'Vi hulkede af grin': Dansk stjerneskuespiller hjemsøges stadig af ikonisk scene

'Blinkende Lygter' fylder 20 år og er i dag kendt for sine oneliners.

(Foto: Screenshot fra YouTube / Grafik: Oliver Seppo)

Jeg hader, når folk citerer film!

For det bliver ofte mere pinligt end sjovt, synes jeg, når venner hiver filmguld frem og forsøger at efterligne de skuespillere, der har sagt ordene. Især hvis de er virkelig dårlige til at imitere.

Er det kun mig, der har det sådan?

Og så kan det måske virke lidt mærkeligt, at jeg vælger at skrive en artikel om én af de film, der har leveret allermest ammunition til de venner, der ynder at fyre løs med de ikoniske replikker.

Men 'Blinkende Lygter' står for mig som den mest markante danske drengerøvsfilm nogensinde, og så kom den på et tidspunkt, hvor jeg selv var en drengerøv. Og hvor jeg i et svagt øjeblik med et påtaget lidende ansigtsudtryk måske selv kunne finde på at råbe:

- Jeg ska' da ha'!

Du skal nok få historien bag ordene.

Endda fra manden, der i en dunst af muggen røv og med desperationens sved på panden råbte dem fra en sofa, som var lige så udpint som ham selv.

Ligesom Sofie Gråbøl vil fortælle om den scene, der er skyld i, at hun hvert år til påske bliver spurgt af fremmede, om hun får pustet nogle æg.

Sofie Gråbøl som Hanne, der er i 'Blinkende Lygter' er kæreste med Stefan spillet af Nikolaj Lie Kaas. (Foto: Rolf Konow / Grafik: Oliver Seppo © M&M Productions)

'Olsen-banden' på coke

Men lad mig lige hjælpe dig lidt på vej først, hvis du nu aldrig har set eller hørt om 'Blinkende Lygter', der ramte de danske biografer i slutning af 2000 og trak 436.060 danskere i biografen.

Det placerer filmen på en måske ikke synderlig imponerende 64. plads over de mest sete danske biograffilm. Altså milevidt fra den folkekære og fiktive bande, der indtager førstepladsen, men, ifølge DR's filmanmelder Per Juul Carlsen, godt kan sammenlignes lidt med 'Blinkende Lygter'.

- Filmen er en slags 'Olsen-banden' på coke, siger han og uddyber:

- 'Blinkende Lygter' nedstammer fra de gavtyvskomedier, vi har haft det rigtig godt med i Danmark.

Kort fortalt handler filmen om en flok mænd med en traumatisk barndom, som blandt andet kommer til udtryk i ekstrem vold mod både mennesker og dyr, der har fusket sig til nogle millioner og tager flugten mod Barcelona. I stedet for den spanske storby ender de i bedste 'Olsen-banden'-stil et helt andet sted på grund af motorproblemer. I dette tilfælde i en dansk skov.

Det er bizar vold i Quentin Tarantino-stil krydret med kærligt karikerede personskildringer.

En "afvæbnende debut" fra den 28-årige instruktør Anders Thomas Jensen, som Politikens anmelder roste. Og en historie om "danske desperadoer" og "den milde bande", som andre anmeldere skrev. Anmelderen fra Berlingske supplerede med:

- Anders Thomas Jensens 'Blinkende Lygter' er en ujævn, uforudsigelig og stærkt underholdende film med vittige replikker og problematisk vold.

Flere anmeldere fandt det unødvendigt at henrette køer, pløkke egern og sønderbanke folk og nødvendigt at kritisere Anders Thomas Jensen for de bizarre voldsscener.

Meeen, den skal de ikke ha'.

Heller ikke 20 år efter, mener Ulrich Thomsen, der spillede Peter og leverede den replik, som jeg har lovet at vende tilbage til.

- Fuck anmeldelser! Dem kan man ikke bruge til en skid. Man kunne have lavet det meget mere voldeligt, hvis man ville det, siger han.

