Von Trier genopliver ikonisk DR-serie: 'Det bliver ikke ublodigt'

Lars von Triers seriehit 'Riget' vender tilbage med en tredje sæson.

De oprindelige to sæsoner af 'Riget' vandt blandt andet seks Bodil-priser og seks Robert-priser. Her er det den nu afdøde Morten Rotne Leffers, der spillede en af de to opvaskere i serien. (© (c) DR)

I 1990'erne – inden vi alle begyndte at streame tv-serier på stribe – formåede den uhyggelige hospitalsserie 'Riget' at samle omkring en million danskere foran fjernsynet.

Serien sikrede den i dag verdenskendte, danske instruktør Lars von Trier sit folkelige gennembrud herhjemme, og 'Riget' modtog da også flere fornemme filmpriser.

Men til manges ærgrelse fik historien om jagten på pigen, som man kunne høre græde i elevatorskakterne på Rigshospitalet, kun otte afsnit fordelt på to sæsoner.

Det bliver der dog ændret på nu. I dag kan filmselskabet Zentropa nemlig fortælle, at instruktør Lars von Trier laver en tredje og sidste sæson med titlen 'Riget Exodus'.

Egentlig havde von Trier for længst planlagt en tredje sæson i forlængelse af de to første, men grundet dødsfald på skuespilholdet blev planerne droppet. Kirsten Rolffes, der spillede en af de bærende roller som den spirituelle fru Drusse, døde i 2000.

Sidste år luftede von Trier dog tanken om at afslutte fortællingen om uhyggen på Rigshospitalet med en sidste sæson, men først nu – mere end 20 år efter at sidste afsnit blev sendt – er det altså blevet sat i værk.

I pressemeddelelsen udtaler Lars von Trier kryptisk om sin nye sæson:

- Om Exodus i praksis betyder udrejse eller indrejse afhænger af vinklen, man betragter grænsen fra, men ordet beskriver simpelthen, at en større mængde individer samlet krydser en blyantsstreg. Hvorfor? … Der er blevet uligevægt i godt og ondt! Grænsen er nået, i hvert fald på Riget … Men nemt og ublodigt kan jeg ikke bevidne, det bliver at få verdens syv astrale låse dirket synkront op med lægeblod, udtaler Lars von Trier.

Den i dag verdenskendte Lars von Trier ses her under Cannes Filmfestival i 2018, hvor han var aktuel med gyseren 'The House That Jack Built'. (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)

Det er endnu ikke offentliggjort, hvem der skal spille med i den nye sæson, men ifølge Zentropa vil der dukke både velkendte og helt nye karakterer op, og ifølge pressemeddelelsen kræver den nye sæson ikke, at man har set de foregående to, da det bliver et selvstændigt værk.

Få en kort forsmag på 'Riget Exodus' her:

Får premiere på Viaplay og DR i 2022

Den nye sæson af 'Riget' bliver til i et samarbejde mellem filmselskabet Zentropa og Nordic Entertainment Group, der står bag streamingtjenesten Viaplay, mens DR, der sendte de to første sæsoner, er sekundær co-producent.

Den nye sæson af 'Riget' forventes at få premiere på Viaplay i 2022, hvorefter den siden hen vil få tv-premiere på DR.

Derudover får de to første sæsoner "en gennemgribende restaurering", så alle tre sæsoner fremstår i højeste kvalitet.

DR's dramachef Christian Rank er ikke overraskende enormt glad for aftalen om den nye sæson af serien.

- De første to sæsoner fornyede dansk tv-dramatiks udtryk. Med denne tredje sæson leverer Lars von Trier og Zentropa et markant sidste kapitel i fortællingen om Riget og dets indbyggere – levende såvel som døde. På sigt kommer 'Riget' som samlet værk til at bo hos DR som en del af dansk kulturarv – det er fantastisk og havde ikke været muligt uden denne aftale, udtaler Christian Rank.

DR har også et andet samarbejdet med en streamingtjeneste på vej. Næste år kommer der nemlig en ny sæson af det politiske drama 'Borgen' i samarbejde med Netflix.

Tidligere i år stemte 14 anmeldere i øvrigt 'Riget' ind som den bedste DR-serie nogensinde i en afstemning på dr.dk.