VIDEO Ghita Nørby: Jeg kunne ikke tage livet af mig selv

I en ny film spiller Ghita Nørby en ældre kvinde, der er uhelbredeligt syg - og i sine sidste dage samler hun hele sin famile for at tage afsked - inden hun vil afslutte livet.

Bestemmer du egentlig over dit eget liv?

Debatten om aktiv dødshjælp er en debat, der ofte dukker op i Danmark.

Fortalere for, at syge danskere selv må tage den ultimative beslutning, har flere gange forsøgt at få ændret lovgivning uden held.

I en ny film af Bille August spiller Ghita Nørby den ældre kvinde Esther, der er uhelbredelig syg.

Alderen tvinger Ghita Nørby til at tage stilling

Filmen handler om aktiv dødshjælp og de etiske og følelsesmæssige spørgsmål det rejser - både for den der vil dø - og for de pårørende.

Det er et emne, som også privat er tæt på Ghita Nørby, der i dette efterår - som hun siger - får et ottetal sat på sin alder, når hun fylder 80 år.

- Jeg har dyb respekt for, når mennesker ikke vil mere, men jeg tror bare, at de mennesker er gået et sted hen for at kunne handle på den måde. Og det er et sted, hvor jeg aldrig har været, siger Ghita Nørby.

- Jeg kunne ikke tage live af mig selv.

Dumme svin og elskede

Hun fortæller, at tanken, om at man selv kan bestemme, på en eller anden måde er tiltrækkende, men at der også er mange voldsomme udfordringer, når man går ind og bestemmer over liv og død.

- Pludselig er der noget, der hedder arv og penge, og hævn og had, og dumme svin og elskede. Det er et svært spørgsmål, og jeg har ikke løsningen. Det har jeg ikke, siger Ghita Nørby.

'Stille Hjerte' får premiere herhjemme til november.

Se Ghita Nørby fortælle om sin holdning til aktiv dødshjælp i videoen i toppen af artiklen.

FacebookTwitter