Viggo Mortensen inden Oscar: Måske bliver jeg den eneste dansker, der ikke vinder

Oscar-nominerede Viggo Mortensen er klar på en god aften og en taberdans, hvis han ikke vinder. Men han satser på, de andre danske Oscar-håb vil danse med ham, selvom de får gyldne statuetter med hjem.

Her ses Oscar-nominerede Viggo Mortensen med Malene Beltoft Olsen, som spiller hovedrollen i den Oscar-nominerede kortfilm ”Silent Nights”. Begge deltog i fredags i Kulturministerens officielle reception i Los Angeles i anledning af de danske bidrag til Oscar-uddelingen, der finder sted natten til mandag dansk tid.

Hvis man googler Viggo Mortensen, har han været nomineret til et hav af fornemme filmpriser gennem sin karriere, men groft sagt har den dansk-amerikanske skuespiller vundet forbløffende lidt.

- Ja, det kan godt være Meryl Streep har rekord i at have været nomineret til en Oscar mange gange, men jeg har vist næsten også en rekord i generelt bare aldrig at vinde, griner Viggo Mortensen, da vi taler med ham i Los Angeles.

Han har dog allerede høstet massive anmelderroser og anerkendelse verden over for sin præstation i dramaet 'Captain Fantastic', og selvom han ser frem til Oscar-uddelingen, hvor han er nomineret i kategorien Bedste Mandlige Skuespiller, tager han det storstilede arrangement med ophøjet ro.

- Selvfølgelig bliver jeg glad og måske også lidt chokeret, hvis jeg vinder. Men jeg synes, det er vigtigt at få en god aften og more sig lige meget hvad. Også hvis det er en af de andre, der bliver kaldt op på scenen.

Arrangerede 'taberdans'

Til det formål kan Viggo Mortensen trække på sine erfaringer fra 2008, hvor han også var nomineret i kategorien Bedste Mandlige Skuespiller, dengang for sin rolle i gangsterfilmen 'Eastern Promises'.

- Efter selve uddelingen undrede jeg mig over, at mange virkede som, at de ikke var i det allerbedste humør, og så gik det op for mig, at fire ud af fem i lokalet jo havde tabt.

Sammen med nogle canadiske filmfolk, der heller ikke havde scoret statuetter, besluttede han sig for at løfte stemningen lidt og arrangerede en 'taber-dans'.

- Vi inviterede de forbipasserende til at være med, men det var der desværre ikke så mange, der ville.

Roser Roland Møller

Den 58-årige skuespiller er meget begejstret for begge de danske film, der er med i Oscar-opløbet i kategorierne for Bedste Udenlandske Film og Bedste Kortfilm.

- Det er virkelig nogle stærke film begge to. Ronald Møller spiller rigtig godt, og holdet bag kortfilmen er også virkelig gode. Det kan jo i virkeligheden være begge film vinder, og jeg så er den eneste danske taber. Men så inviterer jeg dem alligevel til at danse taberdans med mig. Det vil de sikkert godt.

Viggo Mortensen roser danske Roland Møller (t.h.), der spiller med i den Oscar-nominerede 'Under Sandet'. (Foto: CAP/FB © Image supplied by Capital Pictures)

Et mirakel

At han med 'Captain Fantastic' overhovedet er nået så langt som til at være nomineret til kom bag på ham.

- Det er nærmest et mirakel i sig selv, at jeg overhovedet er med i puljen. Hvis du for et år siden havde fortalt mig, at jeg ville blive nomineret til en Oscar for anden gang, havde jeg ikke troet på det, for det er virkelig sjældent at så forholdsvis en lille film uden de store budgetter kan nå så langt uden at blive brutalt promoveret.

Viggo Mortensen i 'Captain Fantastic'. (Foto: WILSON WEBB © Scanbox Entertainment)

- Jeg håber bare, at al Oscar-opmærksomheden vil betyde, at flere folk kommer til at se filmen, for mange her i USA har slet ikke hørt om den. Men den fortjener virkelig at få opmærksomhed, for Matt Ross (instruktør og manuskriptforfatter, red.) har lavet et fantastisk arbejde. Faktisk tror jeg, vi også kunne være blevet nomineret for bedste manuskript og bedste film, hvis vi havde haft budget til at sætte det store PR-apparat i gang.

Ingen tale i lommen

Selvom Viggo Mortensen med sine mange år i filmbranchen har trådt på adskillige røde løbere og deltaget i utallige festivaller, prisoverrækkelser og premierer bliver den del af arbejdet aldrig helt hans foretrukne hjemmebane.

- I år er jeg lidt mere vant til det, fordi jeg har været igennem det en gang før, men ellers er den slags normalt ikke noget, jeg gør. Der er nogen, der tager med til Oscar-fest hvert år, om de er nominerede eller ej, men den slags med rød løber og at få taget billeder – det er ikke lige mig. Jeg bruger i stedet situationen til at få mulighed for at møde en masse spændende mennesker. Dét, synes jeg, er meget mere interessant end alt det andet, og den del af det, ser jeg frem til, fastslår Viggo Mortensen, der har sin voksne søn med som ledsager.

Han har dog ingen takketale parat i inderlommen og regner med, at han godt kan klare sig uden, hvis det bliver aktuelt.

- Det er vel ikke så svært. Jeg kan jo godt huske, hvem der har været med til at lave filmen, griner han.

- Der er mange, der gerne vil sige noget klogt, men jeg vil bare sige tak.