Den amerikanske skuespiller Michael K. Williams er død. Han blev 54 år gammel.
Overfor mediet Variety har politiet i New York bekræftet, at skuespilleren blev fundet død i sin lejlighed i Brooklyn i New York i går, mandag.
Lige nu pågår der en efterforskning af årsagen til skuespillerens død, som endnu ikke er fastlagt.
Michael K. Williams har dog selv tidligere været ærlig om, at han gennem sin karriere har haft problemer med stoffer.
I et interview med amerikanske NPR i 2016 fortalte han, at han under indspilningerne til tredje sæson af 'The Wire' søgte hjælp for sit misbrug.
Han forklarede det med, at han var blevet alt for forbundet til sin karakter i serien, Omar Little, der er en del af det hårdkogte narkomiljø i storbyen Baltimore på den amerikanske østkyst.
Brutal og elskelig forbryder
Og selvom Michael K. Williams har haft en lang række andre markante roller, så vil mange nok huske ham bedst for netop rollen som Omar Little i 'The Wire'.
Og der er god grund til at hylde ham for den præstation, hvis man spørger Jørgen Bruhn, der er professor i litteratur på Linné Universitet i Sverige, og som sammen med to nordiske forskerkolleger har skrevet en videnskabelig artikel om 00'er-serien 'The Wire'.
- Han var meget brutal og effektiv som forbryder, mens han samtidig havde en meget rørende sårbarhed og følsomhed over sig, siger Jørgen Bruhn og uddyber:
- Dybden i hans rolle blev understreget af, at han var homoseksuel i serien. Han sørgede således både for sin bedstemor og sin homoseksuelle partner. Det var meget bevægende og fint, som kontrast til det ekstremt voldelige liv, han lever i serien.
'The Wire', som kørte i fem sæsoner i 00'erne, er blevet kendt og elsket for sit realistiske portræt af samfundet og de omgivelser, som serien portrætterer.
Men her skiller karakteren Omar Little sig markant ud i forhold til resten af seriens karakterer, mener Jørgen Bruhn.
- Omar Little var meget kulørt og fascinerende, men han var en af de mindst realistiske figurer i 'The Wire'.
- Han var lidt af en eventyrfigur, som nærmest var overmenneskelig i sin evne til at overvåge og overleve alt det, han bliver udsat for. Det stod i skærende kontrast til det ellers hyperrealistiske univers af fattigdom og stoffer, som 'The Wire' befinder sig i.
Er 'The Wire' verdens bedste tv-serie?
The Wire, som kunne ses på HBO i årene 2002-2008, er flere gange blevet udråbt til en af verdens bedste serier.
Og i skrivende stund ligger den på en sjetteplads på filmsitets IMDb's liste over bedste tv-serier nogensinde med en karakter på 9,3.
Prædikatet som en af verdens største serier skyldes blandt andet, at 'The Wire' er fuldstændig modsat mange andre krimiserie, mener Jørgen Bruhn.
- Glem alt om en normal krimiserie, der på 50 minutter skildrer en forbrydelse og opklaring. 'The Wire' er fuldstændig modsat. Her fokuseres der ikke på en forbryder eller en forbrydelse, men på et miljø eller en problematik, siger han.
Seriens fem sæsoner blev lavet med input fra politifolk, journalister og kriminologer, som havde indsigt i dagligdagen i hårde kvarterer med narkohandel i byen Baltimore, som 'The Wire' fokuserede på.
Manuskriptet blev lavet i samarbejde med anerkendte kriminalforfattere, og flere medvirkende i serien havde selv levet mange år i det hårdkogte miljø.
- Der ligger et enormt researcharbejde bag serien, og der er en vilje til at forstå kompleksiteten bag tingene.
- Det er en krimiserie, som vender krimiklichéerne på hovedet. 'The Wire' undersøger tingene systematisk, strukturelt og sociologisk, så man kommer hele vejen rundt. Det er 360 graders undersøgelse af, hvordan kriminalitet opleves og fungerer ude i samfundet, siger Jørgen Bruhn.
Faktisk er serien så omfangsrig, at det for professoren ikke giver mening at sammenligne 'The Wire' med andre tv-serier.
I stedet bør den sammenlignes med nogle af fortidens store romanværker, mener Jørgen Bruhn.
- Serien er også kendetegnet ved sit omfang og sin beskrivelse af samfundet. Den tegner det store, brede, komplekse og dybe billede, som ligner nogle af de største romanværker.
- Det er tit blevet nævnt, at serien minder om nogle af den franske forfatter Honoré de Balzacs romaner fra 1800-tallet, som beskriver Paris. Eller Charles Dickens romaner, som beskriver 1800-tallets London. De har den samme ambition om at tegne det helt brede billede.
Emmy-nomineret fire gange
Som nævnt er det dog ikke kun 'The Wire', som skuespilleren med det karakteriske ar i ansigtet vil blive husket for.
Michael K. Williams har også spillet med i film og serier som '12 Years a Slave', 'The Road', 'Gone Baby Gone', og 'When They See Us'.
Han var desuden kendt for sin rolle i en HBO-serien 'Boardwalk Empire'.
Og så sent som i år modtog skuespilleren en Emmy-nominering for sin rolle i en anden HBO-serie, 'Lovecraft Country', hvor han spillede rollen som Montrose Freeman.
Han blev i alt nomineret til en Emmy for bedste mandlige birolle fire gange: For 'Bessie' (2015), 'The Night Of' (2017), 'When They See Us' (2019) og 'Lovecraft Country' (2021).
'The Wire' kan ses på HBO Nordic.