, der både skriver musik og taler åbentmundet om politik, sex og feminisme.

Selv i musikbranchen har hun oplevet, at der har været krav om, hvordan hun burde se ud. At hun skulle ligne Bob Marley, hvis hun virkelig ville have en revolution, i stedet for at gå i stiletter.

Læs også

Et kig bag facaden hos verdens største ikoner: 6 musikfilm, du ikke må gå glip af

DR møder den for nogle provokerende musiker på et hotelværelse i København, som hun besøger i forbindelse med den nye dokumentarfilm 'Matangi / Maya / M.I.A'. I filmen følger man hendes karriere som musiker og aktivist gennem flere år.

Det er tydeligt, at hun blæser på de mange holdning til, hvordan 'hun burde' se ud. Der er skruet ned for Bob Marley og op for læbestiften, og den lyse blazer understreger endnu mere, at hun insisterer på at være helt sin egen.

Loading preview...

Aktivisme var en vigtig del af hendes opvækst

Ifølge Matangi "Maya" Arulpragasam er aktivisme ikke noget, hun har valgt.

Loading preview...

En kombination af hendes fortid som flygtning og hendes fars rolle i en tamilsk oprørsgruppe på Sri Lanka har gjort aktivisme en naturlig del af M.I.A's offentlige fremtræden, fortæller hun.

- Det blev bare sådan på grund af min families historie, hvor aktivisme har været en vigtig faktor i min opvækst, siger hun.

I dokumentarfilmen kommer man helt tæt på den engelske kunstners tamilsk-srilankanske ophav, hvor man får et indblik i hendes rejse som tamilsk flygtning under borgerkrigen i Sri Lanka til verdenskendt aktivistisk popstjerne.

Opgør med stereotyper

Udover at få et indblik i Maya Arulpragasam liv stiller filmen skarpt på de identiteter og de roller, der er skabt i samfundet.

- Det handler om ikke at have en forudfattet opfattelse af, hvad kreative og musikere er. Man skal gøre det, der skal til, og selv definere sit ståsted. Jeg tror, det svarer til at leve i et samfund uden at lade sig slå ud, siger hun.

Loading preview...

Musikbranchens krav om hun skulle 'gøre det mere sexet' og stoppe med at tale om indviklede emner var nogle af de opfordringer, hun fik. Men fra hendes eget miljø kom der også holdninger til, at hun optrådte meget aktivistisk.

- Der, hvor jeg kommer fra, er det meget maskulint, at gå op i den slags, siger hun.

Loading preview...

Derfor håber hun, at filmen kan inspirere unge til at bryde med de faste stereotyper, samfundet har dannet.

- Unge mennesker udforsker deres identitet, kreativitet, rolle i samfundet, og hvordan de skal overkomme forhindringer og fastlåste rammer. Jeg synes, den her film bryder med de fastlåste bokse i samfundet, og derfor håber jeg på at kunne inspirer folk til at holde ved og tro på sig selv.

'Matangi / Maya / M.I.A' vises fredag 23. marts i Bremen Teater i København under CPH:DOX.

Facebook
Twitter