'Vi skal passe på, at MeToo ikke gør livet kedeligt': Ny Netflix-serie handler om hemmelig flirt på arbejdspladsen

Serien 'Kærlighed og anarki' er lige nu aktuel på Netflix.

Den 45-årige svenske instruktør og serieskaber, Lisa Langseth, står bag 'Kærlighed og anarki', der kan ses på Netflix. (Foto: Simon Bajada © Netflix)

- Jeg prøver at lade være med at tænke for meget over, hvor mange mennesker der potentielt kan se serien. For det er sindssygt mange.

Sådan siger den svenske instruktør, Lisa Langseth, der står bag den romantiske komedieserie 'Kærlighed og anarki', som allerede nu kan ses på Netflix af streamingtjenestens mere end 190 millioner abonnenter.

I den svenske serie, der kommer i otte afsnit, følger vi den ambitiøse konsulent, Sofie, der er gift og har to børn. Da hun begynder et moderniseringsprojekt på et forlag, møder hun den 15 år yngre it-ekspert, Max, hvorefter der opstår en uventet flirt mellem dem.

De begynder i al hemmelighed gennem forskellige lege at udfordre hinanden til at gøre grænseoverskridende ting, der strider imod normerne i samfundet. Som forholdet udvikler sig, begynder legen at tage overhånd, hvilket får store konsekvenser for hovedpersonerne.

I 'Kærlighed og anarki' er Sofie en fremadstormende karrierekvinde, der har fremtiden planlagt med mand og børn. Men så møder hun den unge Max, som vender op og ned på hendes tilværelse. (Foto: Ulrika Malm © 2020 Netflix)

Hovedpersonerne i 'Kærlighed og anarki' er meget forskellige. Og det er helt bevidst, at den strukturerede og 'perfekte' Sofie finder sammen med den yngre Max, påpeger Lisa Langseth.

- Sofie og Max' forhold handler mere om klasseforskel end alder, siger hun og uddyber:

- Hun tilhører en højere socialklasse, og hun har masser af penge og status. Alt dette har den 15 år yngre Max ikke. Men Sofie længes efter at falde ned fra sin høje sociale status, selvom hun ikke rigtig ved det i begyndelsen.

- I starten er Sofie så struktureret, så perfekt og har alt. Men det er ikke den "rigtige" hende. Under overfladen er hun en karakter, der er fuld af anarki. Hun har prøvet at glemme, hvem hun i virkeligheden er, siger Lisa Langseth.

Slipper fri fra kontrolleret tilværelse

Uden at spoile alt for meget om handlingen i 'Kærlighed og anarki' kan man roligt sige, at Sofie, der spilles af den svenske skuespiller Ida Engvoll, får vendt op og ned på tilværelsen efter mødet med Max.

Men det behøver ikke kun være skidt at gøre op med en kontrolleret tilværelse, der dikteres af samfundets normer. Det kan også være en befrielse, mener den 45-årige svenske instruktør.

- Seerne må gerne dele sig i to grupper, når det gælder Sofies rejse gennem serien. Den ene gruppe kan sige: "Ja, det er vidunderligt! Gør det, gør det, gør det," mens den anden gruppe gerne må tænke: "Åh nej, lad være med at gøre det!".

- Det er hårdt at miste alt, men jeg mener også, der kan være en stor frihed, fordi hun slipper af med alle byrderne om at være perfekt.

'MeToo må ikke gøre det hele mere kedeligt'

En af de slående temaer i Netflix-serien er aldersforskellen mellem hovedpersonerne.

Samtidig er der en ulighed i magtforholdet mellem Sofie, der er den rige og betydningsfulde chef på det fiktive forlag, hvor den unge Max er it-specialisten uden så meget magt.

Alligevel mener Lisa Langseth ikke, at deres forhold i serien på nogen måde kan sammenlignes med virkelighedens MeToo-sager, hvor magtforholdet ofte er skævt.

Den unge it-specialist spilles af den svenske skuespiller Björn Mosten. (Foto: Ulrika Malm © 2020 Netflix)

Der er nemlig én stor forskel, mener hun.

- Det, der sker mellem Max og Sofie, er noget, de begge vil. Det, som MeToo-bevægelsen med rette kritiserer, er, når nogen gør noget mod en anden person, som personen ikke tillader.

Lisa Langseth kalder MeToo-bevægelsen "en meget vigtig bevægelse for kvinders frihed", men omvendt må den ikke gøre livet al for gråt og trist.

- MeToo må ikke gøre livet mere kedeligt. Det ville være forfærdeligt. Hvis det sker, så er det uundgåeligt, at der kommer en modreaktion.

- Jeg mener, at det er vigtigt at huske, at vi stadig skal være skøre og legesyge, og det kan vi sagtens uden at støde andre mennesker, siger hun.

'Kærlighed og anarki' kan ses på Netflix.

Facebook
Twitter