'Vi har fået smidt mange forhindringer efter os': Skaberne bag ny Pixar-film måtte optage hovedrolle-stemme i tøjskab

Det har ikke været nemt at få den i kassen. Men nu ser animationsfilmen 'Luca' endelig dagens lys.

(© Disney/Pixar)

Der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, når man laver en Pixar-film.

Blandt (meget) andet skal man have styr på filmens design og historie. Der skal lægges stemmer til de animerede figurer, og der skal optages musik til filmen.

Læg så dertil, at du er nødt til at gøre langt det meste hver for sig og hjemmefra på grund af en verdensomspændende coronapandemi.

Hvis du synes, det lyder som et logistisk mareridt, så vær blot glad for, at du ikke er instruktør Enrico Casarosa eller producent Andrea Warren, der står i spidsen for den spritnye Pixar-satsning 'Luca'.

Det var nemlig noget af en opgave at få alt til at gå op i en højere enhed, da man skulle skabe det glitrende azurblå middelhavseventyr, der handler om de to venner Luca og Alberto.

- Vi har arbejdet på det her utroligt længe – i fem år. Nu er den endelig ude i verden, og vi er begyndt at få reaktioner på den, hvilket er vidunderligt, for vi har været knyttet til filmen så længe, fortæller Andrea Warren via en Zoom-forbindelse fra Italien, der til forveksling ligner en kulisse fra filmen, der foregår i den fiktive by Portorosso.

Hun suppleres straks af Enrico Casarosa, der selv stammer fra Genova-området i Italien, som har inspireret de idylliske omgivelser i filmen:

- Vi har fået smidt mange forhindringer efter os i arbejdet med filmen.

De to teenagedrenge, som de ser ud under havets overflade. Det er Alberto til venstre og Luca til højre. (© Disney/Pixar)

Optaget i mors skab

Coronapandemien har nemlig gjort, at alle på filmen skulle arbejde hjemmefra. Således måtte man hurtigt i gang med at sende iPads og mikrofoner hjem til de skuespillere, der lægger stemmer til filmens karakterer.

- Vi vidste ikke, hvad vi var oppe imod eller hvor længe, vi ville være hjemsendt, så vi tog bare et skridt ad gangen, siger Andrea Warren og uddyber:

- Jeg var mest nervøs i forhold til at få optaget stemmerne til filmen, for hvis du ikke har dialogen, kan du ikke animere, og så kan du ikke foretage dig noget som helst andet.

Producer Andrea Warren og instruktør Enrico Casarosa poserer for fotografen i forbindelse med filmens præsentation i Genova, Italien, den 13. juni. (Foto: SIMONE ARVEDA © Scanpix)

Til syvende og sidst endte holdet med at have en færdig film. Også selvom processen ikke har været, som den slags er flest:

- Jack Dylan Grazer (der lægger stemme til Alberto) optog sin dialog i sin mors skab for at få den rigtige lyd. Når han spillede, ramte hans arme bøjlerne, og vi måtte bede ham tage scenen om, fordi de larmede, griner Andrea Warren.

Inspireret af instruktørs barndom

I 'Luca' følger vi de to venner Luca og Alberto – to teenage-havmonstre, der huserer i havet ud for byen Portorosso ved den italienske riviera.

Der er bare lige dét, at de kan forvandle sig til mennesker, hvis de søger mod land og tørrer.

De to venner Luca (tv.) og Alberto på torvet i Portorosso, som de udforsker sammen efter at have forvandlet sig fra havmonstre til mennesker. (© Disney/Pixar)

Snart har den udfarende og modige Alberto overbevist den mere sky og forsigtige Luca om at tage med på eventyr i den lille by, hvor indbyggerne i øvrigt er dødsens bange for de sagnomspundne havmonstre.

Lucas havmonster-forældre er til gengæld lige så rædselsslagne for menneskerne – og er ikke ligefrem fans af, at deres 13-årige søn søger mod havets overflade og op på land. For "de nysgerrige fisk bliver fanget", som moren på et tidspunkt formaner.

Historien om de to venner er inspireret af Enrico Casarosas egen opvækst i Italien. Og han minder ikke så lidt om filmens hovedrolle, Luca, afslører han:

- Luca er lidt sky og genert, og det var jeg også som barn. Han kommer fra en kærlig familie, der beskytter ham, og det minder også om min opvækst. Alberto minder også meget om en ven, jeg havde. Jeg fulgte med ham på mange eventyr, og hver uge havde han nye idéer til, hvad vi skulle lave.

Faktisk har Enrico Casarosa også haft mulighed for at introducere Andrea Warren for virkelighedens Alberto:

- Vi var sammen med for et par dage siden, hvor Andrea (Warren, producent) fik mulighed for at møde ham. Det var meget specielt. Det tog ti minutter, og så var vi igen to små fjollede drenge. Det er dét, der er dejligt ved den slags venskaber, lyder det fra Enrico Casarosa.

- Hele Lucas rejse minder om min, for selve filmen kredser om spørgsmålet: "Ville jeg være blevet den, jeg er i dag, hvis jeg ikke havde mødt ham?". Alberto giver ham selvtilliden til at søge ud i verden – og det kan jeg også relatere til, lyder det fra filmens instruktør, Enrico Casarosa. (© Disney/Pixar)

'Alle har sådan en ven'

Netop temaet omkring venskaber er helt centralt for filmen. For var vi egentlig blevet dem, vi er i dag, hvis det ikke var for dén der særlige ven, der ramlede ind i vores liv på det helt rigtige tidspunkt?

Nej, det var vi nok ikke, lyder filmens påstand.

- Alle har sådan en ven eller kan se sig selv i én af drengene. Mennesker, der er meget forskellige, ender tit med at ændre hinanden. Det er en ret interessant slags venskaber, mener Enrico Casarosa.

Har du endnu ikke fundet en Alberto til din Luca – eller omvendt – så er der også råd at hente. Man bør nemlig kun omgive sig med folk, der "ser én, accepterer én og faktisk er sødere ved dig, end du selv er".

- Det vigtigste er, at du omgiver dig med folk, der ser dig, favner dig og sætter pris på alle de ting, du er god til. Alberto ser Luca og sætter pris på hans kreativitet. Han ser, hvad Luca kan, før Luca selv ser det.

Og skulle du undervejs blive rørt – eller ligefrem komme til at knibe en tåre – over den hjertevarme og eventyrlige historie om to havmonstres ubrydelige venskabsbånd, er det kun godt, slutter Enrico Casarosa:

- Der er ikke mange ting, jeg sætter mere pris på, end når jeg hører, at nogen er blevet rørt af filmen.

Mon ikke, han nok skal få masser at sætte pris på.

'Luca' kan streames på Disney+ fra den 18. juni.

(© Disney/Pixar)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk