Vildt plat - men på en begavet og frydefuldt overraskende måde

Kick-ass-instruktøren vender op og ned på alt og alle i 'Kingsman: The Secret Service'

KSS_JB_D27_02661.CR2

Selvfølgelig er ’Kingsman: The Secret Service’ en plat film. En vildt plat film, endda, fuld af fjollede tåbeligheder og ligegyldigt fis og ballade.

’Kingsman: The Secret Service’ er mandschauvinistisk, gammeldags, drengerøvet, hypervoldelig og temmelig meget andet, man kan brokke sig over dagen lang på de sociale medier.

Men der er noget særligt ved filmens platheder. De har fået et ekstra twist, en flabet tone, en hvad-fanden-skete-der-lige-der-fornemmelse, der løfter en ligegyldig metervareactionkomedie til en gennemruskende frydefuld oplevelse.

En hyldest til de klassiske Agent 007-superskurke

En superskurk, der læsper – endda så overdrevet at det tydeligvis er for sjov? Plat.

En britisk agent, der er så overklassefimset britisk mand overhovedet kan forestille sig i sirligt jakkesæt og paraply? klichéplat.

En svensk blondine, der gerne vil have den i numsen af vores helt? Plat.

En arbejderklassedreng, der viser sig at være mere gentleman end de fine overklassesønner? Plat og kliché med plat kliché på.

Sådan er ’Kingsman: The Secret Service’ fra start til slut. Men vent! Den læspende superskurk er en parodi, nej en direkte hyldest, til de klassiske, gammeldags Agent 007-superskurke, der sidder inde i et hemmeligt bjerg og nusser deres kælekat mens de drømmer om verdensherredømme. ’Kingsman’s superskurk, der bliver spillet med drenget entusiasme af Samuel L. Jackson, er af afro-amerikansk æt – og endnu vigtigere: han har sgu en ret god pointe med sin plan om verdensherredømme.

Vil fejre friheden med en tur bagi

Og den svenske blondine er ikke bare en svensk blondine, men en svensk prinsesse, der tror virkelig inderligt på at god sund, svensk social moral er det eneste rigtige for verden. Men derfor kan hun vel godt være så mangefacetteret en kvinde, at hun vil fejre friheden med en tur bagi?

Det er hinsides plat, men samtidig også en bagvendt måde at bryde klichéerne, pille den moralske glans af både helt og heltinde, og slå fast – med et gigantisk glimt i øjet – at vi mennesker har mange flere nuancer end filmmediet viser os.

Og arbejderklassedrengen er en begavet knægt, der egentlig er dømt til et liv som burgerbollevender, men som får chancen for at blive hemmelig agent – og ta’r den, med både sund fornuft, moral og heltemod.

De klassiske dyder og overklassesnobberiet skal altså væltes, ifølge ’Kingsman’-instruktøren Matthew Vaughn.

Det er dælme godt nok set før på film, men Vaughn er altid klar til at vende og dreje klichéerne. For uanset hvor godt et sandt gentleman-hjerte, der gemmer sig i vores arbejderklassedreng, bliver han først rigtig interesseret i at redde verden, da en svensk prinsesse lokker med analsex.

Minder i forbavsende grad om en overfyldt insektkoloni

Og den britiske overklasseagent, der bliver spillet med klassisk stiv overlæbe af Colin Firth? Ja, ’Kingsman: The Secret Service’ er jo en hyldest til de hemmelige overbritiske agenter i de gamle James Bond-film, fra før Bond blev en dyster følefølefims, dengang Agent 007 var uforpligtende fis og ballade.

Der bliver sendt hilsner til Bond overalt i den hysterisk kulørte ’Kingsman’, men det er helt igennem typisk for ’Kingsman’, at den bryder sine egne regler og vender sig selv på hovedet og netop ikke kun vil være uforpligtende og kulørt.

Den gale superskurk Valentine er måske den mest rationelle figur i filmen. Og hans plan om at overtage verden ved at tildele alle mennesker et gratis telefonabonnement og derved overtage deres vilje, er et ekstremt klart billede på hvor meget kvægbestand, der er over menneskeheden.

Scenerne hvor folk banker løs på hinanden over hele verden i et blindt raseri styret af Valentine, minder i forbavsende grad om en overfyldt insektkoloni hvor indbyggerne spiser hinanden for at overleve – eller for at sikre sig det bedste abonnement til deres nye smartphone.

Begavet satire

Derudover serverer ’Kingsman’ flere stumper begavet satire over Jordens herskende overklasse. Og endelig er der filmens insisteren på at alle dens figurer, hvad enten det er superskurke, overklassesnobber eller svenske prinsesser, indeholder mere dybde og flere overraskelser end det firkantede filmmedie normalt bevilliger folk.

Det er alt andet end plat.

'Kingsman: The Secret Service' kan ses i danske biografer fra den 26. februar

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk