Vi åbner ... på et eller andet tidspunkt: Biografkæde er ikke klar til gæster på trods af grønt lys

Det er ikke helt så simpelt at genåbne biograferne, lyder det fra Nordisk Films Biografer.

Biograferne må nu endelig åbne - men først skal de lige i gang med linealen. (Foto: Martin Lehmann © Scanpix)

De danske biografer kan efter to måneders lukning igen tænde for popcornmaskinerne og invitere gæster indenfor.

Kulturministeriet har her til morgen udsendt deres retningslinjer for biograferne, men der vil vil gå et lille stykke tid, før dørene igen vil blive slået op. I hvert fald når det gælder Nordisk Film Biografer, der er den største biografkæde i Danmark.

- Lige nu kan jeg ikke sige andet, end at vi åbner på et eller andet tidspunkt. Vi har først lige set retningslinjerne igennem, som blandt andet indeholder to forskellige arealkrav. Så vi skal i gang med linealen og måle salene og de forskellige andre områder i vores forskellige biografer, siger Asger Flygare, administrerende direktør i Nordisk Film Biografer.

Selvom han siger, at retningslinjerne hverken virker uforståelige eller

gigantiske
, og at Nordisk Film Biografer er glade for, at de nu kan åbne, så er der nemlig udover arbejdet med linealen mange andre forhold, som også skal tænkes ind.

For det første er alle de ansatte i biograferne hjemsendt, flere af dem holder forlænget weekend, og hele det tekniske i biograferne skal igen pudses af, inden det kan køre igen. For det andet, siger Asger Flygare, er det uklart, hvor mange film der er klar til at blive vist i biografen.

- Der er nogle pæne titler, som ligger og venter. Spørgsmålet er, om distributørerne vil ud med film i et marked med begrænset kapacitet, som

producenterne
har brugt flere år på at lave. De risikerer ikke at udnytte deres fulde potentiale, siger han.

Spørger man Michael Sørensen, der er programansvarlig i Nordisk Film Biografer, kan han endnu ikke give det fulde overblik over alle filmtitler, der kan ses, når deres biografer åbner igen.

Men han kan med sikkerhed sige, at tre filmtitler vil være klar.

- Det vil være filmtitler, som lige havde fået premiere, da vi lukkede ned den 12. marts. Det er filmen 'Bombshell', animationsfilmen 'Fremad' og actionkomedien 'The Gentlemen', siger han.

Økonomien afhænger af kapaciteten

Og så er der selvfølgelig økonomien. I retningslinjerne står der blandt andet, at der

maksimalt
må tillades adgang til ét publikum pr. to kvadratmeter i salene, mens det i publikumsarealerne udenfor salene
maksimalt
er én person pr. fire kvadratmeter. Desuden skal hver anden stol være ledig - dog må grupper, der har været i tæt kontakt med hinanden i forvejen, godt sidde ved siden af hinanden.

Nordisk Film Biografer i Norge har allerede åben, og der er kapaciteten kun på 25 procent.

- Vi må også bare indrømme, at med 25 procent er det svært at betale 100 procent i

husleje
, og gæsterne skal også lige vænne sig til at gå i biografen igen. Derfor er vi rigtig glade for de norske hjælpepakker, som også støtter for den
begrænsede
kapacitet. Det håber vi også kommer til at gælde i Danmark, siger Asger Flygare.

Så du kan ikke sige, hvornår I åbner, og om det overhovedet kan betale sig for jer at åbne?

- Nej, det kan jeg ikke på nuværende tidspunkt, og jeg kan heller ikke sige, hvornår jeg kan komme med en dato, siger han.

'Bombshell' var nomineret til tre Oscars. Filmen handler om tre kvinders oplevelser på en af USA’s mest magtfulde medieimperium, Fox News. (© Nordisk Film)

Danske Biografer: Retningslinjer giver gode rammer

Lars Werge, der er direktør i brancheforeningen Danske Biografer, vurderer overfor Ritzau, at retningslinjerne er til at overskue.

- Jeg tænker, at retningslinjerne giver nogle gode rammer for at genåbne på betryggende vis. Det er klart, at det ikke er en fuld genåbning, når der er

restriktioner
i forhold til kvadratmeter.

- Men hvis vi kan

håndtere
dem i biograferne, må vi til gengæld lukke temmelig mange ind i salene, siger han.

Han vurderer, at generelt mellem 50 og 70 procent af pladserne i biografsalene vil blive fyldt, mens resten skal stå tomme.

Visse mindre biografer har åbnet og er klar til weekenden. Tjek din lokale biografs hjemmeside for at se, om du kan komme i biffen i weekenden.