Det er da heller ikke volden, der fylder mest i DR's filmanmelder, Per Juul Carlsens, hoved, da jeg spørger, hvad han synes om 'Blinkende Lygter'.

- Hvis det bare var gået amok i skyderier, var det jo lige meget, men Anders Thomas Jensen sørger hele tiden for, at karaktererne er sympatiske. Der er en solid bund med nogle elskelige tosser, ligesom i 'Olsen-banden', siger han.

Nu ska' du da ha'

'Olsen-banden'-sammenligningen holder til dels, mener Ulrich Thomsen.

- De er begge folkekomedier, der har ramt bredt og bliver ved med at gøre det, siger han.

Og én af Ulrich Thomsens replikker bliver sagt igen og igen… Og igen.

En replik, der udspringer af, at Peter har abstinenser.

Svedig, beskidt, skudsåret og desperat ligger han på en sofa i det forladte bondehus, som banden er havnet i. Langt væk fra København og de pushere, der normalt leverer den coke, som Peters krop skriger efter. Han er i gang med en kold tyrker, da han til gruppens alfahan Torkild, der spilles af Søren Pilmark, råber:

- Jeg skal sgu da ha' noget mad! Jeg skal da ha' et bad! Jeg stinker af muggen røv! Jeg skal ha' noget coke! Det skal jeg da ha'! Det skal jeg da ha'! Jeg ska' da ha'!

Peter har abstinenser. Han vil have noget coke, men Torkild siger nej. (Foto: Rolf Konow / Grafik: Oliver Seppo © M&M Productions)

Hvordan blev den scene til?

- Det var faktisk mit eget påhit, fortæller Ulrich Thomsen, 20 år efter scenen blev skudt.

- Det var noget, der opstod, da vi indspillede scenen. Der har måske stået noget lignende i manuskriptet, men det var ikke instrueret, og ordene kom bare ud sådan, og så gentog jeg det.

Hvorfor kom ordene ud på den måde?

- Nogle gange kommer sådan noget bare. Jeg ved ikke, hvorfor det lige blev sådan.

Kunne Anders Thomas Jensen lide det?

- Der er meget lidt freestyle i film, og det er jo sådan med film, at man bare kan klippe det ud, hvis man ikke kan lide det.

- Og han vælger jo folk, som selv kan bidrage. Det er fint at finde på noget selv en gang imellem, selvom det er sjældent, at man har lyst til at ændre på hans manuskripter, siger 56-årige Ulrich Thomsen.

Oscar-vindende instruktør og euforisk arbejdsglæde

Anders Thomas Jensen er efter 'Blinkende Lygter' blevet kendt for sin evne til at skrive morsomme manuskripter med skæve karakterer. Ofte psykopater, der, som Per Juul Carlsen tidligere pointerede, har nogle medmenneskelige træk, som gør, at man alligevel holder af dem.

Som for eksempel i 'De grønne slagtere', 'Adams Æbler' og 'Mænd og høns'. Og altså 'Blinkende Lygter', hvor Anders Thomas Jensen både var manuskriptforfatter og instruktør.

Og hvor Sofie Gråbøl som 31-årig spillede rollen som 'Hanne'.

- Jeg havde mødt Anders Thomas Jensen i andre sammenhænge, og han var den her rockstjerne, der var trådt ind på scenen. Han var sindssygt dygtig. Der var en vibe omkring ham, og man havde lyst til at arbejde sammen med ham, siger hun 20 år efter.

Året inden 'Blinkende Lygter' havde Anders Thomas Jensen vundet en Oscar-statuette for kortfilmen 'Valgaften', hvor Ulrich Thomsen i øvrigt spillede med.

Anders Thomas Jensen (til højre) sammen med producent Kim Magnusson til Oscar-uddelingen i 1999, hvor de vandt for 'Valgaften'. (Foto: © Reuters Photographer / Reuter)

Så Anders Thomas Jensen havde altså bevist sit værd, inden han kastede sig ud i at instruere sin første spillefilm. Og han delte gavmildt ud af sine evner, husker Sofie Gråbøl.

