Will Smith undskylder Oscar-lussing: 'Min opførsel var uacceptabel og utilgivelig'

Vold i alle former er giftig og destruktiv, skriver skuespilleren Will Smith.

Will Smith græd, da han modtog en Oscar for bedste hovedrolle for filmen 'King Richard'. Her undskyldte han også sin opførsel over for akademiet, men han nævnte ikke Chris Rock. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)

Dagen derpå er ofte tidspunktet, hvor de moralske tømmermænd rammer, og man med gru tænker tilbage på, hvad det nu var, man egentlig foretog sig aftenen før.

Sådan lader det til, at det også har været for Will Smith. Mandag trak skuespilleren overskrifter i hele verdens medier med en smældende kindhest til komikeren Chris Rock midt under Oscar-showet.

Men det fortryder han nu.

- Vold i alle former er giftig og destruktiv. Min opførsel under gårsdagens Academy Awards (Oscar-showet, red.) var uacceptabel og utilgivelig, skriver Will Smith på sin Instagram-profil.

Du kan se øjeblikket her. Videoen tilhører A.M.P.A.S. © 2022:

Joke om ægtefællens sygdom

Lussingen, der har skabt stor debat om både komikkens grænser og vold, blev langet ud, mens komikeren Chris Rock stod på scenen. Her jokede han med Will Smiths kone, Jada Pinkett Smith, der lider af sygdommen alopecia, der giver pletskaldethed.

Da Chris Rock sammenlignede Jada Pinkett Smith med den skaldede actionhelt G.I. Jane, blev det tilsyneladende for meget for Will Smith. Han slentrede op på scenen og klaskede Chris Rock en lussing.

20 minutter senere gik Will Smith igen på scenen for at modtage en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for filmen 'King Richard'. Der undskyldte han sin opførsel, men der var ingen undskyldning til Chris Rock.

Den undskyldning giver han nu på Instagram.

- Jeg vil gerne offentligt undskylde over for dig, Chris. Jeg gik over stregen, og jeg handlede forkert. Jeg er flov, og mine handlinger er ikke retvisende for den mand, jeg ønsker at være. Der er ikke plads til vold i en verden med kærlighed og venlighed, skriver han.

De tre personer, der mandag stjal rampelyset. Fra venstre Will Smith, Jada Pinkett Smith og Chris Rock. (Foto: © ANGELA WEISS, Ritzau Scanpix)

Både i sin takketale og på Instagram begrunder skuespilleren sit slag med, at joken om Jada Pinkett Smith blev for meget for ham, selvom han også anerkender, at jokes følger med jobbet som skuespiller.

Samtidig sender han også en undskyldning afsted mod akademiet, som producerer showet, og alle dem, der så med – både tilskuere i salen og på tv.

Lussing bliver både kaldt grim og smuk

Will Smiths lussing på scenen har skabt furore blandt mange.

Skuespillere som Mia Farrow har ifølge The Hollywood Reporter beskrevet opførslen som Oscar-historiens grimmeste øjeblik og siger, at jokes er det, Chris Rock lever af at lave.

Og instruktør og skuespiller Rob Reiner, som blandt andet var med i 'The Wolf of Wall Street', har opfordret Will Smith til at komme med en undskyldning til Chris Rock og pointeret, at der ikke var nogen undskyldning for hans handling.

Modsat har Will Smith også fået ros.

Skuespilleren Tiffany Haddish siger ifølge mediet People, at det betød alverden for hende, fordi Will Smith valgte at forsvare og beskytte sin kone.

- Måske kan resten af verden ikke lide, hvad der skete. Men for mig var det det smukkeste, jeg har set, fordi det fik mig til at tro på, at der stadig er mænd derude, som elsker og holder af deres kvinder, deres ægtefæller, siger hun.

Will Smith var glad, da han havde modtaget Oscar-prisen for bedste mandlige hovedrolle. (Foto: © Lionel Hahn, 2022 Lionel Hahn)

Akademiet er i gang med undersøgelse

Akademiet, der står for Oscar-showet, har fordømt Will Smiths handlinger, skriver blandt andet CNN.

- Vi har påbegyndt en formel undersøgelse af hændelsen og vil undersøge, om den skal føre til konsekvenser i henhold til vedtægter, adfærdskodeks og californisk lovgivning, skriver akademiet i en udtalelse.

Selvom akademiet ikke officielt har nævnt noget om, hvorvidt Oscar-statuetten skal tages fra Will Smith, har Whoppi Goldberg, der er medlem af akademiets bestyrelse, sagt, at de ikke vil tage prisen fra Will Smith. Det begrunder hun blandt andet med, at Chris Rock har valgt ikke at anmelde det.

Dog siger hun, at det på en eller anden måde vil have konsekvenser.