'Vi var bange for at ødelægge det for alle andre': Nu er skaberne af The Rain klar med ny Netflix-serie

Den nye danske Netflix-serie 'Nisser' er ikke som juleeventyr er flest.

(Foto: © Stefan Wessel, DR)

Hvis du tror, at den nye, danske Netflix-miniserie 'Nisser' er en hyggelig familiefortælling om godhjertede nisser iført røde nissehuer, tager du grueligt fejl.

Faktisk er den noget nær det modsatte.

I 'Nisser' er de mystiske nisser på en afsidesliggende dansk ø nemlig ikke bange for at dræbe mennesker, der kommer for tæt på skoven, hvor de bor.

I korte træk handler 'Nisser' om en dansk storbyfamilie, der i juleferien rejser til en afsides dansk ø. Her opdager familien hurtigt, at øens hemmelighedsfulde beboere lever i samhørighed med farlige væsener i skoven, som viser sig at være nisser. Blodtørstige nisser.

Da familiens lillesøster, Josefine, finder en såret ungnisse, tager hun den med hjem for at redde den. Men derved bryder hun også en århundrede gammel balance mellem mennesker og nisser og kaster alle på øen ud i en livsfarlig kamp for overlevelse.

Den unge skuespiller Sonja Steen spiller hovedrollen som Josefine i 'Nisser', der på engelsk hedder 'Elves'. (Foto: © Henrik Ohsten, © 2021 Netflix)

Miniserien i seks afsnit, der har premiere i dag, er skabt af Stefan Jaworski efter original ide af Jannik Tai Mosholt og Christian Potalivo.

Netop de to sidstnævnte har vi i forbindelse med premieren taget en snak med. For hvordan opstår ideen om at lave en fantasy-familiefortælling om nisser - eller rettere sagt farlige nisser?

- Ideen opstod egentlig ud af, at vi ser nisser som noget utrolig sødt, barnligt og julet, men i de traditionelle nissehistorier af ældre dato er de nogle små sataner. Der er ikke så langt fra drillenisse til dræbernisse, fortæller Jannik Tai Mosholt.

De to idemænd beskriver ikke serien som en klassisk juleserie, på trods af at serien udkommer, mens julehyggen spreder sig herhjemme.

- Vi elsker at gøre noget lidt uhyggeligt, selvom det er til hele familien. At turde sige at nisser findes, uden at det behøver at være en lille fyr med en rød tophue, der gerne vil hjælpe nogen med at finde julemandens skæg, siger Christian Potalivo.

'The Rain' banede vejen

Jannik Tai Mosholt og Christian Potalivo er efterhånden velkendte navne på den danske film- og seriescene.

Jannik Tai Mosholt har skrevet flere episoder af hitserier som 'Borgen', 'Rita' og 'Bedrag', mens Christian Potalivo blandt andet har produceret tre sæsoner af TV2-serien 'Dicte'.

Men de er nok mest kendt for deres første samarbejde med Netflix. Sammen med Esben Toft Jacobsen skabte de nemlig den allerførste danske serie til streaminggiganten - 'The Rain' - tilbage i 2018.

Den post-apokalyptiske ungdomsserie, hvor man følger en gruppe af unge mennesker, som flygter fra en dødelig virus båret af regn, fik knap så gode anmeldelser med på vejen af de danske anmeldere.

Jannik Tai Mosholt (venstre) og Christian Potalivo har oplevet at få "tæsk" af de danske anmeldere for 'The Rain', men det tager de med oprejst pande: - Troen på succes skal være større end angsten for at fejle, siger Christian Potalivo. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Men Netflix-publikummet elskede den, og med 30 millioner seere er de tre sæsoner af 'The Rain' blandt de mest sete ikke-engelsksprogede serier på platformen.

Ville vi ødelægge det for alle andre?

Anmeldelserne herhjemme af 'The Rain' var mildest talt ikke de bedste...

- Nå, det mener du ikke, siger Jannik Tai Mosholt og bryder ud i et grin på kontoret på ydre Nørrebro i København.

... Men hvad er det, de danske anmeldere ikke har forstået, siden så mange mennesker har set serien?

- Det er sindssygt svært at svare på. Personligt er jeg stoppet med at læse anmeldelser, fordi jeg ikke kan bruge det til noget.

- Man vil gerne elskes af alle, og det er enormt svært ikke at tage det personligt. Det eneste, man kan gøre, er at lave det, man selv har lyst til. Og håbe på, at der er nogle derude, der kan lide det, siger Jannik Tai Mosholt, der fortæller, at han på et tidspunkt frygtede, at de med 'The Rain' kunne ødelægge chancerne for mange andre.

- Jeg kan huske, at et dansk medie skrev, at ingen kom til at se 'The Rain'. Det gjorde os bange, fordi vi var de første, der lavede noget til Netflix, og vi kunne potentielt blive de sidste - og dermed ødelægge det for alle andre.

Jannik Tai Mosholt indrømmer, at han har det svært med at læse anmeldelser af de ting, han har lavet. Faktisk er han helt stoppet med at læse dem, fordi han ikke mener, at han kan bruge dem til noget. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Men sådan blev det ikke. I stedet gik folk "helt bananas" over serien i Brasilien og Mexico, som Christian Potalivo udtrykker det. Også i lande som USA, Frankrig, Italien, Polen, Tyrkiet og Tyskland blev 'The Rain' en stor succes.

Christian Potalivo tror, at seriens internationale succes har været en medvirkende årsag til, at Netflix gav grønt lys til endnu en dansk genrehistorie som 'Nisser'. Og han håber også, at det kan åbne døre for andre.

- Vi håber, at det spreder sig som ringe i vandet. Vi kan se, at der er andre derude, som har lyst til at fortælle alternative og nye historier, siger han.

Nyt Netflix-projekt på vej

Men 'Nisser', der blandt andet har Ann Eleonora Jørgensen, Rasmus Hammerich og Peder Thomas Pedersen på rollelisten, er ikke kun en genrehistorie med overnaturlige væsener, gys og uhygge.

Det er også en historie om at gå fra barn til ung voksen.

- Det er en familiehistorie og en coming of age-historie om en pige, der er træt af at være barn, og som gerne vil have ansvar. Når man skraber alt væk, er det en historie om at gå fra barn til ung, siger Jannik Tai Mosholt, inden Christian Potalivo supplerer:

- Men serien behandler også temaer som "dem og os", land og by og arv og miljø, hvilket alt sammen spiller ind på det at blive større og kæmpe for sin plads i verden.

Ungnissen i 'Nisser' er blevet til ved en blanding af digitale effekter og en dukke. I nogle scener er det en dukke, som bare har fået lavet digitale øjne for at skabe liv, andre steder er den lavet rent digitalt. På andre tidspunkter er det en blanding af de to. (Foto: © Henrik Ohsten, © 2021 Netflix)

De to herrers samarbejde med Netflix stopper ikke med 'Nisser'. Faktisk har de allerede filmet deres næste projekt til streamingtjenesten.

Og ud fra Christian Potalivos beskrivelse lyder den kommende serie som en naturlig forlængelse af 'The Rain' og 'Nisser'.

- Vi kan afsløre, at den hedder 'Chosen', og at det er en science fiction-serie, som foregår i en fiktiv dansk by, Middelbo, hvor en meteor slog ned for 17 år siden.

- Men det er ikke alt, hvad man troede om den meteor, som viser sig at være helt sandt, fortæller han.

'Chosen' får premiere på Netflix i løbet af 2022.