Von Triers kultserie 'Riget' vender tilbage: Nu løftes sløret for stjernespækket rolleliste

Snart kan du igen gyse med, når Lars von Trier åbner portene til 'Riget' - flere stjerner vender tilbage til deres gamle roller.

Ghita Nørby er tilbage på 'Riget' i rollen som Rigmor Mortensen - men denne gang som patient og ikke længere som narkoselæge. Her ses hun i karakter sammen med instruktør og manuskriptforfatter Lars von Trier. (Foto: Henrik Ohsten © Henrik Ohsten)

- Det er uhyg-ge-ligt.

En sætning fra Lars von Triers ikoniske tv-serie 'Riget', der efter 27 år, stadig citeres.

I december sidste år – 24 år efter sidste afsnit af 'Riget II' løb over skærmen en mørk oktoberaften –, blev det offentliggjort, at tv-serien snart vender tilbage med den tredje og sidste sæson af serien: 'Riget Exodus'.

Og der er ikke sparet på krudtet til den nye 'Riget'-sæson.

På rollelisten er blandt andre Ghita Nørby, Søren Pilmark og Peter Mygind, der alle tre medvirkede i de første to sæsoner af serien.

Som et frisk pust til den tredje sæson er både Bodil Jørgensen og Nicolas Bro desuden tilføjet rollelisten.

Det skriver Zentropa, DR og Nordic Entertainment Group i en pressemeddelelse.

Bodil Jørgensen endda i en af hovedrollerne som søvngængeren Karen, der skal gå i fodsporene på de tidligere sæsoners spirituelle patient, Fru Drusse, der blev spillet Kirsten Rolffes, og som døde i år 2000.

Egentlig havde von Trier for længst planlagt en tredje sæson i forlængelse af de to første, men på grund af dødsfaldet blev planerne droppet.

Nu forsøger søvngængeren Karen så mange år efter at undersøge, hvad der er sket med karaktererne efter det store strømsvigt, som afsluttede sæson to.

En rolle, som den prisvindende skuespiller er mere end begejstret for at spille:

- Jeg glæder mig hver dag til at være søvngænger på 'Riget', hvor Lars (von Trier, red.) er hospitalsdirektør. Glæder mig til hver dag at prøve at skille det onde fra det gode, siger Bodil Jørgensen i en pressemeddelelse.

Nicolas Bro skal spille portøren Balder, der kaldes Bulder, opkaldt efter Jens Okkings rolle.

Ghita Nørby: Lars von Trier er et geni

Optagelserne til 'Riget Exodus' foran Rigshospitalet i København.

Der bliver heller ikke lagt skjul på, at Ghita Nørby glæder sig til at vende tilbage til 'Riget' i rollen som Rigmor Mortensen.

Heller ikke selvom det i tredje omgang er som patient og ikke narkoselæge:

- At være med i Lars von Triers første 'Riget' var for mig en livsoplevelse og en dybt lærerig periode i mit liv. For mig som skuespiller og menneske var mødet med Lars en arbejdsfornyelse, som jeg har båret med mig hele livet.

- Da der så kom en besked om, at vi skulle afslutte 'Riget', og at Rigmor, altså mig, Ghita, skulle være med igen, fordi jeg jo er en af de overlevende, så kunne jeg ikke blive mere glad i hjertet, udtaler hun i en pressemeddelelse, som hun desuden afslutter med konstateringen:

- Lars von Trier er et geni.

Få en (meget) kort forsmag på 'Riget Exodus' her:

Svært og blodigt

Lars von Trier har - ligesom med de to tidligere sæsoner - skrevet manuskriptet sammen med Niels Vørsel.

Tredje sæson bliver desuden et selvstændigt værk, der ikke kræver, at man har set de to foregående sæsoner. Har du alligevel fået blod på tanden, så vil både sæson et og to udkomme i nyrestaurerede versioner samtidigt med tredje sæson.

'Riget Exodus' har forventet danmarkspremiere på Viaplay i løbet af 2022 og lanceres som en Viaplay Original, hvorefter den efter en kort periode har tv-premiere på DR, hvor også de to tidligere sæsoner vil være tilgængelige.

En ung Lars von Trier dukkede op under rulleteksterne i de første sæsoner for at minde seeren om, at hvis man havde lyst til at se mere, så skulle man være forbedret på "at tage det gode med det onde". (© DR)

Om titlen såvel som handlingen i tredje og sidste del af kultserien, har Lars von Trier tidligere blandt andet udtalt:

- Om 'Exodus' i praksis betyder udrejse eller indrejse afhænger af vinklen, man betragter grænsen fra, men ordet beskriver simpelthen, at en større mængde individer samlet krydser en blyantsstreg. Hvorfor? Der er blevet uligevægt i godt og ondt! Grænsen er nået, i hvert fald på Riget. Men nemt og ublodigt kan jeg ikke bevidne, det bliver, at få verdens syv astrale låse dirket synkront op med lægeblod.