- Manuskriptet er virkeligt mesterligt og ekstremt morsomt skrevet, og Anders Thomas Jensen har skrevet meget generøst til alle roller i den film, forstået på den måde, at der i de fleste film er hovedroller og funktioner, men i den her film følte jeg, at jeg spillede en hovedrolle, selv om jeg ikke var særlig meget med.

Ud over Sofie Gråbøl og Ulrich Thomsen var blandt andre Nikolaj Lie Kaas og Mads Mikkelsen på rollelisten. Skuespillere, der kendte hinanden fra teatret. Og det satte sit præg på arbejdsmiljøet.

- Der var en euforisk arbejdsglæde, og man kan også se på skuespillerne, at de nyder deres roller og har det virkelig sjovt. Der er rigtig mange steder i den film, hvor jeg kan se på folk, at de har svært ved at lade være med at grine, siger Sofie Gråbøl.

- Det er sjovt at lave en komedie, og vi havde det sjovt. De er jo mine venner alle sammen, supplerer Ulrich Thomsen.

Peter bliver inspireret af den fordrukne læge, spillet af Fritz Helmuth, til at grave ølhuller, så øllene kan få den helt rigtige temperatur. I filmen falder Hanne i et af ølhullerne. En scene, der skulle tages om flere gange, fortæller Sofie Gråbøl: - Jeg har aldrig haft det sjovt, når jeg er faldet i et hul før, siger hun 20 år efter. (Foto: Rolf Konow /Grafik: Oliver Seppo © M&M Productions)

Får du pustet nogle æg?

Det kan godt være, at Hanne ikke fylder meget i 'Blinkende Lygter', men hun er med i en scene, som den dag i dag stadig forfølger Sofie Gråbøl. Og mange af os, der ikke er så vilde med at få smidt filmcitater i hovedet.

Hvert evig eneste år til påske.

For hvis du, som jeg, nogensinde har været til en påskefrokost, hvor der er blevet talt om en syg høne, der har lagt et æg, som ser lidt mærkeligt ud i skallen, så er det formentlig en reference til dén scene.

Altså scenen, hvor Hanne insisterer på, at Torkild (Søren Pilmark) ligesom de andre i banden skal puste æg, og hvor Torkild indvilger for at redde den gode stemning, men puster og puster uden resultat og ender med at lukke munden på den hånende Hanne med en knytnæve i ansigtet.

- Den scene var ekstremt krævende. Vi sad udenfor og brugte en hel dag på den, for der er mange med, og alle skulle igennem deres scene. Alle mændene skulle på først, og jeg sad fra tidlig morgen og hulkede af grin over dem. Da jeg skulle på efter frokost, kunne jeg næsten ikke hente mere latter frem. Jeg måtte virkelig knokle for den scene, siger Sofie Gråbøl.

- Den var sjov, men det var vanskeligt at holde masken, og scenen tog lidt længere end normalt, fordi vi lige skulle grine af. Som jeg husker det, var det især Søren (Pilmark), der havde det svært, supplerer Ulrich Thomsen.

Scenen er siden gået over i dansk filmhistorie.

Og Sofie Gråbøl mener også, at scenen kan noget helt specielt.

- Hvad han ikke får fortalt om mandlig stolthed og ære i den scene. Det er så godt set og godt fortalt. Vi forstår jo alle, hvordan folkene omkring det bord har det. Bare ikke Hanne. Hun træder på samtlige landminer uden at forstå, at hun gør det. Heller ikke efter hun har fået en knytnæve i ansigtet, forstår hun, hvad der er sket, siger Sofie Gråbøl.

Og Anders Thomas Jensen vidste godt, at scenen kunne blive noget helt specielt. Allerede inden den ramte det hvide lærred.

- Da jeg talte med Anders Thomas Jensen om scenen, inden vi skulle indspille den, sagde han, at det var en a-scene. Jeg spurgte ikke ind til, hvad han mente med det, men han glædede sig til at lave den og vidste godt, at den kunne blive rigtig god, siger Sofie Gråbøl.

Filmknytnæven er ikke den eneste konsekvens, der har været for Hanne.

