Westworld er tilbage! Her er 3 grunde til at glæde sig

Den nye sæson byder på koldblodig robothævn og den måske mest interessante kvinde på tv lige nu, mener Frederik fra Binge på P3.

Dolores vender tilbage som hårdtslående hævner, og der er fuld smæk på krigen mellem robotter og mennesker i Westworlds sæson 2. (© HBO Nordic)

SPOILER ALERT: Artiklen indeholder spoilere for første sæson af ’Westworld’ samt første afsnit af anden sæson.

Udover fantasy-serien ’Game of Thrones’, så har anden installation af ’Westworld’ nok været den mest ventede serie-sæson i nyere tid.

Da første sæson fik premiere på HBO Nordic i efteråret 2016, var serien et øjeblikkeligt hit både blandt kritikere og seere, som trofast fulgte med hver uge.

Derfor var det en massiv skuffelse for fans verden over, da HBO annoncerede, at der næsten ville gå to år, før serien vendte tilbage.

Dette skyldtes ikke mindst den ambitiøse produktion, som er tætpakket med komplicerede actionsekvenser og imponerende computereffekter.

Heldigvis skuffer det spritnye afsnit af Westworld ikke. Det er en time og ti minutter lang tour de force i seriefiktion og rummer flere twists og mere forløsning, end man turde håbe på.

Her er de tre mest vellykkede aspekter af det nye afsnit.

(© HBO Nordic)

Serien opererer på fineste vis med flere tidslinjer

Allerede fra afsnittets første minutter hoppes der frem og tilbage mellem flere tidslinjer. Men modsat første sæson, som fra tid til anden var enormt svær at holde styr på, lader det til, at serieskaberne Jonathan Nolan og Lisa Joy har fået styr på dramaturgien og har i sinde at gøre det en anelse nemmere for os seere at følge med.

Hovedsageligt følger vi to tidslinjer, som der krydsklippes mellem. Vi starter med at følge robotten Bernard, der vågner på stranden kort tid efter første sæsons slutning. Bernard erfarede til alles overraskelse, at han ikke var et menneske, og bearbejder stadig de følelser samt en nyligt påført skade, der gør hans operative system ustabilt.

Den anden tidslinje ligger blot få dage eller uger forinden og er en direkte fortsættelse af første sæson, hvor de løsslupne robotter i bedste western-stil slagter alle mennesker på deres vej - anført af Dolores som brutal selvtægtskvinde.

(© HBO Nordic)

Årets bedste serie-figur: Dolores for fuld udblæsning

Første sæson havde tendens til at trække plottet i langdrag. Vi ventede over 9 timer på at se, hvor seriens blide, bankende hjerte, Dolores, skulle ende henne.

Det viste sig, at hun i ledtog med lederen af Westworld, Dr. Robert Ford (eminent spillet af Anthony Hopkin), havde en diabolsk og nøje udtænkt plan i baghånden, som på voldelig vis skulle frigøre robotterne, der i årevis var blevet behandlet som værdiløst slave-metal.

I anden sæson er ventetiden endelig ovre. Vi ser langt om længe Dolores’ sande jeg. Ikke ulig andre kendte skurke som X-Men’s Magneto eller Black Panther’s Erik Killmonger er hun i sin essens ikke pure ondskab. Men hendes hævngerrige metoder og rendyrkede had til menneskeheden gør hende svær at holde af.

"I’m frightened of what you might become,” ser vi i et tilbageblik Bernard sige til Dolores.

Som seer er man dog ikke bange, men derimod lettet over, at den følelsesmæssige investering i Dolores’ karakter har resulteret i den måske mest hårdtslående og interessante kvinde på tv lige nu.

(© HBO Nordic)

Krig mellem mennesker og robotter

I en af afsnittets allerførste scener ser vi, at menneskerne er kommet til Westworld for at generobre forlystelsesparken, efter at robotterne er gået amok.

De skyder robotter i koldt blod, mens en chokeret Bernard ser tavst på, rædselsslagen for at blive gennemskuet som robot.

Det er fascinerende at se Jonathan Nolans syn på os mennesker som iskolde bødler og i højere og højere grad få os til at føle med robotterne frem for menneskerne.

Bortset fra Dolores er robotterne portrætteret mildt og nuanceret, hvorimod menneskerne agerer koldt, mekanisk og udelukkende med kommerciel interesse for øje.

Alt i alt leverer første afsnit på alle niveauer, og det er en fryd at have så storslået en serie tilbage - og endda i endnu bedre form end sidst.

Se traileren til anden sæson af Westworld her:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter