Voilà: Frankofil dansker får årets æresbodil

Den danskfødte skuespiller og model Anna Karina får årets æresbodil for sin betydningsfulde rolle i franske nouvelle vague-film.

Den danskfødte skuespiller Anna Karina flyttede til Frankrig i 1958. (Foto: MOGENS LADEGAARD © Scanpix)

Coco Chanel fik hende til at skifte navn fra Hanne Karin Bayer til Anna Karina.

Hun var model i Paris, skiftede efterfølgende de glitrede modeblade ud med en filmkarriere, blev stjerne i flere nouvelle vague-film - på dansk nybølge - og var en af Serge Gainsbourgs mange muser.

Til marts får hun en æresbodil for sin store gennemslagskraft, når filmkritikerne uddeler Bodilpriserne.

Den nu 75-årige skuespiller kom til Paris i 1958 og fik roller i over 50 film - heriblandt ’Den lille soldat’ fra 1963 og i tv-musical ’Anna’ med Serge Gainsbourg fra 1967.

- Med sin skønhed og kvintessentielle dansk-franske charme har Anna Karina betaget generationer af filmelskere. Som skuespiller kendes hun især som en af den franske nybølges helt store muser, men Anna Karina er mere end et kønt ansigt.

Skuespillerinden Hanne Blarke alias Anna Karina. Billedet er fra 1958. (Foto: POUL PETERSEN)

- Hun er en alsidig og facetteret filmskuespiller og kunstner, der har givet uendeligt meget til filmen igennem årtierne, og vi undrer os over, at hun ikke har mødt mere anerkendelse herhjemme, end tilfældet er, siger Jacob Wendt Jensen, der er formand for Danske Filmkritikere ifølge en pressemeddelelse.

Bodilpriserne bliver uddelt 5. marts i Bremen Teater i København, hvor Ellen Hillingsø er vært.

Sidste år fik Viggo Mortensen en æresbodil. Tidligere er prisen gået til blandt andre Ghita Nørby og Ove Sprogøe.

Facebook
Twitter