- Hvert år, når det er påske, møder jeg folk, der kommenterer dén scene. Så spørger de: "Nå, får du pustet nogle æg?".

Er det ikke irriterende?

- Nej da, det er så hyggeligt. Når man ryger ind i folkehukommelsen på den måde og bliver en del af "familiealbummet", så er det et ridderslag. Det bliver man ikke træt af, siger Sofie Gråbøl.

Torkild til venstre med en skydeglad Arne (Mads Mikkelsen), der sælger våben og selv elsker at skyde med dem. (Foto: Rolf Konow / Grafik: Oliver Seppo © M&M Productions)

'Jeg kender jægere, der drømmer om at skyde mennesker'

Jeg kunne have taget fat i mange flere scener fra 'Blinkende Lygter', og jeg beklager, hvis du er fan og mangler nogle ord om netop din yndlingssekvens eller replik.

For jeg har slet ikke nævnt "Ove Ditlevsen" eller Fritz Helmuths rolle som den alkoholiserede læge med de kølende ølhuller og den tunge sovs.

Men ved du hvad, lille Arne!

Så må du google.

Undskyld, hvis det bliver for indspist, og hvis jeg nu kom til at gøre det dér, som jeg rasede mod i starten af artiklen.

Men prøv det dér med at google, for så kommer der også nogle af alle de fede klip, som jeg ikke kan vise her, og nogle af de fraklip, hvor Ulrich Thomsen og Søren Pilmark ikke kan holde masken, samt noget af al den vold, som Anders Thomas Jensen blev kritiseret for, frem. Og som han selv beskrev som "fascinerende" i et interview med hedengangne 'Aktuelt' den 4. november 2000 – dagen efter premieren på 'Blinkende Lygter'.

- Film er jo ikke virkelighed. Jeg forstår ikke den diskussion. Det er, som om den udspringer af en angst, men man ved jo godt, at det er for sjov, at det ikke er virkelighed… Men det her, det handler jo om psykopater, og så må vi også beskrive dem, som de er. Og jeg synes ikke selv, det er overdrevet. Jeg kender jægere, der drømmer om at skyde mennesker. Og det ser sådan ud, når man får et ølglas i hovedet. De ting sker. Så er der måske bare lidt mange af dem på kort tid her i filmen.

Nikolaj Lie Kaas og Mads Mikkelsen nøgenbader i 'Blinkende Lygter'. De to er også på rollelisten til Anders Thomas Jensens kommende film, 'Retfærdighedens Ryttere'. (Foto: Rolf Konow / Grafik: Oliver Seppo © M&M Productions)

'Den kan man bruge i rigtig mange sammenhænge'

Anders Thomas Jensen er gået i gang med at indspille det, der er blevet kaldt en opfølger til 'Blinkende Lygter'.

Blandt andet fordi instruktøren har samlet nogle af de samme skuespillere, og fordi Nikolaj Lie Kaas til TV2 Fyn har sagt, at humoren i den kommende film, der bærer titlen 'Retfærdighedens Ryttere', minder om humoren i 'Blinkende Lygter', og Mads Mikkelsen til samme medie har sagt, at man godt kan glæde sig, hvis man kan lide Anders Thomas Jensens univers.

Det ville måske heller ikke gøre mig noget, hvis der kommer nyt materiale til de af mine venner, der stadig taler om syge høns og "Ove Ditlevsen" som én af Danmarks store digtere.

Men der skal noget til at ramme niveauet fra 'Blinkende Lygter', når selv Sofie Gråbøl har ladet sig inspirere.

Efter knap 35 år som skuespiller er der faktisk kun én eneste filmreplik, hun stadig bruger i sit virkelige liv, og det skulle vel aldrig være…

- Jeg ska' da ha'!, nærmest råber Sofie Gråbøl ind i telefonen og forlænger og forvrænger det sidste 'a' på den helt rigtige Ulrich Thomsen'ske måde og følger op med ordene:

- Den sætning kan man bruge i rigtig mange sammenhænge.

Ja tak, så stopper vi!