Viggo Mortensen til DR: Man kan og skal tale med sine børn om alt

Viggo Mortensen har meget til fælles med sit alterego i filmen ’Captain Fantastic’, der har dansk biografpremiere i dag. Det fortæller han i et eksklusivt interview med DR Kultur.

  • Viggo Mortensen i Dagmar Bio tirsdag d. 2. august i anledning af premiere på hans nye film Captain Fantastic. Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2016 (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)
  • Viggo Mortensen var forbi DR til et interview om filmen 'Captain Fantastic', der er instrueret af Mike Ross, og som har den dansk-amerikanske skuespiller i hovedrollen. (Foto: © Thomas Vinther Larsen, (c) DR)
1 / 2

Da Viggo Mortensens søn Henry var omkring 7 år, var der en pige på hans egen alder, der var meget interesseret i ham. Det affødte den første far og søn-snak om det modsatte køn. Viggo Mortensen spurgte ind til, hvad der var sket, og om de havde gjort andet end at drille hinanden, og Henry ville helst ikke snakke om det. Men Viggo Mortensen insisterede.

- Det var sådan lidt klodset, men det gik, siger han til DR Kultur.

Tog alvorsnakken tidligt

Da Henry var 12-13 år, tog far og søn den store snak. Om sex. Igen syntes Henry, at hans far var pinlig og emnet ubehageligt. Men igen insisterede hans far.

- Det er vigtigt at snakke med børn om den slags (sex og andre svære ting, red.). Det kan man, og det skal man, siger Viggo Mortensen.

Fra januar til oktober i år er Viggo Mortensen rundt i verden - på festivaler og i forbindelse med biografpremierer - for at promovere 'Captain Fantastic'. Dog med pauser. (Foto: © WILSON WEBB, Scanbox Entertainment)

Det er en af de mange ting, som den dansk-amerikanske skuespiller har til fælles med Ben Cash, som han personificerer i den nye film ’Captain Fantastic’, der har dansk premiere i dag.

Viggo: Måske er jeg ikke så barsk, som Ben er

Ben er far til seks og bor ude i en skov i det nordvestlige USA – langt fra civilisationen. Han har opgivet sit job som lærer og dedikeret sit liv til at gøre hele mennesker ud af sine børn. Han lærer dem at læse, at tænke, at spille musik og at jage, og når de nysgerrigt stiller svære spørgsmål, som hvad er døden og hvad er sex, er det Bens pædagogik at svare ærligt og direkte.

- Måske er jeg ikke så barsk, som Ben er i filmen, men jeg synes, det er sundt og positivt at snakke med børn om alt, siger Viggo Mortensen til DR Kultur.

Den 57-årige skuespiller mener, at mange forældre er for bange for, at deres børn ikke kan lide dem. De vil gerne fremstå cool, giver lov til alt og undgår svære diskussioner.

Det er en opdragelsesmetode, der ifølge Viggo Mortensen kan føre til, at børnene senere i livet vil føle, at deres forældre ikke har interesseret sig sådan rigtigt for dem. Selv har skuespilleren, hvis søn i dag er 28 år, praktiseret disciplin, ærlighed og spurgt ind til, om Henry havde lavet lektier, hvad han havde fået at spise, og hvem der skulle køre bilen hjem fra byen.

Deler hovedpersonens interesse for naturen

Viggo Mortensen og Ben Cash er også fælles om deres interesse for naturen. Viggo Mortensen har fisket meget med sin far som barn, gået på jagt, og hvor Ben i filmen er selvforsynende og bor i en skov, gror Viggo Mortensen træer, tomatplanter, blomster og avokado på sine tre balkoner ud fra lejligheden i Madrid.

Da Matt Ross, der tidligere i år vandt instruktørprisen Un Certain Regard for filmen i Cannes, endnu tidligere havde valgt Viggo Mortensen til hovedrollen, gav han ham en masse bøger, som han blev bedt om at læse for at forstå, hvilken type Ben Cash var, og hvad han interesserede sig for.

De seks børn i filmen 'Captain Fantastic' er afskåret fra samfundet. Ude i skoven lærer de sprog og læser bøger i stedet for at se fjernsyn, og de er dygtige og i fysisk god form, men har ingen kontakt med andre børn. (Foto: © WILSON WEBB, Scanbox Entertainment)

- Det var bøger om matematik, økonomi, natur, historie, politik og Noam Chomsky (amerikansk filosof og politiker, der spiller en vis rolle i filmen, red.), men jeg havde allerede læst mange af dem i forvejen, siger han.

- Der stod i manuskriptet, at mine (Bens, red.) børn og jeg talte flere sprog sammen, og Matt gav mig mange amerikanske bøger, og så kom jeg med nogle danske, argentinske, tyske og franske, siger Viggo Mortensen, der i øjeblikket selv er i gang med to bøger; en tjekkisk digtsamling og en klimabog.

Bens svigerforældre i filmen er ikke begejstrede for den livsførsel, som Ben og hans kone har valgt for deres børnebørn. (© Scanbox Entertainment)

Folk skal slappe af

Generelt er Viggo Mortensen så analog, som det er muligt. Han har ganske vist en computer, fordi den er nødvendig i forbindelse med hans forlagsarbejde og fotografi, men hans telefon er en gammel flipflop-model, og han slukker den så tit, han kan.

- Men så bliver folk sure, for det er de ikke vant til. Jeg synes bare, at de skal slappe af, siger han og griner.

Viggo Mortensen er også en af dem, der holder postvæsenet beskæftiget med håndskrevne breve og postkort, og han foretrækker at hente El País og de catalanske aviser på papir nede på hjørnet hver morgen i stedet for at læse nyheder på nettet.

Ude i skoven spiller Ben musik om lejrbålet med sine børn om aftenen. (Foto: © WILSON WEBB, Scanbox Entertainment)

Måske er alt det, jeg gør, forkert

Når Viggo Mortensen, der er notorisk kendt for at sige nej til roller – det var for eksempel hans søn, der var fan af 'Ringenes Herre', som fik sin far til at tage (gennembruds-)rollen som Aragorn i trilogien – har sagt ja til at medvirke i ’Captain Fantastic’, skyldes det, at filmen, som enhver anden god film, stiller spørgsmål uden at give svar.

- Jeg synes, at alle historier, hvor du tænker: ’Måske er alt det, jeg gør som far, statsborger eller menneske forkert. Jeg har taget fejl, jeg må lave om på mit liv eller min måde at snakke med folk på’ – de historier er interessante. Det er sundt at være i tvivl, siger Viggo Mortensen til DR Kultur.

I filmen bliver Ben og hans seks børn tvunget til at forlade deres paradis og møde "den virkelige verden", som de ikke ubetinget bryder sig om. (Foto: © Cathy Kanavy, Scanpix Entertainment)

Lyt til hinanden

Efter filmen, der beskriver flere værdisammenstød mellem Bens familie og det omgivende samfund, har skuespilleren tænkt meget over, hvad han ser som et universelt problem:

- Folk er bange. Ikke kun for andre synspunkter, men også for andre mennesker, racer og folk fra andre steder, siger han. Hvad sker der, hvis vi snakker med dem, vi ikke kan lide, og hører deres synspunkter, som vi allerede har besluttet er uinteressante og ikke kan lære noget af, spørger han retorisk.

- Hvis man ikke taler sammen og hører efter hinanden, får man krig og ballade alle steder, siger Viggo Mortensen, inden han smutter ud for at tale videre om filmen i dansk og udenlandsk presse.

Hør også Viggo Mortensen i ’Ugens Gæst’ på P1 lørdag 13. august klokken 12:15.