Verdenspremieren på en af årets mest ventede film skabte stor begejstring i Venedig - og den bliver en biografbasker, når den rammer Danmark

Storfilmen 'Dune' rammer snart Danmark. DR's anmelder var med ved verdenspremieren i Venedig.

Stjernerne var samlet ved verdenspremieren på 'Dune'. (Foto: Claudio Onorati © Ritzau Scanpix)

Sidste år var det science fiction-effektbasker-action-filmen 'Tenet', der skulle trække folk i biografen igen. I år er det en spøjs alliance mellem en helt almindelig knægt ved navn Aske, hans ternede ninja-dukke og filmhistoriens måske mest vedholdende helt, James Bond, der skal ordne paragrafferne – nåja, og de får selskab af en vis Paul Atreides.

Som bekendt har Anders Matthesens 'Ternet Ninja 2' virkelig gjort et grundigt stykke arbejde med at trække folk i biograferne. Med en lille smule held overhaler den 'Olsen-Banden ser rødt' fra 1976 og bliver danmarkshistoriens mest sete biograffilm med over 1.2 mio solgte billetter.

James Bond dukker op den 30. september og giver en hånd med i 'No time to Die', men 14 dage før da lander en ung mand med særlige evner i biograferne, Paul Atreides. Han kan skue ind i fremtiden – især med hjælp fra et særligt bevidsthedsudvidende stof, der findes på planeten Arrakis, og blot kaldes 'krydderi'.

Paul Atreides og hans familie kom til verden takket være den amerikanske forfatter Frank Herbert, der samlede en række af sine interesseområder i en mursten af en science fiction-roman, 'Dune' – eller på dansk, 'Klit'.

Herbert var fascineret af ørkener, der kunne flytte sig og opsluge byer. Han var også optaget af superhelte, gerne med en mytisk eller religiøs overbygning. Han dyrkede arabiske kulturer, interesserede sig for middelalderens riddere, og så dyrkede han svampe og eksperimenterede med bevidsthedsudvidende substanser.

Ud over Timothée Chalamet spiller Jason Momoa (fra blandt andet Game of Thrones), Zendaya (fra blandt andet Euphoria), Oscar Isaac og Rebecca Ferguson også med i filmen. (© © 2019 Warner Bros. Entertainment Inc.)

Ud af de interesser voksede fortællingen om Paul og hans familie, der overtager rettighederne til at høste 'krydderi' på planeten Arrakis, uden at ane at de er en del af et magtspil. Pauls mor nedstammer fra en magtfuld religiøs bevægelse, og hun ser Paul som en mulig messias – den, der kan redde det fremtidige univers fra en ondskabsfuld kejser.

Mange har forsøgt - alle har fejlet

Nu lyder det sikkert som om Frank Herbert har ædt nogle sjove svampe og været for skæv til at registrere, at han sad og kopierede 'Star Wars'. Men 'Dune' udkom i 1965, 12 år før den første 'Star Wars'-film. Siden kom yderligere fem romaner fra 'Dune's univers, hvilket med tiden har gjort Herberts fortællinger til historiens bedst sælgende science fiction-litteratur.

'Dune' foregår i fremtiden, hvor mennesket har bosat sig på flere forskellige planetsystemer i universet.

Flere har forsøgt at filmatisere 'Dune', men er løbet ind i problemer, fordi 'Dune' er så mangfoldig og kompleks en fortælling. Især brugte Herbert mange ord på 'krydderiets' effekter og på det særlige liv på ørkenplaneten Arrakis, hvor al væske genbruges i særlige dragter. Netop den grundighed og detaljekærlighed er tæt på umulig at oversætte til film.

Den chilenske instruktør Alejandro Jodorowsky brugte adskillige år på en 14 timer lang filmversion, men droppede til sidst projektet. 'Twin Peaks’’ skaber, David Lynch, fik færdiggjort en film, som til gengæld floppede eftertrykkeligt i 1984. Producerne på filmen ville noget andet end Lynch, der måtte acceptere, at hans 'Dune' endte med at blive en af den slags film, som folk ser for at svælge i, hvor galt en filmproduktion kan gå.

I 2000 blev 'Dune' en tv-serie, inden nye rygter om en stort anlagt filmatisering opstod. Producenter og instruktører kom og gik, indtil rettighederne i 2017 havnede hos canadiske Denis Villeneuve, instruktøren bag film som 'Arrival' og 'Blade Runner 2049'. Netop sidstnævnte, der er skabt med stor respekt for den oprindelige 'Blade Runner', men samtidig formår at skabe sit eget filmunivers, antydede, at Villeneuve var den helt rette til at omsætte Herberts roman til film.

Endnu mere 'Dune' på vej

Ultrafans af Herberts vision bliver nok aldrig tilfredse. Som vi har set det med 'Game of Thrones' og 'Star Wars', er hardcore-fans meget, meget svære at gøre glade. Til gengæld var der stor begejstring ved den første pressevisning af Villeneuves 'Dune', der netop har haft verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig. Der blev klappet lystigt, og ingen buede, hvilket ellers ofte er tilfældet når store amerikanske produktioner vises på festivaler for kunstneriske film.

  • Timothee Chalamet og Denis Villeneuve ankommer her til verdenspremieren på 'Dune' i Venedig. (Foto: ETTORE FERRARI © Ritzau Scanpix)
  • De to mænd er blandt festivalens største stjerner. (Foto: YARA NARDI © Ritzau Scanpix)
  • Det var noget af et fremmøde af stjerner ved premieren. Her ses Javier Bardem, Zendaya, Rebecca Ferguson, Denis Villeneuve, Oscar Isaac og Josh Brolin. (Foto: Claudio Onorati © Ritzau Scanpix)
  • Timothee Chalamet skriver autografer før premieren. Den unge mand er en af verdens største stjerner lige nu, og for få uger siden var han også en af de hotteste navne i Cannes, da Wes Andersons ¨'The French Dispatch'. (Foto: ETTORE FERRARI © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Villeneuves 155 minutter lange film hopper let henover Herberts detaljerigdom og mangfoldige beskrivelser, men bruger til gengæld mange billeder og meget lyd og musik til at suge tilskuerne indenfor i det særlige liv på sandplaneten 'Dune'.

Han giver sig god tid. Til alt. Til at se de legendariske kæmpeorme på Arrakis smyge sig gennem sandet, til at se familien Atreides guldsmede-inspirerede rumskibe lette og til at lade os publikum synke ind i sandet og lande på Arrakis – at blive et med filmens univers.

Det er ikke mindst det mod til at dvæle og undersøge, der gør Villeneuve til en særlig filmmager i vor tid, hvor andre hellere fyrer 1.000 vilde effekter af i sekundet så ingen kan komme og påstå, at de kedede sig.

Hjælper Paul Atreides, der bliver spillet af pigevennen Timothee Chalamet, så Aske og den ternede ninja med at redde biograferne? Det bør ingen være i tvivl om. Men det er selskabet bag 'Dune' faktisk. Som det fremgik af pressemødet i Venedig, har Legendary Pictures endnu ikke hostet op med penge til at indspille 'Dune del 2'...

Facebook
Twitter