VIDEO Nynne spillede Ellen i 'Matador': Det var en magisk tid

Godt nok varede det kun to uger, men mindet om tiden som 'Matador'-skuespiller står stadig klart for Nynne Ubbe, der i dag arbejder inden for en helt anden branche.

Da Nynne Ubbe var 10-11 år, kom en caster fra ’Matador’ forbi hendes skole i Holte.

Året var 1978.

Et par dage efter ringede telefonen hjemme hos hendes forældre.

Caster Jette Termann havde lagt mærke til Nynne i skolegården og tænkte, at hun kunne være et godt bud som arvtager efter Helle Nielsen, der spiller Ellen som barn i serien, der fra maj kan opleves i en ny og teknisk forbedret udgave på DR1.

- Det skulle helst være en lyshåret en med store fortænder, og det kunne jeg levere, siger Nynne Ubbe, der i dag er 49 år, og griner.

Nynne Ubbe har set 'Matador' to gange og overvejer at se med, i hvert fald nogle af afsnittene, når DR for syvende gang fra maj viser serien - denne gang i en ny og forbedret udgave. (Foto: PRIVATFOTO)

Hun gik til casting og fremførte nogle replikker fra en skoleforestilling, hun lige havde lavet, og fik rollen som Ellen nummer 2 ud af i alt 4. Nynne Ubbe spillede Ellen som stort barn, mens Christine Hermansen siden personificerede Ingeborgs datter som ung og Benedikte Dahl som voksen.

Magisk at gå på opdagelse i kulisserne

Det, hun husker bedst fra de cirka to uger, det tog at udfylde rollen i de fem afsnit, var for det første kostumeprøverne.

Nynne Ubbe, der var barn af 70’erne, gik til dagligt i træsko og smækbukser. Men Ellen, som hun i serien portrætterede i årene op til besættelsen, gik i uldstrømper, nederdel og skjorte med flæser.

Derudover var der de andre børn på settet. Dem, der spillede Ellens bror, Daniel, og børnene Regitze og Ulrik, der var Varnæs’ to børn.

- Erik Balling (instruktør, red.) var jo notorisk dårlig til børn, så vi havde ikke så meget med ham at gøre. Til gengæld var der nogle søde produktionsassistenter, der tog sig godt af os, siger Nynne Ubbe.

Og de sørgede altid for at lægge indspilningerne, så de fire Korsbæk-børn var på optagelse på samme tid. Sammen fik de lov at løbe rundt i kulisserne af Korsbæk, der var bygget op på Nordisk Film i Valby.

- Det var jo magisk at få lov at gå på opdagelse i de kulisser. Så stod man lige og kiggede ind i Varnæs’ hus eller Damernes Magasin, og nede for enden af vejen lå banken, og det, der blev til Skjerns Magasin, var der også.

Da Ellen fik en hest...

En af de scener, som Nynne Ubbe – og sikkert også mange seere – husker særligt godt, er da Ellen, fordi hun er den bedste i sin klasse, får en hest af sin far, hvilket ellers er Daniels store ønske.

Senere forbarmer den gode Kathrine, Ingeborgs mor, sig og køber for sine egne penge en hest til Daniel også. ”Sådan en får man, når man er en god og kærlig dreng”, siger hun.

Daniel bliver glad for hesten, men siger lige inden rulleteksterne, helt mut: ”Jeg ville helst have haft den af far”.

- Det er jo en scene, som folk husker, siger Nynne Ubbe, der i modsætning til seerne også har et positivt minde om scenen.

- Det foregik på en nedlagt forladt gård, det var en fantastisk hyggelig dag, og de voksne var meget søde ved os.

De voksne - Buster Larsen, Lily Broberg, Ghita Nørby og Jørgen Buckhøj - vidste Nynne Ubbe dog ikke helt, hvem var.

- Men de var utroligt søde ved os, siger Nynne Ubbe, der også husker, at hun faldt af hesten, så snart den var drejet om hjørnet med hende på ryggen. Scenen fra ’Matador’ var nemlig hendes første bekendtskab med en hesteryg.

Sjovt med en lille aktie i serien

Nynne Ubbe var 16 år, før hun så hele serien for første gang. I dag, hvor hun siden har set den en enkelt gang mere, er hun stolt over at have været med i noget, der har fået så stor en plads i danskernes bevidsthed - og på tv.

- Det er sjovt at have en lille bitte aktie i en serie, som folk har en vis veneration for, siger Nynne Ubbe.

Karrieren som skuespiller begrænsende sig for hende til de to uger i sommeren for 39 år siden. I dag arbejder hun med udviklingshæmmede som afdelingsleder på en fritids- og ungdomsklub. ”Verdens bedste job”, kalder hun det.

De fleste af hendes bekendte kender til hendes karriere i den ikoniske danmarksfortælling, men det er ikke så tit, de taler om det.

- Men sidst serien blev sendt (i 2012, red.), var der også et par stykker af de unge, jeg arbejder med, der så den, og som var meget optaget af universet. Pludselig så de mit navn i rulleteksterne og lavede koblingen.

- Og så bondede vi over det, siger Nynne Ubbe.

’Matador’ har repremiere 6. maj klokken 20 på DR1.

Facebook
Twitter