Vinterberg skriver historie! Nomineret til en Oscar for bedste instruktør og for 'Druk'

Thomas Vinterberg skriver dansk filmhistorie med to Oscar-nomineringer.

Thomas Vinterberg har mulighed for at stikke af sted med to af de fornemme Oscar-statuetter ved prisuddelingen, der finder sted den 25. april. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Der er rigtig god grund til at skåle for den danske filminstruktør Thomas Vinterberg - og for hele Danmark - i dag!

For den 51-årige filmmager har mandag eftermiddag skrevet sig ind i dansk filmhistorie. Som den første dansker nogensinde er Vinterberg nemlig nomineret i kategorien 'Bedste instruktør' ved verdens største filmpris, Oscar, for filmen 'Druk'.

'Druk', der på engelsk bærer titlen 'Another Round', har ligeledes opnået en nominering i kategorien 'Bedste internationale film'. Det er dermed anden gang, at Vinterberg lander en Oscar-nominering i denne kategori - første gang var i 2014 for 'Jagten'.

Se Thomas Vinterbergs reaktion, da han hører, han er nomineret i kategorien 'Bedste instruktør', herunder:

Thomas Vinterberg, der så nomineringerne blive oplæst med flere fra filmholdet på Zentropa i Avedøre, er fuldstændig overvældet over de to nomineringer.

- Vi havde håbet på nomineringen i den internationale kategori. Men at jeg og resten af filmholdet er nomineret for 'Bedste instruktør' er helt vildt, siger Thomas Vinterberg og nævner derefter sin datter, der døde i en færdselsulykke i 2019:

- Når jeg tænker tilbage på det seneste halvandet år, så har det været fyldt med kærlighed, glæde og overskud – og selvfølgelig også sorg over tabet af min datter. Så jeg tænker, vi oplever en slags kulmination. Kapitlet er ved at være afsluttet, og det er meget rørende, siger Thomas Vinterberg.

Thomas Vinterberg befandt sig sammen med flere andre fra filmholdet på Zentropa, da nomineringerne i dag blive offentliggjort. Han fortæller i øvrigt, at han ikke ved, hvordan Oscar-festen kommer til at foregå, men at han er klar til at rejse, hvis han bliver inviteret til Oscar-fest. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Ros fra instruktører, Vinterberg har set op til

For ham har nomineringen i kategorien 'Bedste instruktør' en helt særlig betydning, fordi det er andre instruktørkolleger, der har stemt.

- Jeg har fået nogle helt fantastiske tilkendegivelser fra instruktører, jeg har set op til og været inspireret af hele mit liv, og som pludselig sidder og skriver breve til mig. At de nu har givet mig denne nominering er en ekstraordinær ære for mig, siger han.

I instruktør-kategorien er Thomas Vinterberg oppe imod tre andre førstegangsnominerede; Lee Isaac Hung ('Minari'), Chloé Zhao ('Nomadland') og Emerald Fennell ('Promising Young Woman') samt David Fincher, der er nomineret for Netflix-filmen 'Mank' - filmen, der i øvrigt har scoret flest nomineringer af alle, nemlig ti i alt.

I 'Bedste internationale film'-kategorien skal 'Druk' kæmpe om den gyldne statuette mod film fra Rumænien, Bosnien-Hercegovina, Hongkong og Tunesien.

Det er 13. gang, siden Oscar-uddelingen indførte 'Bedste internationale film'-kategorien (som den hedder i dag) i 1956, at en dansk film bliver nomineret i dén kategori.

Amerikanske anmeldere er vilde med 'Druk'

Siden 'Druk' havde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september sidste år, er rosen og priserne skyllet ned over filmen.

I december vandt filmen eksempelvis fire priser ved European Film Awards, ved den hjemlige Robert-fest i februar løb den med hele fem priser - og så har den ellers vundet et hav af priser ved filmfestivaler rundt omkring i verden.

Flere udenlandske anmeldere har været voldsomt begejstret for Mads Mikkelsen i rollen som Martin i 'Druk'. (Foto: Henrik Ohsten © Henrik Ohsten)

Filmanmeldere både herhjemme og i udlandet har da også været svært begejstrede for Vinterbergs drama om fire gymansielærere, der eksperimenterer med, hvordan livet vil være, hvis man konstant har en alkoholpromille på 0,5.

Blandt andet gik Filmmagasinet Ekkos anmelder så langt at kalde den for en "ny klassiker i dansk film". Anmelderen på amerikanske Vox skrev, at hun ikke kunne overdrive sin kærlighed til 'Druk' og sendte en særlig ros til Mads Mikkelsen, hvis ansigt "minder hende om en statue skåret i sten, og som nu hviler på en museumspiedestal."

Også den ellers taltunge Wall Street Journal nærmest forgudede Mads Mikkelsen. Den amerikanske finansavis beskrev mister Mikkelsen som "blandt vor tids førende filmskuespillere. Han er skarp, hans timing er upåklagelig, og hans karakterer ser altid ud til at have et rigt indre liv".

To andre danskere nomineret

Det er dog ikke kun Thomas Vinterberg og 'Druk', der er værd at kippe med dannebrog for i dag. To andre danskere er nemlig også at finde blandt de nominerede til filmbranchens fornemste pris.

Således er klipperen Mikkel E.G. Nielsen nomineret i kategorien 'Bedste filmredigering' for filmen 'Sound of Metal', mens Elvira Lind står bag den amerikanske kortfilm 'The Letter Room', der er nomineret til 'Bedste kortfilm'. Selvom filmen er amerikansk, er den medproduceret af Sara Stockmann og klippet af Adam Nielsen.

Disse danske spillefilm har været nomineret til en Oscar

 • 2021: 'Druk' (Thomas Vinterberg)

 • 2017: 'Under sandet' (Martin P. Zandvliet)

 • 2016: 'Krigen' (Tobias Lindholm)

 • 2014: 'Jagten' (Thomas Vinterberg)

 • 2013: 'En kongelig affære' (Nikolaj Arcel)

 • 2011: 'Hævnen' (Susanne Bier) - vandt

 • 2007: 'Efter brylluppet' (Susanne Bier)

 • 1990: 'Dansen med Regitze' (Kasper Rostrup)

 • 1989: 'Pelle Erobreren' (Bille August) - vandt

 • 1988: 'Babettes gæstebud' (Gabriel Axel) - vandt

 • 1961: 'Harry og kammertjeneren' (Bent Christensen)

 • 1959: 'Paw' (Astrid Henning-Jensen)

 • 1956: 'Qivitoq' (Erik Balling)

 • Derudover har fire danske kortfilm fået Oscar-priser. Det er 'Helium' (2015), 'The New Tenants' (2009), 'Der er en yndig mand' (2002) og 'Valgaften' (1999). Kilde: DFI

FacebookTwitter