'Voldsomt og kvalmefremkaldende': Ny dokumentar er virkelighedens brutale svar på James Bond

I modsætning til den fiktive agent-film slipper skurken afsted med mord, ifølge dokumentaren 'The Dissident'.

'The Dissident', som titlen på dokumentaren lyder, er et ord for personer, som sætter sig i opposition til eksempelvis et lands regering, og som kritiserer systemet - eksempelvis med det mål at indføre demokrati og bedre borgerrettigheder. (© thedissident.com)

Mon ikke alle har tænkt den tanke - altså alle, der hørte om den saudiarabiske systemkritiker Jamal Khashoggis sidste dage – at det lød chokerende meget som en rigtig agentfilm.

Eller en spændingsroman. Måske kunne det være begyndelsen på en 'James Bond'-film.

Hvis ikke det havde været en så voldsom og kvalmefremkaldende begivenhed, kunne det have været noget fra en tegneserie med Tintin.

I det hele taget er der rigtig meget ved Jamal Khashoggis sidste dage, der minder om et stykke klassisk, veldrejet fiktion.

Det er præcis det, den amerikanske dokumentarist og dramatiker, Bryan Fogel, griber fat om med sin grundige og intense dokumentar 'The Dissident'.

Den fortæller om drabet på Khashoggi den 2. oktober 2018, og den udstiller styret i Saudi-Arabien som undertrykkende og i stigende grad hæmningsløs i sin jagt på politiske modstandere. Men den er også et portræt af en ensom mand, der forelskede sig og var i gang med at gifte sig med en ny kærlighed, da han blev dræbt.

'The Dissident' har endda også en spændingsmotor - anden hovedfigur, der er angst for at lide samme skæbne som Khashoggi.

Mere skal der ikke til for at skabe en solid spændingssællert.

Giver dig små lunser af spor

Det er Bryan Fogel selvfølgelig bevidst om. 'The Dissident' giver os små lunser af alle sine spor – et ad gangen – mens den bygger op til det forbavsende brutale og chokerende klodsede mord på Khashoggi.

Vi besøger den yngre systemkritiker, Omar Abdulaziz, der er flygtet til Canada, hvor han frygter for sit liv. Vi hører om Khashoggis personlighed, hans ensomhed i eksil i Washington, om hans charmerende smil og hans ustoppelige trang til at "være stemmen for de stemmeløse arabere", som det udtrykkes i filmen.

Jamal Khashoggi med sin forlovede, den tyrkiske journalist Hatice Cenjiz, som fortæller sin del af historien i 'The Dissident'. (© thedissident.com)

Så lærer vi hans kæreste, den tyrkiske journalist Hatice Cengiz, at kende og hører om hendes sorg.

Og vi får diverse lunser af viden om Saudi-Arabiens indflydelse på verdenspolitikken. For eksempel får vi, ganske kort og i øvrigt udokumenteret, at vide, at det umådeligt rige styre i Saudi-Arabien står bag en underminering af Det arabiske Forår, der i 2013 så ud til at blæse nye demokratiske vinde gennem de arabiske lande – inden det stilnede af igen og forsvandt igen.

På sin vis er den saudiarabiske prins Mohammed bin Salman en vaskeægte Bond-skurk. Han er måske ikke ude efter verdensherredømmet, men han spiller et klassisk dobbeltspil.

Han forsøger at fremstå som den helt store fornyer af det konservative saudiarabiske styre, samtidig med at han, bag den progressive facade, nedkæmper al modstand og endda går så langt som til at installere spionsoftware hos verdens rigeste mand, Amazon-stifteren Jeff Bezos.

'Det er ikke fiktion, det er virkelighed'

Bryan Fogel fremlægger ikke beviser i 'The Dissident'.

Han får heller ikke nogen repræsentant for styret i Saudi-Arabien til at indrømme nogen form for lusk, men han fremlægger udskriften af de samtaler, der fandt sted på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, hvor Khashoggi blev dræbt, da han ankom for at få papir på, at han er skilt fra sin eks-kone hjemme i Saudi-Arabien.

Af den ordveksling, der fandt sted mellem saudiarabiske efterretnings- og militærfolk, fremgår det klart, at drabet på Khashoggi var planlagt – og fra højt sted Saudi-Arabien. For eksempel taler to officerer grinende om det besværlige i at skære den mand, de venter på, i stykker mens han ligger ned.

Det er nemmere, når han hænger op som et stykke kvæg.

Instruktøren og menneskerettighedsaktivisten bag 'The Dissident', Bryan Fogel, vandt i 2018 en Oscar for sin dokumentar om doping, 'Ikaros'. (© thedissident.com)

De tyrkiske politifolk, der har efterforsket sagen, er heller ikke i tvivl om, at Khashoggi blev kvalt, parteret, flyttet i poser til en nærliggende Saudi-Arabisk residens og derefter brændt til aske.

Det er rendyrket effektiv agentfilm forklædt som en dokumentarfilm. Men på ét punkt adskiller 'The Dissident' sig væsentligt fra en 'Bond'-film, og det er det, Bryan Fogel gerne vil ændre på med sin film:

Skurken slipper afsted med sine planer.

Som det fremgår af efterteksten til 'The Dissident' har ingen lande ændret på deres forbindelser til Saudi-Arabien. De slap afsted med mord.

Det er ikke fiktion, det er virkelighed.

(© The Dissident)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk