Voldsom debat efter 22-årig deler video med lig: Hvem har ansvaret for hvad børn ser på nettet?

22-årig amerikansk Youtube-stjerne har mødt stor kritik, efter han uploadede en video med et lig på sin profil.

Den amerikanske youtuber Logan Paul har 16 millioner følgere. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Den 22-årig amerikansk skuespiller, blogger og youtuber Logan Paul, der har over 16 millioner følgere, er kommet i stærk modvind.

Det sker, efter han nytårsaftensdag lagde en video ud, hvor han har filmet et lig af en mand, som han og hans venner fandt i en skov i Japan.

- Jeg hader virkelig at sige det her. Men jeg tror, der er nogen, der hænger der, hører man ham sige i videoen med gråd i stemmen.

Videoen har mødt omfattende kritik, også blandt hans følgere. Ikke kun for at vise liget, men også for at grine sidst i videoen og sige ’what the fuck’ ('hvad fanden', red), da en af hans venner kommenterer på, at de har set et lig.

Tirsdag blev videoen fjernet af Youtube, og han har efterfølgende delt en to minutter lang video, hvor han giver en uforbeholden undskyldning for sin dårlige dømmekraft.

Tør ikke tale med forældrene

Charlotte Smerup er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår. Hun fortæller, at børn kan blive utroligt forskrækkede over at se en video som Logan Pauls på Youtube. En video, som de helt uforberedt får serveret fra en person, de er vant til at se sjove videoer fra.

- Der kan komme en efterreaktion, hvor de kan tænke rigtig meget over det, de har set og have svært ved at sove og få mareridt af det. Især hvis de ikke får snakket med nogen om det, fortæller hun til P1 Morgen.

Det oplever de også hos Børns Vilkår.

- Vi har børn, der ringer og siger, de er bange for noget, de har set på nettet. De ringer til os, fordi de ikke har lyst til at tale med deres forældre om det, for så tror de, forældrene vil sige, de bare skal lade være med at se det.

Hun forklarer efterfølgende børnene, at det er vigtigt, at de taler med deres forældre om det, hvis de er bange og understreger også forældrenes ansvar for at fortælle deres børn, at der kan være ubehagelige ting på nettet, som ikke er for børn.

Samtidig skal forældrene opfordre deres børn til at fortælle dem, hvis de bliver bange og forsikre børnene om, at man som forælder ikke bliver sur.

Har man teenagebørn, skal man være nysgerrig og se videoer sammen med dem.

- Det er forældrenes ansvar at nuancere de helte og de rollemodeller, børnene har, siger hun.

Huller i lovgivningen

Miriam Michaelsen er advokat og formand for foreningen Digitalt Ansvar, der arbejder for at få indført tidssvarende lovgivning og effektiv efterforskning af digitale krænkelser.

Hun mener, at de sociale medier som Youtube, Instagram og Facebook bør tage langt større ansvar for det indhold, der bliver lagt op på deres platforme, end de gør i dag.

- I dag er den klare holdning, når jeg er i dialog med de sociale medier, at de som udgangspunkt stiller en platform til rådighed, og at det derfor er dem, der uploader, der har det reelle ansvar. Jeg synes, de bør tage et større ansvar, men jeg tror også, de er ved at forstå alvoren af at have adgang til så kæmpemæssig data, som de har på nuværende tidspunkt, siger hun til P1 Morgen.

Miriam Michaelsen efterlyser, at man også lovgivningsmæssigt får vedtaget nogle helt klare linier for, hvad de sociale medier har pligt til.

- Jeg synes, de har pligt til at tage tingene ned hurtigt, når de får anmeldelser om ulovligt indhold og til at udlevere den nødvendige data til de rigtige myndigheder, når der kommer sager om det her ulovlige indhold. Vi bør også overveje, om ikke de skal tage ansvar for at screene indholdet på deres platform, så videoer som denne ikke bliver genuploadet, siger hun.

Og så er der naturligvis allerede gældende regler på området.

- Det her er stødende og også ulovligt, i hvert fald efter dansk ret. Internettet er ikke et univers, der har sine egne regler, og hvor man kan gøre hvad man vil. De regler vi har i vores samfund, skal også fungere på internettet. Men hvem har ansvaret for at opretholde reglerne? Jeg synes, det bør ligge hos dem, der har midlerne og viden og ikke hos det enkelte individ, siger Miriam Michaelsen.

Du kan se Logan Pauls undskyldning til sine følgere her. Videoen er set over 28 millioner gange.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk